15 ani de la războiul ruso-georgian: Medvedev amenință Occidentul într-un mesaj plin de interpretări trunchiate

15 ani de la războiul ruso-georgian: Medvedev amenință Occidentul într-un mesaj plin de interpretări trunchiate

Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev nu se dezminte cu declarațiile sale amenințătoare la adresa Occidentului și pline de interpretări și comparații trunchiate asupra unor evenimente recente.

Dmitri Medvedev FOTO Profimedia

Într-o nouă postare josnică pe Telegram, actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei susține că „duşmanii” Kremlinului vor fi „striviți” în Ucraina aşa cum s-ar fi întâmplat în Georgia în urmă cu 15 ani.

La 8 august 2008, în calitate de președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev a ordonat o așa-zisă „operațiune de pace” în Georgia, adică o invazie în micuța țară vecină în sprijinul regiunii separatiste pro-ruse Osetia de Sud.

Armata rusă, mult mai numeroasă și mai bine echipată, a zdrobit rezistenţa trupelor georgiene în cinci zile și a ajuns aproape de porţile capitalei Tbilisi.

La 15 ani distanță, Medvedev susține că a acționat pentru a proteja cetățenii ruși din Osetia de Sud și din Abhazia, o altă regiune separatistă pro-rusă din Georgia. Ori, înainte de invazie, Moscova acordase pe scară largă cetățenie rusă pentru locuitorii din cele două regiuni georgiene.

În nota liniei propagandistice a Kremlinului, Medvedev acuză în mod fals Occidentul de implicare în evenimentele din Georgia.

„În spatele prostovanului de Saakaşvili (președintele Georgiei la acea vreme, n. red.) se afla Occidentul colectiv, care chiar şi atunci încerca să agite situaţia în imediata apropiere a graniţelor Rusiei”, susține fostul președinte rus, citat de agențiile de presă EFE și Agerpres .

„Statele Unite şi vasalii lor de atunci nu aveau în mod clar suficientă experienţă. Astăzi, ei duc din nou un război criminal cu mâna altora, încercând să şteargă Rusia de pe faţa pământului”, insistă el.

Într-adevăr, Occidentul l-a susținut în mod rezervat atât mediatic cât și diplomatic pe Saakașvili în fața agresiunii militare ruse, dar nu l-a încurajat spre război și nici nu a pledat pentru fărâmițarea Rusiei, așa cum susține Medvedev. Ba dimpotrivă, Rusia rezistă tocmai pentru că Occidentul este îngrijorat de eventualele provocări ale destrămării unei puteri nucleare.

Medvedev reia apoi retorica preferată a Kremlinului pentru a-și ascunde neputința în Ucraina, susținând că Rusia, sau mai bine zis regimul din această țară, se află într-o luptă de supraviețuire împotriva „întregului sistem NATO”.

Rusia dispune de „forţe suficiente pentru a îndeplini obiectivele operaţiunii militare speciale”, aşa cum numeşte Kremlinului invazia declanşată la 24 februarie 2022 în Ucraina.

„La fel ca în august 2008, inamicii noştri vor fi striviţi, iar Rusia va obţine pacea în condiţiile sale. Victoria va fi a noastră”, a încheiat Medvedev într-un nou efort de a încuraja masele care cred în propaganda Kremlinului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat