Raportul confidențial al Kremlinului dezvăluit de Bloomberg arată că Rusia e pe butuci. Un deceniu de acum încolo!

Raportul confidențial al Kremlinului dezvăluit de Bloomberg arată că Rusia e pe butuci. Un deceniu de acum încolo!

Rusia s-ar putea confrunta cu o recesiune lungă și profundă, pe măsură ce impactul sancțiunilor americane și europene se extinde, afectând sectoarele pe care țara s-a bazat ani de zile pentru a-și alimenta economia, potrivit unui raport intern, pregătit pentru guvernul rus, dezvăluie Bloomberg .

Documentul este rezultatul lunilor de muncă al unor oficiali și experți care încearcă să evalueze impactul real al izolării economice a Rusiei, din cauza invaziei Ucrainei de către președintele Vladimir Putin. Raportul prezintă o imagine mult mai proastă decât o fac de obicei oficialii în declarațiile lor publice, optimiste. Bloomberg a analizat o copie a raportului, redactată pentru o întâlnire cu ușile închise a oficialilor ruși de rang înalt, din 30 august. Surse din interior au confirmat autenticitatea raportului, menționează sursa citată.

Două dintre cele trei scenarii din raport arată că retracția se va accelera anul viitor, economia rusă revenind la nivelul de dinainte de război abia la sfârșitul deceniului sau mai târziu. Scenariul „inerțial” prevede că economia rusească să ajungă anul viitor cu 8,3% sub nivelul din 2021, în timp ce scenariul de „stres” pune minimul din 2024 la 11,9% sub nivelul de anul trecut.

*Rusia vede că sancțiunile îi afectează creșterea economică

Documentul intern spune că va dura ani pentru ca economia rusă să-și revină.

Sursa: document guvernamental intern analizat de Bloomberg. Notă: prognozele arată rate de creștere cumulate

Toate scenariile prevăd că presiunea sancțiunilor se va intensifica, cu șanse crescute ca mai multe țări să le adopte. Renunțarea bruscă a Europei la petrolul și gazele rusești ar putea afecta și capacitatea Kremlinului de a-și aproviziona propria piață, se arată în raport.

Dincolo de restricțiile în sine, care acoperă aproximativ un sfert din importuri și exporturi, raportul detaliază cum Rusia se confruntă acum cu o „blocadă” care „a afectat practic toate formele de transport”, perturbând și mai mult economia țării. Limitele tehnologice și financiare sporesc presiunea. Raportul estimează că până în 200.000 de specialiști IT ar putea părăsi țara până în 2025, prima prognoză oficială privind extinderea exodului de creiere.

În mod public, oficialii ruși spun că lovitura provocată de sancțiuni a fost mai puțin gravă, cu o contracție posibil mai mică de 3% în acest an și chiar mai puțin în 2023. Economiștii externi au ajustat și perspectivele pentru acest an, respingând previziunile inițiale privind o recesiune profundă, deoarece economia a rezistat mai bine decât era de așteptat.

Documentul solicită o serie de măsuri care să susțină economia rusă și să ușureze și mai mult impactul restricțiilor, pentru ca economia să își revină la nivelurile de dinainte de război, în 2024, și să crească constant după aceea. Dar pașii includ multe dintre aceleași măsuri de stimulare a investițiilor pe care guvernul le-a promovat în ultimul deceniu, când creșterea a stagnat în mare măsură, chiar și fără sancțiuni. (…)

*Ce spune Bloomberg Economics

„Cu accesul redus la tehnologiile occidentale, cu un val de dez-investiții corporative străine și turbulențe demografice în viitor, creșterea potențială a țării va scădea la 0,5%-1,0% în următorul deceniu. Ulterior, se va micșora și mai mult, până la puțin peste zero, până în 2050. Rusia va fi, de asemenea, din ce în ce mai vulnerabilă la o scădere a prețurilor globale la mărfuri, deoarece rezervele internaționale nu mai oferă un tampon”, spune Alexander Isakov, economist rus.

Raportul avertizează că în următorii doi ani, vor fi „volume reduse de producție, într-o serie de sectoare orientate spre export” – de la petrol și gaze până la metale, produse chimice și produse din lemn. Deși o oarecare revenire este posibilă mai târziu, „aceste sectoare vor înceta să mai fie motoarele economiei”.

O întrerupere completă a gazului către Europa, principala piață de export a Rusiei, ar putea costa până la 400 de miliarde de ruble (6,6 miliarde de dolari) pe an, în venituri fiscale pierdute, potrivit raportului. Nu va fi posibilă compensarea integrală a vânzărilor pierdute cu noi piețe de export, nici măcar pe termen mediu.

*Lovitură în sectorul petrolului

Producția va trebui redusă, amenințănd obiectivele Kremlinului de extindere a livrărilor interne de gaze, se arată în raport. Lipsa tehnologiei necesare pentru instalațiile de gaz natural lichefiat este „critică” și poate împiedica eforturile de a construi altele noi.

Planurile Europei de a opri importul de produse petroliere rusești – aproximativ 55% din exporturi au mers spre Vechiul Continent anul trecut – ar putea declanșa reduceri drastice ale producției, lăsând și piața internă lipsită de combustibil.

De asemenea, producătorii de metale pierd 5,7 miliarde de dolari pe an, din cauza restricțiilor, se arată în raport.

Dacă economia mondială intră în recesiune, avertizează raportul, Rusia și-ar putea vedea exporturile reduse și mai mult, deoarece devine „furnizorul variabil” pe piețele globale, cererea pentru produsele sale dispărând prima. Acest lucru ar putea declanșa o scădere a rublei și o creștere a inflației.

În ceea ce privește importul, „principalul risc pe termen scurt este suspendarea producției din cauza lipsei de materii prime și componente importate”. Pe termen lung, incapacitatea de a repara echipamentele importate ar putea limita permanent creșterea, se arată în raport.

„Importuri critice”

„Pur și simplu nu există furnizori alternativi pentru unele importuri critice”, se arată în raport.

Chiar și în sectorul agricol, unde Kremlinul și-a promovat eforturile de a înlocui livrările străine, dependența de input-uri cheie i-ar putea obliga pe ruși să-și reducă consumul de alimente pe măsură ce livrările scad, potrivit raportului.

Restricțiile privind accesul la tehnologia occidentală pot împinge Rusia cu o generație sau două în spatele standardelor actuale, deoarece este forțată să se bazeze pe alternative mai puțin avansate din China și Asia de Sud-Est.

Raportul avertizează că sancțiunile vor forța, de asemenea, guvernul rus să revizuiască o serie de obiective de dezvoltare pe care Putin le-a stabilit înainte de război, inclusiv cele pentru stimularea creșterii populației și a speranței de viață.

Raportul detaliază punct cu punct amploarea impactului provocat de sancțiuni:

  • Agricultura: 99% din producția de păsări și 30% din producția de bovine de lapte Holstein depind de importuri. Semințele pentru produse de bază precum sfecla de zahăr și cartofii sunt, de asemenea, aduse în mare parte din afara țării, la fel ca furajele pentru pești și aminoacizii.
  • Aviație: 95% din volumul de pasageri este transportat cu avioane de fabricație străină, iar lipsa accesului la piesele de schimb importate ar putea duce la micșorarea flotei, pe măsură ce acestea ies din funcțiune
  • Construcția de mașini: doar 30% dintre mașini-unelte sunt fabricate în Rusia, iar industria locală nu are capacitatea de a acoperi cererea în creștere
  • Produse farmaceutice: Aproximativ 80% din producția internă se bazează pe materii prime importate
  • Transport: restricțiile UE au triplat costurile pentru transporturile rutiere
  • Comunicații și IT: Restricțiile asupra cartelelor SIM ar putea lăsa Rusia fără ele, până în 2025, în timp ce sectorul său de telecomunicații ar putea rămâne cu cinci ani în urmă față de liderii mondiali din 2022.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale