20 de pacienți internați în ATI la Spitalul Sf. Pantelimon ar fi murit în doar 3 zile prin administrarea incorectă a unui medicament

20 de pacienți internați în ATI la Spitalul Sf. Pantelimon ar fi murit în doar 3 zile prin administrarea incorectă a unui medicament

Ministerul Sănătății anunță că a decis trimiterea Corpului de Control la Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon din București, unde „managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat) că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament”. Și Parchetul a deschis dosar penal pentru infracțiunea de omor, în urma unei sesizări privind decesul a 20 de pacienți, cărora le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină.

Spitalul de Urgenta PantelimonFoto: Google Street View

„În urma sesizărilor primite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuților sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătății a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate”, anunță instituția condusă de Alexandru Rafila.

Potrivit Ministerului Sănătății, joi, 11 aprilie, managerul Spitalului Sf. Pantelimon „a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat), că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secției ATI ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament”.

Conducerea spitalului„ a alcătuit o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate. De asemenea, și Corpul de Control al Ministrului Sănătății se va implica în verificarea acestor acuzații grave legate de siguranța pacienților”.

Ministerul Sănătății mai precizează că, fiind vorba despre o activitate profesională medicală, s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul București, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate și altor instituții abilitate.

Rafila: „Este o acuzație venită la mâna a doua, nu cunoaștem cine este autorul”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat la Digi24 că acuzațiile sunt extrem de grave, dar că „nu pot fi trase concluzii pripite”.

„Nu este vorba despre o acuzație asumată, ci este o acuzație venită la mâna a doua, nu cunoaștem cine este autorul. S-a făcut și sesizare penală si cu siguranță vom colabora cu Parchetul”, a declarat la Digi24 ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Conform acestuia, o concluzie preliminară a verificărilor ar putea fi comunicată vineri.

Dosar penal deschis de Parchet după o sesizare prin e-mail. Autorul reclama reducerea dozei de Noradrenalină, care ar fi provocat 20 de decese în trei zile

Parchetul Tribunalului București a deschis dosar penal în acest caz pentru infracțiunea de omor.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului, Alexandru Anghel, a declarat pentru HotNews.ro că instituția a primit o sesizare prin e-mail, apoi procurorii au luat legătura cu persoana respectivă. Aceasta a reclamat că în perioada 4-7 aprilie la Secția ATI a Spitalului Pantelimon ar fi murit 20 de pacienți.

Cel care a făcut sesizarea a susținut că decesele au fost cauzate de reducerea dozei de Noradrenalină, a mai precizat procurorul.

Anunțul Ministerului Sănătății vine după ce publicația Cetățeanul.net a scris, citând surse din spital, că medicii din secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon ar fi micșorat deliberat doza de noradrenalină prescrisă pacienților.

„Surse din spital spun că, în doar două zile, de joi, 4 aprilie, până sâmbătă dimineață, ar fi murit în acest mod aproape 20 de pacienți. Urmează sesizarea la Parchetul București!”, potrivit Cetățeanul.net.

„Practic, la toți acești pacienți le-a fost scăzută noradrenalina, serul care îi ținea în viață. De fiecare dată, medicii au fost cei care au făcut asta. Spuneau asistentelor că, la pacienți care aveau prescrisă în foaia de observație administrarea a 15 sau 20 mg de noradrenalină, să le micșoreze doza la doar 1 miligram. Asistentele au refuzat, așa că medicii au micșorat dozele chiar ei”, susține personal medical din spital, citat de publicația Cetățeanul.net.

Probleme și în 2016 la secția ATI de la Sfântul Pantelimon. Șefa de atunci: „Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simț: haideți să dăm totuși la ăia tineri și la ăia cu șanse!”

În urmă cu opt ani, jurnaliștii Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Marius Mărgărit și Răzvan Luțac publicau o investigație privind situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon, acolo unde șefa ATI de atunci, Laura Constantinescu, a fost înregistrată de un alt medic în timp ce le explica celorlalți medici pe cine preferă să salveze, în condițiile în care medicamentele nu ar fi fost suficiente. Ulterior, șefa ATI și asistenta șefă au fost suspendate din funcție.


Citește și:

populare
astăzi

1 Miza Ucrainei pentru a răni grav Rusia în Crimeea este „bijuteria coroanei”, NIP-16, podul Kerci e „pistol cu apă”

2 Foarte interesante amănunte...

3 Descoperire inedită despre calitățile cafelei

4 Așa o fi?

5 Pilot britanic de la Baza Kogălniceanu: „Am putut vedea dronele Shahed intrând în Odesa“