De ce s-a năpustit Moscova cu rachete de croazieră și drone kamikaze peste Odesa și Krivoi Rog

De ce s-a năpustit Moscova cu rachete de croazieră și drone kamikaze peste Odesa și Krivoi Rog

Atacul rusesc cu rachete asupra regiunii Odesa se pare că a vizat obiective din zona de sprijin logistic pentru forțele de apărare ucrainene. La fel și în Krivoi Rog. Aceasta este o zonă pe care rușii o interpretează ca o zonă de resurse pentru forțele de apărare. La Odesa au lovit un depozit cu apă și bunuri de larg consum, dar și un centru de afaceri.

Atacuri cu rachete în Ucraina FOTO Profimedia

Ocupanţii ruşi au lansat în noaptea de miercuri spre joi un nou atac masiv combinat cu rachete de croazieră şi drone kamikaze asupra oraşelor ucrainene, informează agenţia de presă Unian. Astfel, rachete ruseşti au lovit două instalaţii industriale în oraşul Krivoi Rog, în sudul Ucrainei, la primele ore ale dimineţii de joi, a declarat primarul oraşului, Oleksandr Vilkul, în timp ce un atac cu drone a fost semnalat la Odesa (sud), potrivit Reuters. În acest timp, Rusia a denunţat un atac cu drone lansat de ucraineni asupra peninsulei anexate Crimeea.

Trei rachete ruseşti au lovit două întreprinderi industriale la Krivoi Rog, "care nu aveau nicio legătură cu armata", rănind un bărbat de 38 de ani. O maşină a fost avariată de fragmente de rachete doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, a indicat primarul Oleksandr Vilkul.

"Distrugerile sunt importante", a scris Vilkul pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Conform Reuters, autorităţile din Odesa (sud) au anunţat că apărarea antiaeriană a doborât 18 drone kamikaze care s-au apropiat de regiune. Dar purtătorul de cuvânt al administraţiei militare din Odesa, Serhii Bratciuk, citat de agenţia locală de presă Unian, a afirmat că, din datele preliminare de care dispune, apărarea antiaeriană a interceptat şi doborât 13 drone kamikaze Shahed.

În total, în cursul nopţii trecute, sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au distrus 22 de ţinte ale inamicului, dintre care o rachetă de croazieră Kh-101/Kh-555, lansată din avion, şi 20 de drone kamikaze de fabricaţie iraniană, au raportat forţele aeriene ale Ucrainei. Printre ţintele doborâte s-au numărat şi drone ruseşti Orlan.

Patru avioane strategice ruseşti Tu-95MS au efectuat patru lansări de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 din Marea Caspică. Una dintre rachete a fost distrusă, restul a lovit instalaţii industriale din regiunea Dnipropetrovsk (sud-est).

Inamicul a lansat dronele Shahed iraniene din direcţiile nord şi sud. Toate cele 20 de drone kamikaze au fost distruse de forţele şi mijloacele Forţelor antiaeriene în zonele de responsabilitate ale comandamentelor operative Sud şi Est, conform media ucrainene.

În acelaşi timp, Rusia a denunţat un nou atac cu drone, nouă în total, asupra peninsulei Crimeea, anexată de Moscova de la Ucraina în 2014, dar a susţinut că toate au fost doborâte sau dezactivate de mijloacele de război electronic.

„Noaptea trecută şi în cursul dimineţii, nouă vehicule fără pilot au fost lansate asupra teritoriului Republicii Crimeea“, a declarat guvernatorul peninsulei instalat de Moscova, Serghei Axionov, indicând pe contul său de Telegram că forţele de apărare antiaeriană au doborât şase dintre ele, în timp ce celelalte trei au fost blocate de mijloacele de război electronic. O dronă a căzut în districtul Krasnogvardeiski, fără a provoca victime. S-au spart doar câteva geamuri, a adăugat el.

De la distrugerea, în octombrie anul trecut, a emblematicului pod peste strâmtoarea Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, peninsula a fost ţinta unor frecvente atacuri cu drone şi rachete, notează EFE.

Duminica trecută, traficul feroviar a trebuit să fie suspendat timp de mai multe ore în districtul Kirovskoie, în estul Crimeii, din cauza unor "avarii" la calea ferată, atribuite de presa rusă independentă unei explozii.

Cu o zi în urmă, Axionov a afirmat că sistemele de apărare antiaeriană ruseşti au doborât două rachete balistice lansate de Ucraina.

Una dintre principalele ţinte ale ucrainenilor este baza Flotei ruse din Marea Neagră din oraşul Sevastopol, care a trebuit să-şi consolideze protecţia pe uscat, pe mare şi în aer.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?