10.000 de militari au ieșit pe străzi. De ce sunt echipaţi în ţinută de luptă

10.000 de militari au ieșit pe străzi. De ce sunt echipaţi în ţinută de luptă

Armata română sprijină, în acest moment, cu circa 10.000 de militari, Ministerul de Interne în misiuni de ordine publică (precum cele de patrulare pe străzile Capitalei), dar şi pentru preluarea în pază a unor obiective sau zone, sau ajutarea Poliţiei de Frontieră la punctele de trecere a graniţei. Prezenţa armatei pe străzi nu trebuie, însă, privită ca o „militarizare a vieţii” din România, a declarat, pentru Digi24.ro , colonelul Constantin Spânu, şeful Direcţiei de Informare a Ministerului Apărării.

„Aceasta nu înseamnă decât că Armata contribuie alături de celelalte forţe la reducerea riscului de contaminare care ne paşte pe toţi”, a precizat colonelul Spânu care a adăugat, că numărul de 10.000 de militari poate fi oricând mărit, în condiţiile în care Ministerul Apărării dispune de „forţe şi mijloace suplimentare în rezervă”.

Conform ordonanţei militare nr. 3, Armata Română va interveni, pentru limitarea efectelor epidemiei de coronavirus în România, în anumite situaţii punctuale.

Art. 10. – Ministerul Apărării Naționale asigură, la solicitarea ministrului afacerilor interne:
a) preluarea în pază a unor obiective a căror protecție este asigurată în prezent de către Jandarmeria Română;
b) personal și mijloace logistice pentru sprijinirea activităților de ordine publică;
c) personal și mijloace logistice pentru sprijinirea activităților Poliției de Frontieră Române, în punctele de trecere a frontierei de stat.

Astfel, conform ordonanţei militare, începând de miercuri, 25 martie, de la ora 12, Armata va asigura inclusiv paza unor obiective care, până în prezent, erau în sarcina jandarmilor.

„Aceste misiuni erau îndeplinite, până în prezent, de jandarmi şi, astfel, prin preluarea lor de către MApN se pot elibera o parte din efectivele Jandarmeriei, care să contribuie la misiunile specifice MAI”, a spus şeful Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice din Ministerul Apărării.

Ce fel de obiective şi zone vor fi trecute sub paza directă a Ministerului Apărării?

„Este o situaţie dinamică, planurile sunt în execuţie, însă datele concrete şi desfăşurarea concretă în timp şi cu locaţiile efective, nu-mi sunt disponibile momentan”, a spus Spânu.

De ce vedem militari cu căşti pe cap şi arme de asalt la vedere

Pentru simplii cetăţeni, tipul de misiune cu cel mai mare impact vizual îl reprezintă, însă, cele de patrulare pe străzi, cu militari echipaţi în uniformă, cu căşti pe cap şi arme de asalt la vedere.

„Misiunea principala a forţelor MApN este de a contribui la reducerea riscului de contaminare”, a precizat, pentru Digi24.ro, Constantin Spânu.

controale-acte-coronavirus-bucuresti-politie-armata-mapn Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Referitor la faptul că militarii desfăşuraţi în cursul zilei de astăzi în centrul Bucureştiului erau echipaţi cu arme de asalt şi căşti de protecţie, şeful direcţiei de Informare din MApN a spus:

„Militarii sunt dotaţi în misiuni, în funcţie de specificul fiecărei misiuni în parte, cu echipament şi tehnica adaptate fiecărui tip de misiune. pentru emisiunile de pază şi intervenţie este un tip de echipare, pentru  misiunile de patrulare, e un alt tip de echipare. De altfel, în toate oraşele lumii vedeţi militari pe stradă echipaţi cu armamant individual, care face parte din dotarea fiecărui militar”.

De asemenea „militarii Armatei României vor îndeplini fiecare misiune, în contextul situaţiei de urgenţă în care ne aflăm, cu respectarea strictă a prevederilor legilor şi regulamentelor militare aplicabile în această situaţie”, a mai spus Spânu.



Fotografii cu militarii ieșiți pe stradă în Capitală / Sursa foto: Agerpres







 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”