Premierul britanic Rishi Sunak l-a demis din Guvern pe preşedintele Partidului Conservator

Premierul britanic Rishi Sunak l-a demis din Guvern pe preşedintele Partidului Conservator

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak l-a demis duminică din Guvern pe ministrul fără portofoliu şi preşedintele Partidului Conservator Nadhim Zahawi, relatează Reuters, DPA şi AFP, citate de Agerpres.

Nadhim Zahawi.FOTO EPA EFE

Demiterea are loc după ce o investigaţie independentă a scos la iveală o încălcare gravă a Codului ministerial.

„După încheierea unei investigaţii a consilierului independent - ale cărei concluzii le-a împărtăşit cu noi - este clar că a existat o încălcare gravă a Codului ministerial. Drept rezultat, v-am informat despre decizia mea de a vă înlătura din poziţia în Guvernul Maiestăţii Sale", a explicat Sunak într-o scrisoare adresată lui Zahawi, publicată de Downing Street.

De ce l-a demis, în loc să-i ceară să demisioneze

Premierul britanic a dispus investigarea lui Zahawi de către Sir Laurie Magnus, consilierul său independent în materie de interese ale miniştrilor, pentru a se stabili dacă preşedintele formaţiunii din care provine a încălcat Codul ministerial în legătură cu plata mai multor milioane de lire sterline, pentru a soluţiona un litigiu cu fiscul.

Rishi Sunak încearcă să-şi afirme autoritatea demiţându-l pe Nadhim Zahawi, în loc să-i ceară să demisioneze, în contextul în care premierul a promis la venirea la Downing Street „integritate, profesionalism şi responsabilitate", scrie AFP.

Nadhim Zahawi soluţionase problema cu fiscul anul trecut, când a plătit o sumă cu penalităţi, în timpul guvernului Boris Johnson, când a activat la Ministerul de Finanţe.

După venirea lui Sunak la Downing Street, la sfârşitul lui octombrie , Zahawi a devenit preşedinte al partidului conservator şi ministru fără portofoliu în guvern.

Concluzia consilierului etic Laurie Magnus a fost că Nadhim Zahawi ar fi trebuit să facă publică ancheta fiscală de care era vizat şi ar fi trebuit să actualizeze declaraţia de avere, odată soluţionat litigiul cu fiscul.

Reputaţia conservatorilor a avut de suferit în ultimii ani din cauza unor conflicte de interese care au alimentat acuzaţii de corupţie din partea laburiștilor, aflați pe val în sondaje.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 Ce mesaj a transmis Nelu Cortea după eliminarea lui Cătălin Scărlătescu și Doinei Teodoru din America Express

4 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

5 Ce se află dincolo de moarte. Mărturia unui bărbat căruia i s-a oprit inima