Soldații ruși, epuizați moral: dezvăluirile din 10 scrisori găsite de ucraineni la Izium

Soldații ruși, epuizați moral: dezvăluirile din 10 scrisori găsite de ucraineni la Izium

Cu aproximativ 10 zile înainte ca forțele ucrainene să recucereacă orașul Izium, weekendul trecut, trupele ruse staționate acolo au fost atât de demoralizate încât au redactat 10 scrisori prin intermediul cărora își implorau superiorii să-i destituie din funcții, dezvăluie Washington Post.

Rușii au lăsat 10 scrisori în urmă atunci când s-au retras din Izium FOTO TASS

Cele 10 scrisori scrise de mână, datate în 30 august, care au fost lăsate în urmă de soldații ruși într-o casă din Izium, au fost găsite de soldații ucraineni.

Refuz să-mi îndeplinesc datoria în operațiunea specială de pe teritoriul Ucrainei din cauza lipsei zilelor de odihnă și a epuizării morale”, a scris un bărbat care s-a identificat drept comandantul unui pluton de rachete antiaeriene din Moscova.

Un alt soldat a cerut să fie eliberat, invocând „înrăutățirea stăriimele de sănătate și că nu am primit ajutorul medical necesar”.

Un altul a spus că se confruntă cu „epuizare fizică și morală”.

Alții au scris plângându-se că li s-a refuzat concediul pentru obligații familiale, inclusiv pentru a se căsători și pentru a asista la nașterea unui copil.

Stilul similar în care au fost scrise cele 10 scrisori sugerează că trupele, obosite și descurajate, s-au adunat pentru a le întocmi. Scrisorile pe care rușii l-au abandonat în grabă atunci când s-au retras au atras atenția soldaților ucraineni când au ajuns la Izium, pe câteva dintre acestea publicându-le pe rețelele de socializare.

Autenticitatea scrisorilor nu a fost confirmată de experți.

În aceeași casă în care acestea au fost găsite a fost lăsat și un raport din 23 august adresat comandantului Diviziei a 2-a Motorizată din Rusia, etichetat „TOP SECRET” și „extrem de urgent”, descriind modul în care patru trupe rusești au fost ucise și una rănită în luptă în satul Kamianka, la aproximativ 120 de km nord de Izium, lângă granița cu Rusia.

Toate lucrurile găsite în acea casă ajută la reconstituirea remarcabilă a evenimentelor care au dus la retragerea rapidă a forțelor ruse din regiunea Harkov, unde, în multe cazuri, militarii de-abia au reușit să fugă.

Odată ce ucrainenii și-au început contraofensiva în Izium, rușii care se aflau aici de luni de zile au avut suficient timp ca să-și pregătească plecarea.

Au incendiat clădirea consiliului orășenesc unde instalaseră un guvern marionetă, au pus explozibili pe unele dintre echipamentele militare pe care plănuiau să le abandoneze și au aruncat în aer un pod strategic. De asemenea potrivit localnicilor ei și-au abandonat o parte din forțe.

Cu puțin timp înainte ca ucrainenii să-și revendice orașul trupele ruse au intrat în casele oamenilor și au căutat prin dulapurile acestora haine potrivite pentru a le putea purta peste uniforme, apoi au plecat pe jos sau chiar pe biciclete.

Înainte de a fura hainele localnicilor „nici nu s-au interesat să vadă cine locuiește acolo sau dacă era cineva de vârsta lor, doar au deschis singuri dulapurile”, a spus Tania Lukianinka, în vârstă de 32 de ani, care a fost văzută miercuri alături de fiica ei purtând steaguri ucrainene într-un act de sărbătorire a recuceririi orașului de către ucraineni.

Fiica lui Lukianinka, Henrietta, în vârstă de 14 ani, a spus că a aflat despre interdicția de acces la posturile de radio rusești – dar, prin acordarea canalelor ucrainene, a început să înțeleagă de ce forțele ruse au fost brusc atât de îngrijorate.

Am auzit (la un post de radio ucrainean) că undeva, la marginea orașului Izium, au ridicat un steag ucrainean. Am fost foarte fericiți”, a povestit fiica femeii.

Vasil Tuskaniuk, în vârstă de 23 de ani, care s-a alăturat miercuri grupului de ucraineni în demonstrația din centrul orașului, a spus că este prima dată când vizitează zona de când rușii au preluat controlul asupra orașului. Născut în vestul Ucrainei, el se temea că va fi reținut și considerat o amenințare la adresa forțelor ruse dacă i-ar percheziționat documentele. Pentru a evita interacțiunea cu rușii, el nu și-a părăsit curtea pe toată durata invaziei.

Probabul nu m-aș mai fi întors acasă”, a spus Tuskaniuk.

Ofensiva ucraineană a zădărnicit planurile de anexare ale Rusiei la Harkov

De-a lungul lunilor de ocupație, Henrietta a spus că a auzit povești despre oameni uciși sau reținuți în subsoluri rusești și supuși torturii. Ziarele ruse au făcut publicitate pentru tabere pentru copii din Rusia, a spus ea. Una dintre surorile prietenei sale, care avea în jur de 15 ani, a plecat într-o astfel de tabără și încă nu s-a întors, a spus ea.

Rușii intenționau să deschidă școli în Izium chiar înainte ca forțele ucrainene să le zădărnicească planurile. „Nu ne-am pus copiii pe lista de înscrieri”, a spus Lukianinka. „Încercau doar să răspândească propagandă”.

Propaganda rusă era omniprezentă, a spus Lukianinka, dar nu le-a schimbat ce simțeau sau gândeau. Mai degrabă, a spus ea, mesajul a atras în principal oamenii care erau deja simpatizanți ruși. Unii dintre acești oameni rămân în oraș, a spus ea, adăugând că speră că își vor schimba opiniile acum, când Ucraina și-a reluat controlul.

Scrisorile care descriu lipsa de voință a soldaților de a lupta sunt în contrast cu o grămadă de scrisori ale elevilor dintr-un oraș de lângă Moscova prin care încurajau trupele ruse să reziste – un exemplu clar al modului în care narațiunea Kremlinului despre război este prezentată în școlile rusești. Totuși, chiar și copiii din Rusia păreau conștienți de faptul că soldații care luptă în Ucraina se confruntă cu circumstanțe dificile.

„Bună ziua, nu știu cine va primi această scrisoare, dar știu că îți este foarte greu acum”, a scris o fată pe nume Nastia. „De aceea vreau să te susțin. Este posibil să-ți fie foame, să-ți fie frig, să vrei să mergi acasă la familia ta sau poate să vrei să te întorci la prietenii tăi din copilărie.

Un băiat pe nume Leonid a scris: „Cred că războiul este ceva foarte rău și înfricoșător. Există moartea unor oameni nevinovați, distrugeri, când nu poți trăi o viață normală, când rămâi fără casă, fără muncă și îi pierzi pe cei apropiați. Sper să rămâi acolo și să reușești să obții victoria completă! Mult noroc! Eu cred în tine!"

Oficialii ucraineni au declarat sâmbătă, 10 septembrie, că armata țării a eliberat orașul Izium, un nod feroviar important din punct de vedere strategic, pe care forțele ruse l-au capturat în primăvară, după o bătălie sângeroasă de câteva săptămâni.

Ofensiva ucraineană fulgerătoare din nord-estul țării a schimbat cursul războiului de uzură. În câteva zile, prima linie rusă s-a schimbat dramatic. Trupele Moscovei au început să fugă, iar satele ucrainene au început să se întoarcă unul câte unul sub steagul galben-albastru.

În Izium aproape fiecare clădire este deteriorată, aceasta dacă nu este complet distrusă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”