Imagini şi o înregistrare video difuzate de preşedinţia azeră îl susprind pe Ilham Aliev împreună cu soţia sa Mehriban Alieva - care este totodată vicepreşedinta Azerbaidjanului -, aclamaţi de mulţimi, în timp ce călătoresc de la Djebrail la Fizuli, două oraşe situate în districte recucerite în ultimele săptămâni de trupe azere.
Ilham Aliev conduce cu o mână de fier Azerbaidjanul de la decesul tatălui său, Gheidar Aliev, în 2003. Acesta din urmă s-a aflat la putere timp de zece ani, începând cu 1993.



”Nu va exista un statut de autonomie a (Nagorno) Karabah. Azerbaidjanul este o ţară unită”, le spune comunităţilor Ilham Aliev, dintr-un vehicul blindat, în această înregistrare video.
El este filmat ieşind din vehiicul în timp ce soţia sa îl filmează cu telefonul. Amândoi poartă ţinută militară.
Ţinându-se de mână, cuplul a fost fotografiat cu Podul medieval Khodaafarin în fundal, situat la frontiera cu Iranul şi care s-a aflat timp de trei decenii sub controlul ”autorităţilor” republicii autoproclamate în Nagorno Karabah.
Armenii ”au distrus totul aici şi vor da socoteală la tribunale internaţionale”, a ameninţat Aliev, arătând panorama în ruină a Djebrail.
”Priviţi ce a făcut inamicul din oraşul Djebrail. Scopul lor era ca azerii să nu mai revină aici niciodată, însă noi vom trăi aici. Ne-am întors pe pământurile noastre natale”, a declarat el.
Nagorno Karabah, o regiune cu populaţie majoritar armeană, este independentă - de facto - faţă de Azerbaidjan din anii '90, după un război care s-a soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de deplasaţi.
Confruntările armate din acest an, cele mai violente de aproape 30 de ani, au permis Azerbaidjanului să recucerească o parte a Nargorno Karabah, dar şi şapte districte din vecinătate, care constituiau un scut de securitate pentru separatiştii armeni.
Patru dintre aceste districte - inclusiv Djebrail et Fizuli - au fost recucerite militar, iar celelalte trei urmează să fie predate Baku în perioada 20 noiembrie-1 decembrie.
Acordul de încetare a focului, semnat sub egida Moscovei, prevede desfăşurarea a aproximativ 2.000 de militari care să menţină pacea în Nagorno Karabah.