14 morți și peste 100 de răniți după un presupus atac ucrainean cu rachete asupra Belgorod VIDEO

14 morți și peste 100 de răniți după un presupus atac ucrainean cu rachete asupra Belgorod VIDEO

12 adulți și doi copii au fost uciși, iar 108 persoane au fost rănite, după un nou atac ucrainean cu rachete asupra regiunii Belgorod, sâmbătă, a anunțat Ministerul rus pentru Situații de Urgență, relatează BBC. De partea cealaltă, Ucraina acuză o reacție neprofesionistă din partea apărării antiaeriene ruse.

Incendii au izbucnit în centrul orașului Belgorod FOTO EPA-EFE

O sursă din cadrul serviciilor de securitate ucrainene a declarat pentru BBC că forțele de la Kiev s-au aflat în spatele atacurilor de sâmbătă asupra Belgorod.

Sursa a spus că armata ucraineană vizează strict infrastructura militară și a dat vina pe „munca incompetentă a apărării aeriene ruse” pentru victimele civile.

Atacurile Ucrainei au început ieri seară, a spus el.

Sursa a precizat că Ucraina a lansat peste 70 de drone împotriva țintelor din toată Rusia, explicând că acestea sunt „o reacție la atacurile teroriste ale Rusiei asupra orașelor și civililor ucraineni”.

Anterior presa ucraineană, care citează o sursă de securitate, a relatat că Kievul a vizat ținte militare din regiunea Belgorod, doar că „din cauza acțiunilor neprofesioniste ale apărării aeriene ruse” fragmente de muniție au căzut în centrul orașului.

O înregistrare făcută cu o cameră de bord, care a fost verificată de BBC arată o explozie pe o stradă și oameni care fug de la fața locului.

Alte imagini arată pagube aduse clădirilor și vehicule cuprinse de flăcări.

Ministerul rus al Apărării a publicat o declarație în care susține că loviturile au fost efectuate cu rachete ucrainene Olha și Vampir de fabricație cehă, echipate cu focoase cu muniție cu dispersie, și că sistemele de apărare aeriană le-au interceptat aproape pe toate.

Cu toate acestea, „mai multe rachete și muniții de la rachetele Vilha doborâte au lovit orașul Belgorod”, se arată în comunicat.

Dacă rachetele Vilha își ating țintele direct și ar lansa muniții cu dispersie, „consecințele ar fi nemăsurat mai grave”, se mai arată în comunicat.

„Regimul de la Kiev, care a comis această crimă, încearcă să distragă atenția de la înfrângerile de pe front și, totodată, vrea să ne provoace”.

„Această crimă nu va rămâne nepedepsită”, subliniază comunicatul în încheiere.

Putin, „informat" despre atacul asupra oraşului Belgorod

„Preşedintele Vladimir Putin a fost informat despre atacul armatei ucrainene asupra unor cartiere rezidenţiale din Belgorod", un oraş apropiat de graniţă, a precizat Dmitri Peskov, potrivit agenţiilor ruse, citate de Agerpres.

„Conform ultimelor informaţii, 12 adulţi şi doi copii au murit la Belgorod", a indicat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă pe Telegram, adăugând că "108 persoane, între care 15 copii, au fost rănite".

Ucraina lansează în mod constant lovituri în Rusia, în special în regiunile foarte apropiate de teritoriul său, dar bilanţul victimelor acestor atacuri este în general mult mai mic.

Forţele ruse au reuşit să intercepteze două rachete şi "majoritatea" rachetelor lansate împotriva oraşului, evitându-se un bilanţ mult mai mare al victimelor, a indicat ministerul.

Purtătoarea de cuvânt a Kremlinului Maria Zaharova, a făcut declarații pentru agenția de presă rusă Tass cu privire la atacul asupra Belgorod.

Rusia a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în urma evenimentelor de la Belgorod, a spus ea

Marea Britanie și Statele Unite sunt vinovate de „atacul terorist” asupra Belgorodului, deoarece „incită regimul de la Kiev să efectueze acțiuni teroriste”, susține ea.

Țările UE care furnizează arme Ucrainei sunt, de asemenea, responsabile, acuză Zaharova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB