Kievul îi îndeamnă pe ucraineni să părăsească teritoriile ocupate pentru că se apropie momentul contraofensivei

Kievul îi îndeamnă pe ucraineni să părăsească teritoriile ocupate pentru că se apropie momentul contraofensivei

Kievul i-a îndemnat indirect marţi pe ucrainenii din teritoriile ocupate de Rusia să fugă din zonă în contextul apropiatei contraofensive a forţelor armate ucrainene. „Îi sfătuiesc pe ucrainenii din teritoriile temporar ocupate fie să plece în ţări terţe, fie să se pregătească“, le-a transmis vicepremierul Irina Vereşciuk într-un mesaj pe Telegram, fără să ofere mai multe detalii.

Ucraineni fugind de război Foto Shutterstock (arhivă)

"Nu e deloc linişte în teritoriile ocupate. Şi nici nu este surprinzător. Responsabilii ocupantului rus mai au încă puţin timp să plece de acolo", afirmă Vereşciuk, adăugând că unii dintre aceştia au început deja "să-şi facă bagajele" şi că ar "fi bine dacă i-ar lua şi pe colaboraţionişti cu ei".

Iar oamenii simpli din aceste zone ar trebui să se refugieze, a insistat ea. "Ştiţi ce aveţi de făcut, aveţi grijă de voi şi de copiii voştri", le-a transmis acestora vicepremierul ucrainean.

Pe de altă parte, Statul Major ucrainean a anunţat marţi că avioane de luptă ruse şi ucrainene şi unităţi de artilerie au intrat în acţiune în estul ţării. Statul Major ucrainean nu a oferit detalii cu privire la locurile exacte al acestor lupte.

Partea ucraineană a comunicat de asemenea despre distrugerea a două sisteme ruseşti de război electronic, dar această informaţie nu a putut fi verificată dintr-o sursă independentă, notează DPA.

Contraofensiva ucraineană ar putea începe în săptămânile următoare, a declarat anterior Julianne Smith, reprezentanta permanentă a SUA la NATO, în timp ce ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov a afirmat că aceasta ar putea începe în luna aprilie sau mai , potrivit Unian.

În acelaşi timp, Departamentul Apărării din SUA a anunţat o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 2,6 miliarde de dolari, care include în principal muniţie pentru piesele de artilerie şi alte sisteme de armament, cum ar fi lansatoare multiple de rachete Himars.

Arme şi muniţii în valoare de 500 de milioane de dolari vor proveni din stocurile militare americane, a indicat marţi Pentagonul. Suplimentar, Ucrainei îi vor fi livrate muniţie şi arme suplimentare în valoare de 2,1 miliarde de dolari, ce vor fi achiziţionate din industrie, a precizat acesta. Noile livrări includ sisteme radar pentru apărarea antiaeriană, echipamente de comunicaţii, lansatoare de rachete şi vehicule de diferite tipuri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...