10 Mai, data la care România sărbătorea Ziua Națională, până la instaurarea regimului comunist

10 Mai, data la care România sărbătorea Ziua Națională, până la instaurarea regimului comunist

10 Mai este Ziua Regalității. În fiecare an, în România este marcată la această dată Ziua Regalităţii, legiferată drept sărbătoare naţională de către Camera Deputaţilor, în aprilie 2015.

Ceremonia de încoronare a lui Carol I

10 Mai este data la care era sărbătorită Ziua Naţională a României din 1866 până în 1948, când s-a instaurat regimul comunist în România.

Ziua Regalităţii are o triplă semnificaţie legată de istoria României şi, în particular, de Regele Carol I: la 10 mai 1866 Carol de Hohenzollern Sigmaringen a sosit la București și a depus în fața Parlamentului României jurământul de credință, fiind încoronat Principe al României, cu numele Carol I.

Un alt eveniment marcant al istoriei noastre naționale a fost proclamarea de către Principele Carol I, la 10 mai 1877, a Independenței României , cucerită ulterior de țara noastră pe câmpul de luptă în timpul războiului ruso-româno-turc din anii 1877-1878.

Carol I

Carol I

După Războiul de Independenţă din 1877-1878, România a câştigat Dobrogea , dar a pierdut sudul Basarabiei.

Cea de-a treia semnificație a acestei zile este legată de proclamarea țării noastre ca Regat, la 10 mai 1881, Carol I devenind astfel primul rege al României. Cu ocazia încoronării sale, regele Carol I spunea: „Cu mândrie primesc această coroană, care a fost făcută din metalul unui tun stropit cu sângele eroilor noștri și care a fost sfințită de biserică. O primesc ca simbol al independenței și puterii României. Să trăiască iubita noastră Românie”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…