25 de companii europene încă aprovizionează armata rusă

25 de companii europene încă aprovizionează armata rusă

Sancțiunile împotriva companiilor rusești din sectorul apărării nu au interferat cu aprovizionarea din Occident – echipamentele încă sunt importate de către contractorii militari care au scăpat de listele de sancțiuni. Oameni de afaceri europeni au continuat să vândă mărfuri firmelor rusești care livrează armatei țării microcipuri pentru rachete, obuze, siguranțe, bocanci tactici, blindaj, motoare pentru nave de război și multe alte bunuri. The Insider a confirmat faptul că provizii care vin din Germania, Franța, Elveția, Ungaria, Slovacia, Italia, Estonia, Lituania, Austria și Polonia (în rusă – AICI , în engleză – AICI ).

Mașini-unelte pentru fabricarea rachetelor

Compania Stan, cu sediul la Moscova, un dezvoltator de mașini-unelte moderne cu control numeric, face parte din corporația de stat, Rostec. În ciuda faptului că Rostec a fost sancționată, compania germană Vansped Logistics (în numele Reißaus & Baumberg Maschinenbau GmbH) i-a furnizat deja firmei Stan echipament tehnic pentru turnătorii, iar asta după declanșarea invaziei ruse din Ucraina. Potrivit bazei de date ImportGenius, livrările au fost efectuate în iulie 2022.

Sursa: The Insider

Stan este furnizorul mai multor întreprinderi rusești de apărare. În particular, firma a realizat retehnologizarea a Uzinei 123 de reparații de aviație (înființată de Ministerul Apărării), care asigură întreținerea aeronavelor militare rusești. Stan este și antreprenor pentru Corporația de rachete tactice: a furnizat echipamente pentru una dintre subsidiarele sale, Strela, care produce rachete antinavă.

Potrivit unei baze de date pentru analiza contractelor guvernamentale, Stan a primit 125 de contracte în valoare totală de peste 14 miliarde de ruble (173 milioane USD). Printre clienții companiei Stan se numără următoarele firme de stat:

  • ODK-Kuznețo, care produce motoare pentru bombardierele strategice Tu-160M.
  • Uralvagonzavod – singurul proiectant și producător de tancuri din Rusia.
  • NIKIET – firma fanion din Rusia pentru dezafectarea submarinelor nucleare.
  • Șamntierele navale ale Amiralității – principalul centru al Rusiei pentru producția de submarine nenucleare.
  • Concernul Arme subacvatice maritime Hidropribor – producător de torpile și mine marine.
  • Corporația Cometa (parte a Almaz-Antei) – o firmă care dezvoltă, produce și exploatează sisteme spațiale de control și cercetare.

După declanșarea invaziei, prim-adjunctul directorului general al Rostec, Vladimir Artiakov, a subliniat importanța livrărilor făcute de Stan în fabricarea bombardierelor strategice Tu-160 (care sunt folosite pentru lansarea asupra Ucrainei a rachetelor de croazieră Kh-555).

Sursa: The Insider

Bocanci de armată

Furnizorii europeni îi încalță literalmente pe soldații ruși. Compania Donobuv din Rostov declară direct pe site-ul său că este furnizor al Ministerului Apărării al Rusiei.

Sursa: The Insider

Compania produce bocanci tactici, iar în 2022 și-a convertit complet facilitățile către producția de bunuri pentru nevoile armatei. Limbile ghetelor sunt chiar etichetate cu litera Z – un simbol folosit pe scară largă ca semn de sprijin pentru invazia Rusiei din Ucraina.

Sursa: The Insider

„Unitățile de producție ale companiei sunt echipate cu cele mai noi echipamente germane de înaltă calitate”, relatează Donobuv cu mândrie în catalogul său. După cum a aflat The Insider, Donobuv furnizează forțelor armate și adeziv pentru încălțăminte (furnizat de Jakob KECK Chemie GmbH), și piele (furnizată de Salamander SPS GmbH & Co. KG) din Germania, în timp ce tălpile sunt importate din Italia (Tacchificio Campliglionese).

Firmele italiene și germane au continuat să aprovizioneze Donobuv și după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022. Salamander a vândut piele și unui alt contractant al Ministerului Apărării – Faradai (scris și „Faradei”) – în timpul războiului.

Sursa: The Insider Sursa: The Insider

Sursa: The Insider

Tălpile folosite de Faradai provin tot din Italia, find furnizate de Suolificio Morrovallese. O altă componentă, de plastic, este tot italiană, produsă de Formificio Milanese Team. Niturile sunt furnizate de firmele italiene Hawai Italia și Sammi Export, branțurile provin de la Cunial Components din Italia, în timp ce solvenții sunt furnizați de compania germană Jakob KECK Chemie GmbH. Vara trecută, producătorul de încălțăminte militară a primit 1,3 tone de piele de bovină de la Conceria Cervinia, cu sediul în Verona. Ceilalți furnizori ai Faradai sunt companiile slovace Export-Import și MONETA SK spol.

Veste antiglonț

NPP Class, un producător de armuri pentru armata și serviciile de securitate ale Rusiei, a importat o unealtă de tăiere din Italia, furnizată de Minelli Carmello.

Sursa: The Insider

Sursa: The Insider

Microcipuri pentru GLONASS

Sisteme de Informații prin Satelit este unul dintre cei mai mari contractori ai corporației de stat Roscosmos, din Rusia. SIS execută comenzi pentru dezvoltarea și producția de nave spațiale ca parte a dezvoltării sistemului de navigație și poziționare GLONASS, precum și a sistemului de comunicații prin satelit, Goneț-M, în interesul Ministerului Apărării.

GLONASS joacă un rol important în asigurarea capacităților de luptă ale Forțelor Armate Ruse: sistemul este utilizat la arme de precizie, vehicule aeriene fără pilot (UAV) și ajută la coordonarea controlului operațional al trupelor terestre ale Rusiei. În 2022, au fost lansate pe orbită nouă nave spațiale (inclusiv militare și cu scop dublu), produse de SIS.

Firma a fost sancționată doar de SUA, ceea ce înseamnă că poate importa liber comutatoare din UE, care sunt utilizate ulterior în microcipurile sistemelor de control de bord ale rachetelor. Întrerupătoarele sunt furnizate de compania franceză Radiall S.A.

Sursa: The Insider

Siguranțe pentru sistemele Grad și Smerh MLRS

În timpul războiului, compania franceză, Marchante, a furnizat companiei ruse de armament, Kurganpribor, diverse produse tehnice.

Sursa: The Insider

Marchante nu a fost descurajată de faptul că Kurganpribor era partener oficial al corporației Kalașnikov și că proprietarul companiei ruse era Serghei Muratov (foto), senator în camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federației. Kurganpribor a fost inclusă pe lista neagră a UE abia în decembrie – Muratov, însă, a fost supus sancțiunilor personale din martie trecut. Acest lucru nu i-a întrerupt relația de afaceri cu Marchante.

Sursa: The Insider

Senatorul Muratov susține clar războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Cu atât mai mult, cu cât îl avantajează personal: Kurganpribor este un producător de siguranțe pentru cartușe de tancuri, artilerie terestră și navală, lansatoare de rachete multiple (MLRS) și sisteme de rachete sol-aer. În special, compania sa furnizează siguranțe și mecanisme pentru sistemele Smerh și Grad MLRS, care sunt adesea folosite în atacuri asupra țintelor civile.

Dispozitive de vedere pe timp de noapte

Compania Lomo, cu sediul în Sankt Petersburg, produce sisteme optice pentru marina rusă, forțele spațiale și forțele terestre, cum ar fi ochelarii de vedere pe timp de noapte Mowgli-2 și vizorul pentru imagini termice Mowgli-2M pentru sisteme portabile de apărare aeriană (MANPADS). Rachetele rusești de înaltă precizie (ghidate cu laser), Krasnopol, sunt echipate cu un cap de orientare semiactiv, dezvoltat de Lomo. Producția Krasnopol a crescut dramatic în 2022.

Furnizorul european al Lomo este Estonia Marker Nordic Ou. Firma din Tallinn a furnizat antreprenorului rus de apărare cablaje de fibră optică, adezivi industriali și alte bunuri.

Sursa: The Insider

Sursa: The Insider

Rețele neuronale pentru Ministerul Apărării al Rusiei

Familia șefului Roscosmos, Iuri Borisov, care, în calitate de viceprim-ministru al Rusiei și membru al Ministerului Apărării al țării suprevizase achiziționarea de arme, controlează contractantul de apărare NTC Modul. Ministerul Apărării a achiziționat în special un accelerator de rețea neuronală dezvoltat de Modul. Firma rusă cumpără echipamente electronice din Elveția de la E-tec Interconnect AG.

Sursa: The Insider

Tancuri gonflabile

Compania maghiară Aluminiumarugyar Zrt. vinde rezervoare de benzină companiei ruse Rusbal, producător de modele gonflabile pentru forțele armate ale Rusiei.

Sursa: The Insider

Motoare pentru nave de război

Oligarhii Iskandar Mahmudov și Andrei Bokarev se numără și ei printre cumpărătorii de mecanică europeană – perechea deține compania Kolomenski Zavod, care livrează Ministerului Apărării motoare diesel pentru nave de război. Piesele pentru motoarele de tip D500 sunt vândute către Kolomenski Zavod de către Sipavag AG din Elveția, Depozitul D.Kudarauskienes din Lituania și Geislinger GmbH din Austria.

Sursa: The Insider

Întreprinderea produce motoare pentru marina rusă pe baza D500. Kolomenski Zavod comandă șuruburi cu arc de la Heinrich Eibach GmbH din Germania, supapele de siguranță sunt furnizate de HOERBIGER Wien GmbH din Austria și motoarele de tip D49 sunt achiziționate de la producătorul polonez, Prima.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...