Schimbare radicală de vreme. Anunțul meteorologilor despre ciclonul și aerul polar care ajung în România

Schimbare radicală de vreme. Anunțul meteorologilor despre ciclonul și aerul polar care ajung în România

Un val de aer polar aduce zăpadă, dar și temperaturi scăzute la munte, în timp ce în zonele joase un ciclon mediteranean vine cu ploi abundente. În următoarele zile vremea rea pune stăpânire, treptat, pe toată țara.

Ninsori la munte FOTO Shutterstock

Gabriela Băncilă, director meteorologie operațională în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) , a anunțat la realitatea.net schimbare importantă a vremii în toată țara.

Am putea spune că vremea se apropie de ceea ce numim normal la această perioadă, pentru că ninsorile sunt prezente în zona montană înaltă. Vor continua să fie prezente în această zonă montană înaltă și, pe măsură ce avansează o masă de aer rece, dinspre partea de nord a continentului, precipitațiile sub formă de lapoviță și ninsoare vor coborî altitudinal. Acestea se vor semnala și la altitudini mai mici, în zonele de munte. Vor fi prezente în zonele de deal din partea de nord a țării, din zona de nord a Carpaților Orientali, pentru ca la acest sfârșit de săptămână și început de săptămână viitoare, acestea să fie prezente și în partea de nord a Moldovei, zonă pe unde va pătrunde această masă de aer rece, și în zonele mai joase de relief, nu numai în zona de munte.

Concomitent, aceste precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare pe care le-am descris, cu ploi în celelalte zone din țară, și asta pentru că sisteme noroase succesive vor traversa țara noastră în perioada următoare, sisteme noroase aferente unor cicloane mediteraneene, vor determina acumularea unor cantități mai însemnate de ploaie în tot acest interval”, a explicat specialistul.

De asemenea, conform meteorologului, ploile cu cantități mai importante de 10-15 sau chiar 20 de l/mp se vor semnala în special în zonele deluroase și montane, pentru că aceasta este în general evoluția regimului de precipitații în contextul cicloane mediteraneene.

“În tot acest interval, prin cumulare, este posibil să constatăm că înregistrarea unor cantități care să depășească chiar 20 de l/mp, dar - în contextul rezervei de apă existente în momentul de față în sol - aceste ploi sunt bine-venite”, a precizat Gabriela Băncilă.

Două grade în nordul Moldovei

Vineri, 18 noiembrie, temperaturile maxime se vor încadra între 6 şi 14 grade Celsius, cu valori mai scăzute în nordul Moldovei până spre 2 grade, dar şi mai ridicate în regiunile sudice, până în jurul a 17 grade Celsius, iar cele minime se vor situa în general între 0 şi 10 grade Celsius.

Conform ANM, în vestul, sud-vestul, centrul şi nordul ţării nebulozitatea va fi persistentă, temporar vor fi precipitaţii în extindere ca arie începând din orele după-amiezii, iar cantitățile de apă vor depăşi izolat 15-25 l/mp. Vor fi ploi, dar în nordul Moldovei, iar noaptea şi în Maramureş şi nordul Transilvaniei şi al Crişanei, trecător şi precipitaţii mixte. În nordul Carpaţilor Orientali, iar pe arii restrânse şi în zona montană înaltă din restul ţării vor predomina ninsorile şi se va depune strat nou de zăpadă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina