Extrădarea profesoarei de origine turcă din Bucureștia fost respinsă/Profesoara: Sunt foarte fericită, mulțumesc autorităților române

Extrădarea profesoarei de origine turcă din Bucureștia fost respinsă/Profesoara: Sunt foarte fericită, mulțumesc autorităților române

Extrădarea profesoarei de origine turcă din Bucureștia fost respinsă/Profesoara: Sunt foarte fericită, mulțumesc autorităților române.

O profesoară turcă de la Liceul Internațional de Informatică din București a fost reținută de polițiști, miercuri dimineață, în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile regimului Erdogan, a anunțat instituția de învățământ.

UPDATE Ora 16.45 – Curtea de Apel București a respins extrădarea profesoarei de origine turcă.

„Sunt foarte fericită, vreau să mulțumesc autorităților române”, a declarat profesoara, după ce instanța s-a pronunțat.

La rândul ei, avocata acesteia a spus că Bușra Zeynep Șen era acuzată că ar fi făcut parte dintr-o grupare teroristă, la data de 28 martie 2018, când ea se afla pe teritoriul României, fiind profesoară la Liceul Internațional de Informatică.

„A fost judecată în lipsă (în Turcia – n.r.). Nu a știut, nu a fost citată”, a mai explicat avocata.

UPDATE Ora 16.05 – Procurorul a cerut respingerea solicitării de extrădare.

„Din studierea mandatului apreciez ca extrădarea este ceruta din motive politice și sociale ceea ce încalcă drepturile omului. Parchetul solicita respingerea cererii de extradare”

UPDATE Ora 15.55 – Profesoara Bușra Zeynep Șen a fost prezentată instanței.

„Nu doresc să fiu predata autoritatilor din Turcia. Exista doua motive: apreciez ca judecata din Turcia nu este legala. Totodata in cazul in care voi fi predata voi fi pur si simplu inchisa fara a fi adusa in fata unui judecator. Mi-e teama ca nu voi fi tratata bine, fiind posibil chiar sa fiu supusa unor acte de tortura. Nu imi vor fi respectate drepturile fundamentale. Consider ca acuzatiile care mi se aduc de autoritatile din Turcia au caracter politic. De asemenea, am facut o cerere de azil adresata autoritatilor romane. Arat ca nu sunt membra a organizatiei despre care se vorbeste in cererea trimisa de autoritatile din Turcia”, a spus profesoara în fața judecătorului.

Procurorul nu a formulat întrebări, iar judecătorul a spus că a vazut din acte ca este profesoară și ce face în România.

În vârstă de 24 de ani, Bușra Zeynep Șen este de doi ani profesoară de limba engleză la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și este căsătorită cu un cetățean român.

„Bușra are permis legal pentru a sta în România și nimic din activitatea ei nu justifică demersurile autorităților turce. Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău”, se arată în comunicat.

Decizia privind extrădarea urmează să fie luată de Curtea de Apel București.

Într-un caz similar, în decembrie anul trecut, un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea autorităţilor turce de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la publicaţia Zaman România . Decizia a fost luată după aproximativ un sfert de oră de deliberări, având în vedere că şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti se opune extrădării jurnalistului.

Comunicatul integral al Liceului Teoretic Internațional de Informatică București (ICHB):

Sursa foto: ICHB

Trei polițiști români au bătut în această dimineață la ușa profesoarei de engleză de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, Bușra Zeynep Șen, cu un mandat de reținere pentru extrădare emis de autoritățile lui Erdogan.

Bușra Zeynep Șen este  de doi  ani profesoară de limba engleză la ICHB, iar de un an este căsătorită cu un cetățean român, Husein Ervin, care este de asemenea profesor la aceeași școală. Bușra are permis legal pentru a sta în România și nimic din activitatea ei nu justifică demersurile autorităților turce.

Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău.

Acum, autoritățile turce au început prigoana împotriva membrilor familiei lui Turgay Șen.

Bușra Zeynep Șen, în vârstă de 24 de ani, este audiată la Parchet, iar în cursul zilei urmează să fie dusă la Curtea de Apel, unde se va judeca mandatul de extrădare.

Zilele  trecute, un profesor turc din Bosnia Herzegovina a fost reeținut de asemenea la cererea Ankarei, dar instanța din Sarajevo a respins solicitarea şi l-a eliberat pe profesorul Fatih Keskin.

Și în Turcia Erdogan desfășoară o amplă campanie de epurare. Procuratura din Ankara a emis ieri mandat de reținere pentru 260 de persoane, pentru presupusele legaturi cu mişcarea Gulen, iar astazi procuratura din İzmir a emis un alt mandat pentru 221 de persoane, potrivit presei turce.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…