Zelenski confirmă indirect pierderea oraşului Bahmut/Rusia confirmă oficial. Putin salută victoria

Zelenski confirmă indirect pierderea oraşului Bahmut/Rusia confirmă oficial. Putin salută victoria

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a părut să confirme duminică, din Japonia, pierderea oraşului Bahmut în faţa trupelor ruse, când a fost întrebat înaintea unei întâlniri cu Joe Biden dacă localitatea se mai află sub controlul Kievului, relatează Agerpres citând Reuters şi AFP.

„Cred că nu”, a afirmat preşedintele ucrainean. „Astăzi, Bahmut nu este decât în inimile noastre”, a adăugat el.

Rusia a anunţat sâmbătă că a cucerit integral oraşul devastat din estul Ucrainei, ceea ce ar marca sfârşitul celei mai lungi şi sângeroase bătălii din războiul de 15 luni.

„Este o tragedie. Nu mai este nimic în acest loc”, le-a mai spus Zelenski jurnaliştilor.

Atacul asupra oraşului în mare parte distrus a fost condus de trupele de mercenari ale Grupului Wagner, al cărui lider Evgheni Prigojin a anunţat anterior în cursul zilei că trupele sale i-au alungat în cele din urmă pe ucraineni din ultimul punct de rezistenţă din oraş.

Ulterior, Kievul a infirmat afirmaţiile lui Prigojin.

Anunțul privind capturarea orașului Bahmut de către trupele ruse a fost confirmat la nivel oficial la Moscova

În cadrul unui comunicat de presă emis la miezul nopții de 20.05.2023, Ministerul rus al Apărării a confirmat oficial capturarea localității Artemovsk (Bahmut potrivit denumirii ucrainene) din Republica Populară Donețk.

,,Pe direcția tactică Artemovsk, în urma acțiunilor ofensive ale detașamentelor de asalt Wagner, sprijinite de artileria și aviația Grupării de trupe Sud, a fost finalizată eliberarea orașului Artemovsk”, se arată în comunicatul de presă preluat de agențiile Interfax și Tass.

Ulterior, și Serviciul de presă al Kremlinului a reacționat la anunțul privind eliberarea localității Artemovsk. După cum se precizează în acesta, “Vladimir Putin felicită detașamentele de asalt Wagner, precum și pe toți militarii unităților Armatei Ruse, care le-au oferit sprijinul și protecția de flancuri necesare, pentru finalizarea operațiunii de eliberare a Artemovskului”.

În cursul zilei, eliberarea completă a localității a fost anunțată de fondatorul Companiei Militare Private (PMC) Wagner, Evgheni Prigojin, care a oferit detalii despre ceea ce s-a întâmplat în Dombas într-un mesaj video.

Pe fondul ruinelor urbane și cu luptători ai “muzicienilor” în spatele său, Prigojin a spus că “astăzi la prânz, adică la ora 12:00 (ora Moscovei), a fost luată ultima secțiune a acestei așezări, care, până de curând a rămas sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei. Vorbim despre cartierul de lângă fostl monument al avionului MiG-17”.

,,Operația de cucerire a Bahmut (mașina de tocat carne Bahmut) a durat 224 de zile. A început pe 08 octombrie 2022 pentru a permite armatei ruse să-și revină. Timp de 224 de zile, băieții au luat cu asalt acest oraș. Au existat doar detașamente ale PMC Wagner. Nu au existat, așa cum a spus Konașenkov, Forțele Aeriene sau oricine altcineva care ne-ar putea ajuta. Ne-am ajutat pe noi înșine. PMC Wagner a venit de bună voie la acest război și a început să elibereze teritorii, protejând interesele Patriei noastre. PMC Wagner, generali, foști ofițeri de aplicare a legii, FSB și foști recidiviști deținuți au acționat aici ca o echipă bine coordonată, ca o singură armată”, a declarat acesta în cursul după-amiezei.

Prigojin a mulțumit poporului rus pentru sprijinul acordat, militarilor morți și celor care se află în rândurile PMC Wagner sau care vor veni să lupte “umăr la umăr” cu aceștia. El și-a exprimat recunoștința față de generalii Serghei Surovikin și Mihail Mizințev, care i-au ajutat pe “comercianții privați” să efectueze această operațiune.

“Mulțumesc și lui Vladimir Vladimirovici Putin pentru că ne-a oferit această oportunitate și înaltă onoare de a ne apăra Patria”, a spus Prigojin, adăugând că PMC Wagner a trebuit să lupte nu numai cu Forțele Armate ale Ucrainei, ci și cu birocrația rusă.

Rezumând, Prigojin a subliniat că, pe 25 mai, detașamentele PMC Wagner vor fi retrase din Artemovsk în spatele frontului pentru odihnă și reaprovizionare. Pozițiile ocupate vor fi transferate Forțele Armate ale Federației Ruse.

Orașul Artemovsk a fost fondat în anul 1571. Până în 1924, așezarea a fost denumită Bahmut. Apoi, aceasta a fost redenumită Artemovsk în onoarea revoluționarului Fiodor Sergheev, care avea pseudonimul de partid „Tovarășul Artem”. În 2015, după 109 ani, Guvernul ucrainean a redat orașului fostul său nume - Bahmut.

Localitatea Artemovsk este situată în nordul Republicii Populare Donețk. Aceasta a fost un important nod de transport pentru aprovizionarea grupului de trupe ucrainene din Donbas, un avanpost puternic al Forțelor Armate ale Ucrainei. Lupta pentru oraș a început pe 01 august 2022. Bătălia a devenit una dintre cele mai mari lupte din timpul eliberării Donbasului din 2014. Înainte de începerea confruntărilor, în oraș locuiau aproximativ 72.000 de persoane.

Surse: militarynews.ru, tass.ru, topwar.ru.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro