200 de decese în urma protestelor din Iran, anunță Consiliul Securității. Obligativitatea vălului, în atenţia autorităţilor

200 de decese în urma protestelor din Iran, anunță Consiliul Securității. Obligativitatea vălului, în atenţia autorităţilor

Peste 200 de persoane au fost ucise în manifestaţiile care au loc în Republica Islamică de două luni şi jumătate, a anunțat sâmbătă Consiliul suprem al securităţii naţionale, relatează AFP şi dpa, preluate de Agerpres.

În timpul protestelor au fost uciși femei și copii FOTO EPA-EFE

Acest bilanţ cuprinde "decese din rândul civililor şi forţelor de securitate, victime ale ciocnirilor între grupări opuse, participanţi la revolte, grupuri contrarevoluţionare şi separatişti", a informat agenţia oficială Irna.

Totodată, Consiliul securităţii a estimat că pagubele înregistrate în această perioadă se ridică la "mii de miliarde de riali" (360.000 de riali fiind echivalentul a 1 dolar SUA).

Luni, generalul Amirali Hajizadeh, comandant al forţei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, anunța un bilanţ de peste 300 de decese.

Procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, a dat asigurări sâmbătă că Parlamentul şi Autoritatea judiciară are în vedere chestiunea obligativităţii vălului pentru femei şi a promis "rezultate rapide". Totuși, nu a specificiat însă în ce sens ar putea fi modificată legea.

El a menţionat că miercuri a avut loc "o reuniune cu comisia culturală a parlamentului şi rezultatele se vor vedea într-o săptămână sau două".

Preşedintele iranian Ebrahim Raissi a declarat sâmbătă într-o conferinţă de presă la Teheran că "legea fundamentală (a ţării) are valori şi principii solide şi imuabile, (...) dar există metode de implementare a Constituţiei ce pot fi modificate".

Ayatollahul Ali Khamenei i-a calificat pe cei care au protestat drept ”insurgenți” și ”bătăuși”, precizând că sunt susținuți de forțele străine, În schimb, i-a lăudat pe luptătorii Basij, o aripă a Gărzii Revoluționare a Iranului care s-a desfășurat în stradă după protestele începute în septembrie.

Mişcarea de contestare a fost declanşată de decesul la 16 septembrie al tinerei kurde Mahsa Amini, reţinută de poliţie pentru încălcarea codului vestimentar strict pentru femei.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Om de afaceri și cadru universitar, mort la doar 47 de ani după ce a căzut cu bicicleta

2 Da, Maia Sandu este...

3 Detaliul stupid din pașapoartele spionilor ruși, care-i dă de gol cu sutele

4 Cine ar fi noua iubită a lui Boncea după despărțirea de Loredana Groza

5 Vine uraganul? / Semne că piața imobiliară americană ar avea probleme