Xi Jinping cedează presiunii și spune că Omicron permite „mai multă flexibilitate” în privința restricțiilor

Xi Jinping cedează presiunii și spune că Omicron permite „mai multă flexibilitate” în privința restricțiilor

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, astfel că permite ''mai multă flexibilitate'' în privinţa restricţiilor, a admis preşedintele chinez Xi Jinping joi la Beijing în cursul întrevederii cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a dezvăluit un oficial european sub rezerva anonimatului.

Xi Jinping a admis că restricțiile anti-COVID i-au adus la saturație pe chinezi FOTO PROFIMEDIA

Charles Michel a efectuat miercuri şi joi o vizită la Beijing, unde a pledat pentru folosirea vaccinurilor anti-COVID-19 în detrimentul măsurilor antiepidemice severe practicate în China în baza politicii ''zero COVID''.

La aproape o săptămână după izbucnirea în China a protestelor împotriva politicii ''zero COVID'', șeful statului chinez i-a spus preşedintelui Consiliului European că protestele au la bază ''saturaţia'' pe care chinezii o manifestă după trei ani de pandemie şi de restricţii severe, relatează AFP preluat de Agerpres.

''Răspunsul primit din partea preşedintelui (Xi Jinping) a fost mai degrabă de a explica de ce sunt proteste, de a se plânge că după trei ani de COVID-19 există o problemă pentru că oamenii sunt sătui. Este vorba în principal despre studenţi'' care participă la proteste, a rezumat discuțiile un responsabil european care a făcut declarații sub rezerva anonimatului .

Protestele au început vinerea trecută după distribuirea intensă pe reţelele de socializare a unei înregistrări video care atribuie măsurilor de lockdown decesul a 10 persoane în urma unui incendiu într-un apartament din oraşul Urumqi. Ideea susţinută în înregistrare este că restricţiile de deplasare au îngreunat intervenţia pompierilor pe o stradă îngustă, blocată de maşinile parcate, incendiul survenind la etajul superior al unui bloc.

Încercând să tempereze aceste proteste, autorităţile locale chineze din diferite regiuni şi oraşe au început în ultimele zile să relaxeze restricţiile. Conform aceluiaşi oficial european, în discuţia cu Charles Michel preşedintele chinez a remarcat faptul că în prezent varianta dominantă a coronavirusului SARS-CoV-2 în China este Omicron, o variantă ''mai puţin letală, ceea ce face posibilă mai multă flexibilitate în restricţii''.

Manifestaţiile, la care participă studenţi şi în general tineri, s-au extins rapid în marile metropole, inclusiv Shanghai şi capitala Beijing, autorităţile comuniste chineze confruntându-se astfel cu cea mai amplă mişcare de contestare după anul 1989.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”