Descoperire unică: tezaur cu 20.000 de monede falsificate în Evul Mediu, găsit întâmplător la Tecuci

Descoperire unică: tezaur cu 20.000 de monede falsificate în Evul Mediu, găsit întâmplător la Tecuci

20.000 de monede falsificate în Evul Mediu au fost descoperite la Tecuci, în județul Galați. Este vorba despre monede suedeze, prusace și poloneze falsificate la Suceava, care ulterior au fost îngropate în sudul Moldovei.

Descoperirea senzațională a fost făcută în orașul Tecuci de muncitorii care săpau un șanț pentru racordarea la apă și canalizare, în curtea bibliotecii locale. Ei au găsit un vas ceramic, plin cu monede vechi.

Tezaur cu zecii de mii de monede

La fața locului au fost chemați specialiștii care au stabilit că monedele din alamă au circulat în Principatul Moldovei și au fost realizate la Suceava, în vremea domnitorului Eustatie Dabija Vodă (1661-1665). Acestea sunt imitații după monede suedeze și ale Ducatului de Brandenburg.

Monede din Evul Mediu, descoperite la Tecuci FOTO: Cătălin Negoiță, Arhivă Personală

„Tezaurul conține monede dintr-un aliaj de alamă. Dabija Vodă avea și propria moneda, tot din aramă. Ele sunt importante pentru că demonstrează o practică a vremii, atunci se falsifica moneda”, a explicat arheologul Paul Ciobotaru.

Arheologii au izolat zona și au decis să continue săpăturile.

„Este impresionant atât prin valoarea istorică, cât și prin faptul că este reprezentat de monede din aliaj din cupru, care sunt falsificate în secolul al-17-lea, la o monetărie din Suceava”, spune Maria Răileanu, consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Galați.

Tezaurul conține peste 20.000 de monede falsificate în secolul al 17-lea.

„În perioada medievală, desele lupte pentru tron sau atacurilor venite din partea tătarilor, îi determinau pe domnitori Moldovei și a Valahiei să ascundă monede fie în cetatea lor de scaun, fie în orașele sau reședințele mai importante. Posibili ca de teama unor incursiuni militare, ele să fi fost îngropate într-un vas de lut, la o adâncime care să nu permită să fie descoperite. Este o descoperire importantă pentru cercetarea arheologică și pentru istoria noastră”, susține Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galați.

Potrivit istoricilor, monedele false erau folosite de domnitorii Moldovei fie să își răscumpere domnia, fie să cumpere anumite moșii.

Monede false descoperite în curtea Bibliotecii din Tecuci FOTO: Cătălin Negoiță/Arhivă Personală

Monede false descoperite în curtea Bibliotecii din Tecuci FOTO: Cătălin Negoiță/Arhivă Personală

„Descoperirea de la Tecuci, monedele, sunt datate de de la mijlocul secolului al 17-lea, din timpul lui Eustatie Dabija Vodă, cel care este cunoscut în istorie că a permis ca în zona sa de reședință de la Suceava să se creeze o monetărie unde să se bată monedă falsă. Cu acești bani falși, fie puteau să își răscumpere domnia, fie să cumpere anumite moșii”, a adăugat Cristian Căldăraru.

Monedele vor fi restaurate, urmând să fie expuse la muzeul din Tecuci.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...