Putin mai are de unde finanța războiul din Ucraina câțiva ani, în ciuda pierderilor de venituri

Putin mai are de unde finanța războiul din Ucraina câțiva ani, în ciuda pierderilor de venituri

Veniturile bugetare din petrol și gaze au scăzut semnificativ: prețul petrolului rusesc a scăzut brusc în ultimele două luni, în timp ce volumul de aprovizionare cu gaze a Europei s-a înjumătățit mai mult de jumătate într-un an. Cu toate acestea, principalul motiv pentru deficitul record este creșterea bruscă a cheltuielilor, care au ajuns la 1.100 de miliarde de ruble (14 miliarde de euro), scrie Novaia Gazeta Europe.

Rusia dispune de „fonduri suficiente pentru câțiva ani de război” FOTO Shutterstock

Veniturile bugetare totale au scăzut cu 35% față de ianuarie anul trecut, ajungând la 1.300 de miliarde de ruble (16,6 miliarde de euro). Veniturile din petrol și gaze au scăzut cu 46%, ajungând la 426 de miliarde de ruble (5,4 miliarde de euro). Ministerul rus de Finanțe sugerează că acest lucru este pricinuit de scăderea prețurilor la țițeiul Urals și declinului exporturilor de gaze.

Veniturile din afara petrolului și gazelor au scăzut și ele cu 28%. Scăderea altor venituri a venit pe fondul introducerii unui proces accelerat de rambursare a taxelor în luna aprilie a anului trecut.

O altă posibilă explicație a fost furnizată de doi oficiali federali care au dorit să rămână anonimi pentru Faridaily, un blog al jurnalistei ruse Farida Rustamova. Potrivit acestora, un factor suplimentar pentru scăderea veniturilor a fost faptul că unele companii au plătit mai multe impozite decât trebuiau în perioadele anterioare. Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că Serviciul Federal de Impozite al Rusiei a trecut la un sistem contabil unitar pentru plăți.

În total, veniturile au scăzut cu 733 de miliarde de ruble (9,4 miliarde de euro) față de luna ianuarie a anului trecut. Creșterea de 1,1 trilioane de ruble (59%) a cheltuielilor a contribuit în mare măsură la deficitul bugetar.

„Fonduri suficiente pentru câțiva ani de război”

Potrivit sursei Novaia-Europa, creșterea bruscă a cheltuielilor din ianuarie este legată de faptul că guvernul a alocat cea mai mare parte din fondurile planificate pentru primul trimestru, sferei militaro-industriale. Este posibil să mai existe încă patru sau cinci tranșe de acest fel pe parcursul anului. Acest lucru ar putea însemna că există „fonduri suficiente pentru câțiva ani de război”, sugerează sursa.

Această ipoteză este susținută de comunicatul de presă al Ministerului de Finanțe, în care acesta explică creșterea cheltuielilor prin „încheierea rapidă a contractelor și finanțarea în avans a anumitor costuri contractate”.

În total, pierderile bugetare unice pentru luna ianuarie sunt estimate la aproximativ 1,4 trilioane de ruble (17,9 miliarde de euro). Alte 0,4 trilioane (5,1 miliarde de euro) sunt pierderi sustenabile cauzate de nivelul actual al prețurilor și de volumul exporturilor, a declarat pentru Novaia-Europa Alex Isakov, economist pentru Rusia și ECE la Bloomberg Economics.

Dmitri Polevoi, director de investiții la Loko-Invest, a asigurat, de asemenea, Novaia-Europa că un deficit atât de mare în ianuarie este o excepție și că nu va continua să crească în acest ritm în lunile următoare.

Pe parcursul anului, veniturile din afara petrolului și gazelor naturale își vor reveni și vor ajunge la cele 17.000 de miliarde de ruble (216,8 miliarde de euro) planificate, prevede Isakov. Isakov prevede că cheltuielile vor crește la 31.000 de miliarde (395,5 miliarde de euro) în loc de 29.000 de miliarde (370 miliarde de euro), în timp ce deficitul va fi mai mult decât dublu față de cifra planificată: 6,9 trilioane de ruble (88 miliarde de euro) în loc de 2,9 trilioane (37 miliarde de euro).

Veniturile din petrol și gaze vor fi semnificativ mai mici decât estimările: 6,5-7 mii de miliarde de ruble în loc de 8,9 mii de miliarde de ruble (113 miliarde de euro), în loc de (83-89 miliarde de euro). Deficitul va ajunge la 5-6,5 trilioane de ruble (64-83 miliarde de euro), sugerează el. Toate acestea în condițiile în care cheltuielile vor fi apropiate de cifra planificată, de aproximativ 29,5 trilioane de ruble (376,5 miliarde de euro), a adăugat expertul.

Potrivit estimărilor Novaia Gazeta Europe, din cauza mobilizării doar salariile și plățile compensatorii pentru deces sau rănire vor necesita 2,2-3,2 trilioane de ruble (28-41 miliarde de euro) din bugetul rusesc. Aceste cheltuieli nu sunt luate în calcul în bugetul aprobat înainte de declararea mobilizării.

Cum este acoperit deficitul?

Ministerul rus de Finanțe acoperă deficitul bugetar prin utilizarea Fondului național rusesc de bogăție (NWF) și prin creșterea datoriei interne cu obligațiuni de împrumut federale. La 1 februarie, partea lichidă a fondului disponibilă pentru finanțarea deficitului se ridica la 6.300 de miliarde de ruble (80,4 miliarde de euro). Anul trecut, valoarea sa în ruble a scăzut cu 37%.

Potrivit lui Polevoi, în 2023, Ministerul de Finanțe poate cheltui aproximativ jumătate din această sumă: aproximativ 2-3 trilioane de ruble (25,6-38,4 miliarde de euro). Ministerul va putea să se încadreze în această cifră dacă va împrumuta cu 1.000 de miliarde de ruble (12,8 miliarde de euro) mai mult decât a planificat.

Isakov estimează că în acest an vor fi cheltuite 2.900 de miliarde de ruble (37 de miliarde de euro) din Fondul Național de Avuție, iar în 2024 vor fi cheltuite probabil încă 1.300 de miliarde (16,6 miliarde de euro). Un astfel de scenariu este posibil în cazul în care țițeiul rusesc costă în jur de 50 de dolari pe baril și dacă planurile de finanțare a cheltuielilor și proiectelor din FNN nu sunt extinse, a scris el pe canalul său de Telegram. În acest caz, activele lichide ale NWF s-ar putea epuiza la sfârșitul anului 2024 sau la începutul anului 2025, spune economistul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…