2022 - Anul european al tineretului

2022 - Anul european al tineretului

Consiliul şi Parlamentul European doresc să onoreze tinerii prin transformarea anului 2022 în Anul european al tineretului. În 6 decembrie 2021, ambele instituţii au convenit în mod provizoriu asupra unei decizii de a da curs acestei propuneri.

Tinerii s-au confruntat cu mari dificultăţi în timpul pandemiei. Un An european al tineretului ar onora eforturile lor de a depăşi dezavantajele cu care s-au confruntat şi care au fost generate de criza provocată de pandemia de COVID-19, potrivit unui comunicat al UE ( https://www.consilium.europa.eu ).

"Perioada pandemiei a fost deosebit de dificilă pentru tineri. Ei s-au confruntat cu închiderea şcolilor, nu au putut, în multe cazuri, să se dedice hobby-urilor lor şi s-au confruntat cu dificultăţi în a-şi vedea prietenii. Ei merită un An european care să îi aducă în prim-plan. De asemenea, ei merită să fie ascultaţi atunci când factorii de decizie din UE stabilesc sarcina de a defini politicile UE", arată Simona Kustec, ministrul sloven al educaţiei, ştiinţei şi sportului.

Anul european va include conferinţe, evenimente, precum şi campanii de informare şi de promovare. Un coordonator naţional va coordona activităţile la nivel naţional.

Consiliul s-a asigurat că proiectul de propunere a fost adaptat astfel încât Anul european să contribuie la integrarea politicii pentru tineret, mai exact pentru a garanta că toate politicile UE, fie că sunt în domeniul mediului, al educaţiei sau al culturii, iau în considerare chestiunile legate de tineret. De asemenea, Consiliul a reuşit să obţină un angajament din partea Comisiei de a implica tinerii în punerea în aplicare a Anului european, împreună cu coordonatorii naţionali.

La 15 septembrie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că Comisia Europeană urma să propună desemnarea anului 2022 drept Anul european al tineretului. Ulterior, Comisia a înaintat Consiliului şi Parlamentului European o propunere de decizie în acest sens. Acordul provizoriu din 6 decembrie 2021 dintre Consiliu şi Parlamentul European cu privire la această propunere trebuie să fie aprobat de ambele instituţii înainte de a putea fi adoptat în mod formal.

Comisia a salutat acordul politic la care au ajuns Parlamentul European şi Consiliul privind anul 2022 - Anul european al tineretului.

De asemenea, a făcut cunoscut că, pe parcursul anului 2022, Comisia va coordona o serie de activităţi în strâns contact cu Parlamentul European, statele membre, autorităţile regionale şi locale, organizaţiile de tineret şi tinerii înşişi. Iniţiativele dezvoltate în cadrul Anului european al tineretului vor fi sprijinite cu 8 milioane de euro de la Erasmus+ şi Corpul European de Solidaritate, supliment dedicat Anului european al tineretului, decis de autoritatea bugetară pentru 2022.

Alte programe şi instrumente ale Uniunii vor contribui, în egală măsură, semnificativ la obiectivele şi activităţile Anului. Tinerii europeni vor beneficia de multe oportunităţi de a dobândi cunoştinţe, abilităţi şi competenţe pentru dezvoltarea lor profesională şi de a-şi consolida angajamentul civic pentru a modela viitorul Europei. ( https://ec.europa.eu )

Pentru a onora, sprijini şi angaja tinerii la toate nivelurile, Anul European al Tineretului va urmări patru obiective, potrivit sursei de mai sus:

Reînnoirea perspectivelor pozitive pentru tineri, cu un accent deosebit pe efectele negative pe care pandemia de COVID-19 le-a avut asupra lor, subliniind totodată modul în care tranziţiile verzi şi digitale şi alte politici ale Uniunii oferă oportunităţi pentru tineri şi pentru societate în general;

Sprijinirea tinerilor, inclusiv prin activităţi de tineret, în special a tinerilor cu mai puţine oportunităţi, din medii dezavantajate şi diverse sau care aparţin unor grupuri vulnerabile şi marginalizate, pentru a dobândi cunoştinţe şi competenţe relevante şi, astfel, să devină cetăţeni activi şi implicaţi, inspiraţi de un sentiment de apartenenţă european;

Sprijinirea tinerilor pentru a dobândi o mai bună înţelegere şi promovarea activă a diferitelor oportunităţi care le sunt disponibile, fie la nivel UE, naţional, regional sau local, pentru a sprijini dezvoltarea lor personală, socială, economică şi profesională;

Integrarea politicii de tineret în toate domeniile de politică relevante ale Uniunii, în conformitate cu Strategia UE pentru tineret 2019-2027, pentru a încuraja introducerea perspectivei tineretului în elaborarea politicilor la toate nivelurile.

Impactul şi moştenirea tuturor activităţilor şi oportunităţilor de implicare ar trebui să fie de lungă durată, după 2022. În timp ce programele UE existente dedicate tinerilor, cum ar fi Erasmus+ şi Corpul European de Solidaritate, vor juca un rol central în implementarea şi finanţarea activităţilor, Anul European al Tineretului îşi propune să fie transsectorial şi să se bazeze pe toate politicile UE.

Anul european al tineretului este planificat să fie lansat în ianuarie sub preşedinţia franceză. (surse: https://www.consilium.europa.eu ; https://ec.europa.eu ;) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)


Citește și:

populare
astăzi

1 Mutarea inteligentă a României prin care să obțină totul donând Patriot Ucrainei. Expert: „Ar fi ca un CASCO față de un RCA”

2 VIDEO Informațiile ăstea despre Simona Halep par ireale...

3 Turcii se laudă că noile avioane de luptă KAAN sunt „mai bune” decât avioanele americane F-35

4 Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce făcea sex cu iubitul ei

5 Foarte interesante amănunte...