EXPLOZIV Traian Băsescu a fost audiat recent în secret la Parchetul General în dosarul închisorilor CIA

EXPLOZIV Traian Băsescu a fost audiat recent în secret la Parchetul General în dosarul închisorilor CIA

Fostul președinte Traian Băsescu a fost audiat în urmă cu câteva săptămâni la Parchetul General în dosarul închisorilor CIA, au declarat pentru  G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acestora, Băsescu a stat câteva ore bune la audieri. In același dosar a fost audiat acum trei ani și fostul președinte Ion Iliescu, în perioada căruia au fost găzduite presupusele centre secrete de detenție ale CIA în România. Traian Băsescu nu a putut fi contactat până la această oră pentru un punct de vedere.

Dosarul este instrumentat de procurorul Cristian Lazăr, adjunctul șefului secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General.

În octombrie 2015, Pro TV anunța pe surse că și fostul președinte Ion Iliescu a fost audiat de procurorii Parchetului General, intr-un dosar legat de existenta unei inchisori a CIA, pe teritoriul Romaniei.

In același dosar ar fi fost audiat și Ioan Talpeș, fost consilier prezidential, senator și director al Serviciului de Informații Externe.

Audierea lui Ion Iliescu a avut loc în urmă cu trei ani după ce fostul președinte declarase, în aprilie 2015, că nu a confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul Romaniei, într-un interviu acordat publicației germane “Der Spiegel”, dat și într-un răspuns dat unei delegații a Parlamentului European.

CEDO a condamnat joi România în cauza Nahsiri, terorist Al Qaeda, obligând statul român să-i plătească 100 de mii de euro și a constatat că România a găzduit centre secrete de detenție ale CIA între septembrie 2003 și noiembrie 2005. Nashiri se află în prezent la Guantanamo Bay. CEDO a constatat violarea de către statul român a mai multor drepturi fundamentale din Convenție în cazul Nashiri (supunerea la tratamente inumane și degradante, dreptul la libertate și securitate, dreptul la un proces echitabil etc).

În decizia pronunțată joi, CEDO face trimitere la un raport întocmit de Senatul Statelor Unite în 2004 pe tema actelor de tortură și interogatoriilor efectuate de CIA.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...