NATO elaborează cea mai mare reformă militară de după Războiul Rece pentru a face față amenințării ruse

NATO elaborează cea mai mare reformă militară de după Războiul Rece pentru a face față amenințării ruse

Alianța Nord Atlantică este așteptată să aprobe noua strategie, un răspuns la noua realitate geopolitică după invadarea Ucrainei de către Moscova, la summitul său de la Vilnius din iulie, scrie El Pais.

Pe fundalul războiului Rusiei în Ucraina și al retoricii escaladării împotriva Occidentului de la Kremlin, NATO finalizează reforma unei strategii comune pentru a aborda atât amenințarea rusă, cât și grupările teroriste. Structura sa, concepută pentru a răspunde noii realități geopolitice și accelerată de invazia Moscovei, este „cea mai mare reconfigurare de la Războiul Rece”, au declarat surse NATO pentru El Pais.

Documentul, care are aproximativ 4.000 de pagini, prezintă prima reformă completă și unificată a doctrinei NATO din trei decenii. Printre propuneri se numără modificări ale strategiei militare a Alianței – îndepărtarea de la intervențiile la scară largă pentru a acorda prioritate desfășurării batalioanelor mai mici și a experților regionali – și metodele acesteia de a analiza și furniza actualizări cu privire la diferitele amenințări reprezentate de Kremlin, printre care cele militare, atacuri cibernetice și hibride și răspunsul NATO la aceste scenarii.

Liderii militari ai celor 31 de state membre ale NATO și experții Alianței Atlantice revizuiesc acum strategia, care unifică planurile naționale și regionale. Această reformă este de așteptat să fie aprobată la summitul NATO de la Vilnius din iulie, unde principalele puncte de pe ordinea de zi vor fi invazia rusă a Ucrainei și angajamentele pe care Alianța le poate oferi Kievului, care a solicitat oficial aderarea în septembrie anul trecut.

„Aliații vor ști exact ce forțe și capacități sunt necesare, inclusiv unde, ce și cum să fie dislocate”, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o întâlnire cu șefii militari ai NATO la Bruxelles, unde a fost discutat noul pachet de propuneri. „Planurile regionale vor necesita un Model de forță NATO îmbunătățit pentru a avea mai multe trupe la nivel un ridicat de pregătire în toată Alianța ”, a adăugat amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar NATO.

Noi capabilități NATO

Cu toți ochii ațintiți asupra mișcărilor de pe linia frontului în Ucraina, NATO continuă cu planurile sale de apărare actualizate, specifice din punct de vedere geografic, care subliniază modul în care Alianța poate răspunde la atacurile împotriva statelor membre și modul în care va funcționa în fața amenințării ruse și terorismul global. Strategia oferă, de asemenea, linii directoare pentru apărarea locațiilor cheie. „Pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece, vom avea ținte obiective, bazate pe amenințări”, a spus Bauer.

Aproape de la înființarea sa, NATO a avut planuri în vigoare pentru a aborda potențiala amenințare a Rusiei. Dar invazia Ucrainei de către Moscova a schimbat drastic relația NATO cu Kremlinul, care a inclus timp de mulți ani relații diplomatice la nivel înalt și un consiliu de cooperare bilaterală. Noua strategie va funcționa la diferite niveluri: la nivel național, așa-numita „pălărie strategică” care acoperă trei mari zone geografice (Atlanticul de Nord, Europa Centrală și de Sud, din Spania până în Turcia), va oferi o analiză detaliată a amenințărilor și a posibilelor reacții, clasificate pe domenii: pământ, mare, aer, spațiu și spațiu cibernetic.

Amenințările cu care se confruntă NATO și scenariile potențiale

Amenințările cu care se confruntă NATO și scenariile potențiale sunt diverse: de la posibilitatea ca Rusia să desfășoare mii de trupe la granițele flancului estic al Alianței până la vulnerabilitățile infrastructurilor statelor membre puse în evidență de atacul asupra gazoductelor Nord Stream, care a determinat Alianța să intensifice supravegherea cablurilor de telecomunicații maritime, a conductelor de gaz și a altor elemente cruciale pentru operațiunile membrilor NATO.

Ultimul summit al NATO, desfășurat în iunie anul trecut la Madrid, a declarat Federația Rusă „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților și la adresa păcii și stabilității în zona euro-atlantică” și a cerut o întărire semnificativă a apărării, accelerând dezvoltarea Planurilor Regionale. În noua schemă, accentul nu se mai pune doar pe întărirea flancului estic al NATO, ci pe necesitatea de a stabili o rețea defensivă solidă bazată pe așa-numita „abordare la 360 de grade” – una care să acopere întregul teritoriul NATO. Noua strategie, de exemplu, urmărește să reducă dependența de desfășurarea a numeroase grupuri de luptă și, în schimb, să utilizeze unități de dimensiunea unei brigăzi (formate din aproximativ 5.000 de militari) care se pot deplasa fără structuri fixe și se pot desfășura mai rapid, cu vehicule, tancuri. și luptători pre-poziționați la sol.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...