22 de români au cerut evacuarea din Sudan. MAE a ridicat nivelul de alertă de călătorie

22 de români au cerut evacuarea din Sudan. MAE a ridicat nivelul de alertă de călătorie

Ministerul Afacerilor Externe a ridicat nivelul de alertă pentru călătoria în Sudan, în timp ce 22 de cetățeni români au cerut să fie evacuați de urgență, în contextul situației tensionate, potrivit unui comunicat de presă.

22 de români au cerut evacuarea din Sudan FOTO Profimedia

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în contextul evoluțiilor legate de situația de securitate din Sudan, task-force-ul interinstituțional pentru gestionarea situației, activat din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu începând cu data de 16 aprilie 2023, și-a continuat activitatea pentru sprijinirea și acordarea de asistență cetățenilor români aflați pe teritoriul Sudanului, în vederea evacuării în condiții de siguranță a acelora care au solicitat-o.

Încă de la momentul activării task force-ului interinstituțional au fost efectuate, prin misiunile diplomatice române implicate și partenerii instituționali, numeroase demersuri pentru identificarea și contactarea cetățenilor români și a membrilor acestora de familie aflați în Sudan, precum și stabilirea unor modalități optime de evacuare. MAE precizează că activitatea Ambasadei României la Khartoum a fost suspendată în anul 2021, iar serviciile de asistență și protecție consulară pentru cetățenii români din Sudan sunt asigurate de Ambasada României la Addis Abeba (Republica Federală Democratică a Etiopiei).

Totodată, MAE precizează că, până în prezent, la nivelul Ambasadei României la Addis Abeba, își înregistraseră prezența și/sau au fost contactați de misiunea diplomatică română în vederea evacuării 22 de cetățeni români și 4 membri de familie, cetățeni sudanezi.

De asemenea, având în vedere deteriorarea situației de securitate, începând cu data 17 aprilie 2023 a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9.

Task-force-ul interinstituțional își continuă activitatea în regim 24h/7zile, monitorizează evoluțiile din zonă și menține legătura cu cetățenii români din Sudan și cu celelalte state membre UE, în vederea evacuării cetățenilor români și membrilor acestora de familie care și-au exprimat dorința de a fi repatriați.

MAE recomandă ferm tuturor cetățenilor români care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba +251 116 622 675, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice +251 935 350 059.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a elucidat misterul femeii moarte din Audi

2 Cine este frumoasa procuroare de la flagrantul DNA în care a fost săltat baronul PSD Buzatu

3 „Mor de draci” / „Dumnezeirea mamii lor, cred că treʼ să mă duc să-i bat” / A apărut documentul care-l îngroapă definitiv pe baronul PSD Buzatu!

4 VIDEO „Acest bărbat dă clasă tuturor”

5 „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția. Vrea să pară model pentru societate, dar el de fapt e cel mai mare escroc”