„O mie de ani se va studia eroarea rușilor”/Un general român spune că Ucraina a început deja contraofensiva

„O mie de ani se va studia eroarea rușilor”/Un general român spune că Ucraina a început deja contraofensiva

O lume întreagă e cu ochii pe Ucraina în așteptarea contraofensivei care să-i alunge pe ruși. Există însă analiști care spun că ucrainenii au făcut prima mutare, iar printre ei e și generalul (r) Cristian Barbu, care spune că această contraofensivă a început deja, facilitată de erorile rușilor. El explică de ce, deocamdată, nu are anvergura mult așteptată.

Ucrainenii au reușit să-i stopeze pe ruși și au pornit contraofensiva. FOTO Profimedia

Lupte crâncene au loc zilnic pe întregul front ruso-ucrainean, pe o distanță de peste 1.000 de kilometri, însă marea contrafensivă ucraineană pare că se lasă încă așteptată. Cel puțin asta cred unii analiști militari, iar ucrainenii, inclusiv prin vocea președintelui Zelenski, chiar au insistat pe ideea că nu trebuie create enorm de mari așteptări de la acest contraatac.

Există însă suficienți analiști care, pe baza informațiilor ce vin de pe front, spun că, în realitate, contraofensiva ucraineană a început. O voce care susține acest lucru este și cea a generalului Cristian Barbu, fost rector şi comandant al Academiei Tehnice Militare.

Contraofensiva ucraineană, facilitată de erorile rușilor

În opinia sa, ucrainenii au început deja contraofensiva, dar fără a face tam tam din asta. „Eu fac parte dintre cei puțini care susțin că ar trebui să existe o contraofensivă de intensitate graduală. Și cred că, având în vedere acest concept, contraofensiva a și început”, spune generalul.

În opinia sa, contraatacurile ucrainenilor, deocamdată nu foarte intense, încep deja să dea primele roade.

„Rușii au probleme de manual. O mie de ani se va studia felul în care au avansat fără să-și asigure logistica și s-au făcut singuri vulnerabili. Și iar gafează. În acest moment încep să se dezvelească. Își arată ba manevrele de trupe, ba manevrele tehnice. Și, sigur, sunt tot mai vulnerabili în momentele în care reîncearcă să-și aprovizioneze pozițiile. Asta ca să nu spun și că își pierd tot mai mult și din capacitatea emoțională de a duce lupta mai departe”, e verdictul generalului Barbu.

Cu totul alfel stau lucrurile în tabăra ucrainenilor. Chiar dacă au suferit și încă mai suferă, ucrainenii aduc tot mai multe trupe în luptă, dublate de tehnică militară occidentală, superioară în general celei rusești.

Generalul Cristian Barbu. FOTO Mediafax

Generalul Cristian Barbu. FOTO Mediafax

„Ucrainenii capătă curaj și încrederea necesară pentru a dezvolta aceste operațiuni în evantai, pe flancurile adversarului. Dacă lucrurile merg, aici se trece gradual la dezvoltarea situației. Ei încearcă pe diferitele trasee concepute pe hartă, dar după ce au analizat bine pozițiile inamicului, să vadă dacă pot împinge cât de cât adversarul mai în spate. Să străpungă măcar pe un doi, pe trei kilometri apărarea rușilor. Dacă reușesc în aceste zone, vor crea panică, la fel cum au făcut în Harkov și Herson”, mai spune el.

De ce nu avem o contraofensivă spectaculoasă

Generalul Cristian Barbu consideră că Bahmut a devenit și mai important în această ecuație. Practic, în toate aceste luni în care rușii au asediat localitatea, ucrainenii nu s-au limitat să se apere, ci și-au făcut conștincioși „temele” și au ajuns acum să știe practic aproape tot despre adversari, în special punctele slabe ale acestora.

„Iată Bahmutul, care arată acum că are din punct de vedere operativ tactic pentru momentul actual o importanță mai mare decât o vedeam noi acum două-trei luni. Și anume: pe aici, unde au deja forțe suficiente și au cunoștințele tehnice utile, ucrainenii încearcă să străpungă apărarea rușilor.”

Totuși, contraofensiva este deocamdată limitată, iar oficialii ucraineni au știut perfect ce spun atunci când au atras atenția că lumea nu ar trebui să aibă așteptări uriașe de la această contraofensivă. Până când ucrainenii vor primi toate armele solicitate, dar chiar și după aceea, luptele vor continua să fie pe muchie de cuțit.

„Contraofensiva se dezvoltă gradual, iar în acest moment e cumva limitată de faptul că ucrainenii nu au toată masa critică necesară unui pumn puternic înarmat care să spargă total rezistență rușilor de peste tot. Și așteaptă să le mai vină și muniție, și blindate. Din acest motiv dezvoltă acest contraatac pas cu pas, dar gradual. Adică din ce în ce mai intens, pe anumite direcții. Și ați văzut că au încercat în Herson, acum sunt în nord Harkovul, Bahmutul și sigur că toată lumea se așteaptă undeva în Zaporojie. Ceea ce au început deja să facă, pentru că rușii evacuează chiar zona Zaporojie”, susține generalul.

La ce să ne așteptăm

În continuare, generalul Barbu se așteaptă ca ucrainenii să profite de fiecare eroare a rușilor. Iar printre principalele ținte vor fi centrele de logistică ale invadatorilor, care, odată lovite, îi vor face și mai vulnerabili. Rămași fără muniție, rușii ar fi nevoiți să cedeze pas cu pas.

„Sunt gata să facă o greșeală, adică să repoziționeze trupe, forțe, logistică tot, astfel încât să apere partea de est, adică în Donbas, în zona Donețkului, în zona Luganskului, acolo unde probabil că nu s-au așteptat să fie cea mai intensă lovitură în acest moment. Surpriza va fi una cât se poate de mare, pentru că în momentul când rușii s-au dezvelit ucrainenii vor lovi cu Himarsuri, vor lovi cu rachete chiar centrele de aprovizionare și nu ar trebui să ne mire dacă prin aceste lovituri precise de artilerie sau chiar și de aviație cu rachete dirijate vor lovi centrele de logistică importante ale rușilor. În momentul acela rușii încep să aibă mari probleme. Nu au efective pentru o apărare colectivă importantă”, crede el.

În opinia sa, ucrainenii vor dezvolta noi direcții de atac, unele cu rolul de a-și surprinde adversarii.

„Ucrainenii vor ataca și pe zona aceasta de Marea Neagră - litoral, unde iar s-ar putea să nu fie suficient de bine pregătiți rușii. Adică să încerce nu neapărat o lovitură de la nord spre sud, ci mai mult de la vest către est, spre Crimeea. Pe de altă parte, cred că rușii vor pierde în scurt timp tot ce au reușit cu atâtea eforturi și le-a luat 10 luni să ia Bahmutul, dar nici măcar în totalitate. E clar că acolo rușii au o problemă. Și dacă acolo se sparge frontul, vor avea probleme și mai mari, pentru că sunt convins că aliniamentele lor de apărare sunt undeva mult mai în spate și nu ar avea cum să primească sprijinul necesar la timp”, adaugă generalul.

Surprinzător este faptul că rușii nu par să realizeze foarte clar ce li se întâmplă. În plus, propria propagandă se întoarce împotriva lor și nu îi lasă să-și vadă și să-și conștientizeze punctele vulnerabile.

„Acest «joc» al ucrainenilor de a-i tatona și de a-i impinge cât mai în nord, cât mai în sud, cât mai pe centru începe să capete contur. Pare că rușii vor întră în așa-numită degringolada a tipului de apărare. Adică nu vor ști unde să se ducă mai întâi, pe ce direcții să se retragă, dacă va fi cazul. Este ceea ce numim noi supunerea la mai multe puncte de presiune, aproape în același timp sau într-o succesiune rapidă. Ceea ce înseamnă că în momentul de față, rușii se prea poate să nu își fi calculat foarte bine etapele și forțele, iar asta nu-i va ajuta deloc”, conchide generalul Barbu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…