Traian Băsescu, după revenirea de la Summit-ul NATO: România este în momentul de faţă o ţară care va fi apărată în orice scenariu în care ar putea fi atacată-LIVE TEXT

Traian Băsescu, după revenirea de la Summit-ul NATO: România este în momentul de faţă o ţară care va fi apărată în orice scenariu în care ar putea fi atacată-LIVE TEXT

 Preşedintele Traian Băsescu susţine o declaraţie de presă la ora 18.30 la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu, după revenirea de la Summit-ul NATO: România este în momentul de faţă o ţară care va fi apărată în orice scenariu în care ar putea fi atacată

LIVE TEXT

Traian Basescu:

Acest summit a confirmat solidaritatea si soliditatea aliantei si s-a dat f ferm si mesajul ca securitatea si libertatea costa bani prin nevoia de a avea armate care sa apare democratia

S-au adoptat 20 de documente din care 5 sunt publice si alte 5 sunt clasificate. Nu exista niciun document clasificat care sa nu fie redat in mod decent in declaratie dar nu se intra in detalii. 

Unde am fost inainte de summit si unde suntem dupa.

De pe tot flancul estic erau Polonia si tarile baltice care aveau un plan de contingenta si implicit plan de actiune. partea de sud a flancului estic reprezentata de Turcia avea de asemenea un plan de actiune in cazul in care Turcia ar fif ost atacata.

Romania si Bulgaria nu aveau un astfel de plan pt ca erau considerate in afara riscurilor de atac militar. Si Romania are dupa acest summit un plan de contingenta un plan de actiune in cazul in care este atacata in conditiile in care militarii de la NATO au elaborat scenariile prin care securitatea Romaniei ar putea fi afectata

Scenariile se refera la: atac de pe mare, atac terestru atac de aviatie.

Romania este in momentul de fata o tara care va fi aparata in orice scenariu in care ar putea fi atacata

In cel mai scurt timp structurile militare de la NATO si cele nationale trebuie sa elaboreze disponibilitatile de forte pentru a putea fi aparata in scenariile in care ar ptuea fi afectata suveranitatea sau integritatea

NATO nu are un buget pe care sa il distribuie.

NATO in momentul in care se pune problema apararii statului membru, toate aceste state care contribuie la securitatea Romaniei, scot bani din buzunarul lor pentru acele operatii.

Sunt costuri pe care si le asuma fiecare stat. Asta vreau sa intelegeti, de aceea ne referim la solidaritate. Toti contribuabilii suporta costurile pentru securitatea Romaniei

Care au fost argumentele noastra pentru elaborarea unui contingency plan si unui action plan:

Am subliniat lantul de conflicte inghetate din jurul Marii Negre. Toate acestea sunt controlate de Fed Rusa si pot fi activate, reincalzite, unul cate unul sau toate odata.

Un alt argument: in urma anexarii Crimeei, flota de la Sevastopol se afla la numai 160 mile marine de coasta romana. Acolo se afla crucisatorul Moscova, una dintre cele mai bine pregatite nave. Sunt nave care in sase ore pot fi pe coasta Marii Negre.

In sfarsit, Ucraina. Fed Rusa poate desfasura actiuni irationale. Ma refer la faptul ca Romania intotdeauna a considerat ca relatia regionala este bazata pe respectarea Cartei ONU iata ca se poate actiona irational si atunci te intrebi de ce sa excluzi posibilitatea ca si asupra tarii tale sa se manifeste irationalul unei tari ca Fed Rusa.

In proportie de 99,99% acest lucru nu se va intampla. Dar ramane 0,01% si ca sef de stat nu am dreptul sa nu iau in consideratie acesta criza de securitate si sa nu cer ca impreuna cu aliatii sa garantam securitatea Romaniei impotriva irationalului.

Novorusia: Ieri unul dintre liderii teroristilor, unii le spun separatisti, a anuntat ca obiectivul lor este sa ajunga la frontiera Romaniei, deci pe bratul Chilia. Ceea ce inseamna ca intuitia noastra este confirmata de unul care cu arma in mana ameninta integritatea teritoriala a Romaniei.

Dincolo de aceasta analiza care imi apartine, as vrea sa punctez cateva lucruri din declaratie. Am vazut ca toata presa a retinut un singur lucru: un comandament. Nu comandamentul este cheia securitatii noastre. El are rolul de a conduce in primul rand aplicatiile, exercitiile comune doar in cazul de razboi ar avea rolul de a conduce, dar coordonat.

Eu cred ca va fi un comandament condus de un ofiter al SUA.

Romania a pus la dispozitie infrastructura pentru cand va fi gata, in februarie.

Eu m-as apleca asupra declaratiei in cateva elemente importante.

In declaratia Summit-ului se precizeaza ca a avut loc intr-un mom crucial pentru securitatea euro-atlantica. Asta arata ca sefii de stat si de guvern au inteles f bine care sunt efectele conflictelor inghetate la Marea Neagra si efectele atacarii Ucrainei chair in forma unui razboi hibrid. 

Agresiunea Fed Ruse impotriva Ucrainei este o provocare fundamentala la adresa membrilor NATO. si situatia din orientul mijlociu si nordul Africii.

Avem confirmarea in toate documentele oficiale ca aceasta reactie ar exista si ca statele membre NATO sunt in siguranta

Apararea colectiva, managementul crizelor si securitatea prin cooperare.

Se creste nivelul capacitatii de reactie a aliantei. Pana acum a exista o dimensiune a capacitatii de reactie si acum s-a stabilit cresterea.

Se mentioneaza precis ca acest plan trebuie sa raspunda amenintarii Rusiei.Va creste prezenta militara, terestra si navala in partea estica a Aliantei. Dincolo de faptul ca, conform planului de actiune, trebuie sa exista capacitati militare care in 24048 de ore sa poate fi dislocate, sa mai creeaza o capacitate de reactie f rapida, o grupare multiantionala de forte.

Echipamente militare, provizii inca din periaoda imediat urmatoare in asa fel incat sosirea trupelor sa gaseasca aici tot ce au nevoie militarii. Prepozitionarea echipamentelor se va face din timp.

Presedintele Obama, in plin Summit, a spus ca flota americana va face exercitii cu flota Romaniei si Bulgariei. De al declaratia dansului s-a introdus prezenta consistenta navala in Marea Neagra. 

NATO va trece pt frontiera sa de est la asa numita planificare avansata. Nu se va sta in scenarii sa vedem ce se intampla, ci se vor preintampina. 

De la Donetsk pana la noi sunt 900 de km, dar de la Sevastopol pana la noi sunt 160 de mile marine.

Rusia are o capacitate militara extrem de ridicata, nu atat de ridicata cum vrea sa para dar mai ridicata decat euroap de est, mai putin Turcia. 

Este un razboi al omuletilor verzi. A inceput mai intai un razboi mediatic, apoi o destabilizare din interiorul tarii si apoi s-a trecut la omuletii verzi inarmati.

Cu cat tehnica de lupta este mai buna, cu atat militarul este mai protejat. 

Se reia teza ca Fed Rusa creeaza instabilitate si in Marea Neagra.

Imi exprim satisfactia ca si Rep Molodva va beneficia de doua programe unul care sa ii puna diagnosticul si cel de-al doilea care presupune aplicatii, exercitii militare comune.

A fost un succes major al Romaniei, succes interinstitutional. 

Cat de pregatita este Romania pentru a raspunde acestor decizii si care devin prioritatile noastre?

Ceea ce vedeti sunt decizii politice. Ele trebuie puse in aplicare de taote institutiile, in special militarii. Fie ca vb de amenajarea unor infrastructuri. Noi am amenajat un aeroport pe care sa poata ateriza un F-16. Noi avem capacitati mare de depozitare. Acum avem armata de 80.000 de oameni, profesionista si f bine calificata.


Declaratia lui Petro Poroshenko ca Rusia poate ajunge pana la Bucuresti?

Presedintele Poroshenko este in situatia inc are a crezut ca paot lichida problema separatistilor cu armata nationala, a constatat ca a trebuit sa incheie o incetare a focului si pierderea controlului pe un teritoriu derstul de mare si probabil a incercat o explicatie. Il contrazic fara drept de apel. Oricat ar fi Rusia de mare puter,e nu poate face fata la 28 de state in care intra SUA, Marea Britanie, Germania... Nu as vrea sa considere cineva ca este o reactie la delcaratia dansului de el dar vreau sa va asigur ca acest scenariu nu este valabil. Nu poate fi invocat in viata curenta.


Citește și:

populare
astăzi

1 Tace și face...

2 „Îmi plac practicile sexuale neobișnuite” / Scandal la admiterea în magistratură, CSM, chemat să intervină

3 „Bărbat de căcat ce ești / Jigodie ordinară, mort după putere și bani”

4 Mare dreptate are omul ăsta, în tot ce spune...

5 „I-am dat Irinei Socol bani pentru intervenția Anei Maria Pătru la Consiliul Concurenței” / Lovitură de teatru la finalul unui proces