Sateliţi comerciali ai SUA şi ai aliaţilor lor ar putea deveni ţinte, avertizează Rusia

Sateliţi comerciali ai SUA şi ai aliaţilor lor ar putea deveni ţinte, avertizează Rusia

Sateliţi comerciali ai Statelor Unite şi aliaţilor lor ar putea deveni ţinte legitime pentru Rusia dacă ar fi implicaţi în războiul din Ucraina, a declarat un important oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Sateliții comerciali joacă un rol important în războiul din Ucraina Foto Arhivă

"Infrastructura cvasi-civilă poate fi o ţintă legitimă pentru o lovitură lansată ca represalii", a declarat Konstantin Voronţov, director adjunct al Departamentului pentru neproliferare şi controlul armelor din Ministerul de Externe rus, citat de TASS.

"Vorbim despre implicarea de componente ale infrastructurii spaţiale civile, inclusiv comercială, de către Statele Unite şi aliaţii lor în conflicte armate", a afirmat Voronţov la Naţiunile Unite, potrivit TASS.

De la începutul războiului din Ucraina, omul de afaceri american Elon Musk a donat Ucrainei terminale pentru serviciul său de conexiune prin satelit Starlink, comunicaţiile prin internet din această ţară fiind întrerupte de bombardamente.

Antreprenorul a atenţionat că această operaţiune a costat SpaceX până acum 80 de milioane de dolari, sumă care ar urma să ajungă la peste 120 de milioane de dolari până la sfârşitul acestui an şi la 400 de milioane în următoarele 12 luni.

"La naiba. Chiar dacă Starlink pierde în continuare bani şi alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanţăm guvernul ucrainean pe gratis", a scris pe Twitter cel mai bogat om din lume după ce solicitase Departamentului Apărării al Statelor Unite să-şi asume costurile presupuse de utilizarea sateliţilor săi Starlink pentru facilitarea comunicaţiilor din Ucraina.

Sistemul Starlink de internet prin satelit al lui Elon Musk ajută forţele ucrainene să câştige războiul cu drone, ţintind tancurile ruseşti şi identificând poziţia inamicului. De asemenea, menţine armata conectată în ciuda penelor de curent care există pe teritoriul ţării.

Războiul lansat de Rusia în Ucraina a provocat zeci de mii de morţi, a subminat redresarea economică globală post-COVID-19 şi a declanşat cea mai gravă confruntare cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962, notează Reuters.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...