1 din 5 adulți se confruntă cu efecte post-COVID. Anomalii cerebrale semnificative relevate de RMN-uri

1 din 5 adulți se confruntă cu efecte post-COVID. Anomalii cerebrale semnificative relevate de RMN-uri

Folosind un tip special de RMN, cercetătorii au descoperit modificări cerebrale la pacienți până la șase luni după ce s-au recuperat în urma infectării cu COVID-19, potrivit unui studiu care va fi prezentat săptămâna viitoare la reuniunea anuală a Societății de Radiologie din America de Nord (RSNA), scrie Neuroscience News.

Efecte de lungă durată la pacienții care au fost bolnavi de COVID-19 / Foto: Shutterstock

Aproximativ unul din cinci adulți va experimenta efecte pe termen lung în urma infectării cu COVID-19, potrivit Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor. Simptomele neurologice de lungă durată asociate cu COVID includ dificultăți de gândire sau de concentrare, dureri de cap, probleme de somn, amețeli, senzație de înțepături, alterări ale mirosului sau gustului și depresie sau anxietate. Cu toate acestea, studiile au constatat că COVID-19 ar putea fi asociat cu modificări ale inimii, plămânilor sau ale altor organe chiar, inclusiv la pacienții asimptomatici.

Pe măsură ce tot mai multe persoane sunt bolnave și se recuperează de COVID-19, au început să apară studii care se concentrează asupra consecințelor de lungă durată ale bolii.

Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit o tehnică recentă imagistică, și-anume susceptibility-weighted imaging (SWI), pentru a analiza efectele pe care COVID-19 le are asupra creierului. Susceptibilitatea magnetică denotă cât de mult anumite elemente, cum ar fi sângele, fierul și calciul, vor deveni magnetizate într-un câmp magnetic aplicat. Asta ajută la detectarea și monitorizarea unei serii de afecțiuni neurologice, inclusiv microsângerări, malformații vasculare, tumori cerebrale și accidente vasculare cerebrale.

„Studiile la nivel de grup nu s-au concentrat anterior asupra modificărilor COVID-19 în susceptibilitatea magnetică a creierului, în ciuda mai multor rapoarte de caz care semnalează astfel de anomalii”, a declarat coautoarea studiului, Sapna S. Mishra, doctorandă la Indian Institute of Technology din Delhi. „Cercetarea noastră evidențiază acest nou aspect al efectelor neurologice ale COVID-19 și raportează anomalii semnificative la supraviețuitorii COVID”.

Cercetătorii au analizat datele imagistice a 46 de pacienți recuperați de COVID și din 30 de controale de sănătate. Imagistica a fost realizată în termen de șase luni de la recuperare. În rândul pacienților cu COVID de lungă durată, cele mai des raportate simptome au fost oboseala, probleme de somn, lipsa de atenție și probleme de memorie.

„Modificările valorilor de susceptibilitate ale regiunilor cerebrale pot fi un indiciu al schimbărilor locale de compoziție”, a declarat Mishra. „Susceptibilitățile pot reflecta prezența unor cantități anormale de compuși paramagnetici, în timp ce o susceptibilitate mai scăzută ar putea fi cauzată de anomalii precum calcifierea sau lipsa moleculelor paramagnetice care conțin fier.”

Ce arată rezultatele RMN

Rezultatele RMN au arătat că pacienții care s-au recuperat de COVID-19 au avut valori de susceptibilitate semnificativ mai mari în lobul frontal și în trunchiul cerebral. Clusterele obținute în lobul frontal prezintă în primul rând diferențe în materia albă.

„Aceste regiuni ale creierului sunt legate de oboseală, insomnie, anxietate, depresie, dureri de cap și probleme cognitive”, a declarat Mishra.

Porțiuni din girusul frontal orbital-inferior stâng (o regiune cheie pentru înțelegerea și producerea limbajului) și din girusul frontal orbital-inferior drept (asociat cu diverse funcții cognitive, inclusiv atenția, inhibiția motorie și imaginile, precum și cu procesele cognitive sociale) și zonele adiacente de materie albă au alcătuit grupurile lobului frontal.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, o diferență semnificativă în regiunea diencefalică ventrală dreaptă a trunchiului cerebral. Această regiune este asociată cu multe funcții corporale cruciale, inclusiv coordonarea cu sistemul endocrin pentru a elibera hormoni, transmiterea semnalelor senzoriale și motorii către cortexul cerebral și reglarea ritmurilor circadiene (ciclul somn-veghe).

„Acest studiu evidențiază complicațiile grave pe termen lung care pot fi cauzate de coronavirus, chiar și la câteva luni după recuperare”, a declarat Mishra. „Descoperirile actuale sunt dintr-un interval de timp scurt. Dar studiile longitudinale pe parcursul a câtorva ani vor elucida dacă există vreo schimbare permanentă”.

Cercetătorii efectuează un studiu longitudinal pe același eșantion de pacienți pentru a determina dacă aceste anomalii cerebrale persistă pe o perioadă mai lungă de timp.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro