Marko Attila, arestat preventiv în lipsă

Marko Attila, arestat preventiv în lipsă

Înalta Curte de Casație și Justiției a decis, miercuri, arestarea preventivă în lipsă, pentru 30 de zile, a fostului deputat Marko Attila, acuzat în dosarul ANRP. Instanța Supremă a admis propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă în lipsă a lui Marko Attila, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului — Departamentul pentru relații interetnice la data comiterii faptelor.

"În temeiul art. 202 alin. 1, 3 și 4 lit. e Cod procedură penală și art. 223 alin. 1 lit. a și alin. 2 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului Marko Attila Gabor, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data punerii efective în executare a mandatului de arestare preventivă.

În baza art. 230 Cod procedură penală, dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul Marko Attila Gabor", se arată în minuta ÎCCJ.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată.

El este acuzat de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul (3 infracțiuni).

"Având în vedere că, în prezent, rechizitoriul și dosarul de urmărire penală se află în procedura de cameră preliminară la Înalta Curte de Casație și Justiție, propunerea de luare a măsurii de arestare în lipsă a fost înaintată, la 28 aprilie, aceleiași instanțe de judecată", se arăta într-un comunicat al DNA transmis marți AGERPRES.

În 9 aprilie, Marko Attila a fost trimis în judecată alături de alți 7 inculpați, printre care și fostul șef al ANI Horia Georgescu, care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), precum și 4 inculpați care aveau calitatea de experți evaluatori autorizați.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, prin acțiunile sau inacțiunile lor intenționate, cei 12 inculpați au produs un prejudiciu bugetului statului român de peste 84,5 milioane euro.

"Din ansamblul activităților investigative desfășurate până la momentul emiterii rechizitoriului a rezultat că inculpatul Marko Attila Gabor s-a sustras activităților de urmărire penală, părăsind teritoriul României, nefiind audiat. La 26 martie, s-a solicitat Parlamentului României — Camera Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a inculpatului Marko Attila. La 22 aprilie, Parlamentul României — Camera Deputaților a transmis DNA adresa nr. 1/1296/VZ din 16.04.2015, prin care a înștiințat că Marko Attila Gabor și-a depus demisia din funcția de deputat începând cu 1 aprilie 2015. La 16 aprilie, președintele Camerei Deputaților a luat act de această demisie, prin urmare solicitarea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a rămas fără obiect", a precizat DNA.

Sursa citată a menționat că actele de procedură efectuate în cauză s-au desfășurat în prezența apărătorilor aleși ai lui Marko Attila, participarea la această activitate permițându-le exercitarea efectivă a dreptului la apărare.

Totodată, la 8 aprilie, în urma cererii formulate de apărătorul ales al lui Marko Attila, i-a fost predat unuia dintre avocații inculpatului un suport optic conținând, în format electronic, toate actele de urmărire penală efectuate până la data respectivă în dosarul penal. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia