44 de ani de la lansarea lui „Nea Mărin miliardar”, cel mai de succes film românesc. Cum era, în realitate, genialul Amza Pellea

44 de ani de la lansarea lui „Nea Mărin miliardar”, cel mai de succes film românesc. Cum era, în realitate, genialul Amza Pellea

„Nea Mărin Miliardar”, cea mai de succes peliculă românească din toate timpurile, cu încasări-record în cinematografe, împlinește astăzi 44 de ani de la lansare. Pe 5 februarie 1979 apărea în cinematografe comedia regizată de Sergiu Nicolaescu.

Într-un top al celor mai vizionate filme româneşti din toate timpurile, pe locul întâi figurează singura comedie semnată de Sergiu Nicolaescu - „Nea Mărin Miliardar“. Comedia cu Amza Pellea în rolul principal a avut premiera la 5 februarie 1979.

Amza Pellea, rol magistral în "Nea Mărin miliardar" FOTO Adevărul

Aproape 15 milioane de spectatori (conform ultimei liste publice a Centrului Naţional de Cinematografie) văzuseră filmul până în anul 2005, ceea ce înseamnă că în ultimul deceniu audienţa a crescut semnificativ.

„Nea Mărin Miliardar“ este comedia savuroasă tradiţională care înfăţişează un român pitoresc şi descurcăreţ - olteanul Mărin Juvete din Băileşti. Venit pe litoral, nea Mărin este confundat cu un miliardar american, Mister Marlon Juvette, cu care seamănă izbitor şi căruia îi fusese răpită fiica de către o bandă de gangsteri care ajung la Marea Neagră.

O pleiadă de actori apar în film: Draga Olteanu-Matei (Veta), Jean Constantin, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Ştefan Bănică, Puiu Călinescu (locotenentul Colombo), Stela Popescu, Sebastian Papaiani, Vasilica Tastaman, Adina Popescu, Mircea Albulescu, Colea Răutu, Dan Tufaru, Hamdi Cerchez, Mihai Mălaimare etc.

"Mă bucur că am făcut această comedie, deși nu e genul meu"

Filmările de pe litoral au fost făcute în hoteluri, piscine, shop-uri, baruri de noapte şi pe plajele din staţiunile Mamaia şi Olimp. Hotelul Vega a profitat de celebrele scene turnate aici pentru a se relansa în circuitul turistic după modernizare, în timp ce faimosul lanţ hotelier Amfiteatru-Belvedere-Panoramic din Olimp a rămas în paragină.

"De ce Nea Mărin? Pentru că e un ţăran român descurcăreţ şi oltean. A fost un film care a prins foarte mult la spectatorii români. Deţine recordul de spectatori, peste 14 milioane. Sunt mult mai mulţi, dacă socotim şi telespectatori, a fost văzut de minimum 30 milioane. Mă bucur că am făcut această comedie, deşi nu e genul meu, mie mi-au plăcut foarte mult filmele istorice, chiar şi adaptările pe care le-am făcut erau filme grele“, mărturisea Sergiu Nicolaescu într-un interviu luat de ziarul Adevărul în mai 2008.

S-a stins la doar 52 de ani

Printre alte roluri memorabile, Amza Pellea a fost creatorul și interpretul personajului „Nea Mărin”, care i-a relevat atât de bine disponibilitățile sale pentru comedie. Totodată, a interpretat unele figuri celebre din istoria României, precum Decebal sau Mihai Viteazul.

Pe 12 Decembrie 1983, legendarul actor se stingea din viaţă, la numai 52 de ani, fiica lui, actriţa Oana Pellea având în acel moment vârsta de 22 de ani. Cauza morţii pare să fi fost evoluţia rapidă a unui cancer pulmonar cu care actorul se lupta la vremea respectivă. Cu toate acestea, cauza morţii lui a creat multă controversă în epocă, una dintre teorii fiind aceea ca decesul lui ar fi fost premeditat de Securitate, iar evoluţia cancerului s-ar fi datorat unor iradieri.

„A adorat această țară"

Actrița Oana Pellea spunea, într-un interviu pentru Adevărul, în 2019, că tatăl ei a fost îndrăgostit iremediabil de România, pe care o considera cea mai frumoasă ţară din toate câte există, şi din această pricină chiar a refuzat să se trateze în străinătate.

Amza a adorat această ţară şi chiar a refuzat să plece, atunci când era bolnav, ca să se trateze la Paris. A zis că nu vrea să moară în afara ţării, că vrea să moară acasă. A iubit acest popor, considera că este cea mai frumoasă ţară din lume şi cred că avea dreptate. Şi-ar fi dorit un viitor bun, un viitor cinstit, a crezut în steaua României, că într-o zi o să fie o ţară democratică, cu oameni frumoşi, cu oameni cinstiţi, cu oameni harnici. Da, a iubit România!“, îşi amintea Oana Pellea.

Actriţa a dezvăluit şi că multă vreme Amza Pellea a fost doar tata, un părinte timid şi foarte retras, şi că l-a descoperit ca actor abia după ce a plecat.

Foarte mult timp nu l-am considerat actor, era doar tata. Incredibil, dar adevărat, l-am descoperit ca actor după ce a plecat. Mergeam cu el la filmări, eram peste tot, am asistat şi la naşterea lui Nea Mărin. Ne citea mamei şi mie toate monoloagele. Îl auzeam râzând în birou, pentru că închidea uşile când scria, apoi ne chema pe toţi să râdem. Nu am simţit când a trăit rolurile, când le-a creat. Amza era un om foarte timid şi foarte retras, iar tot procesul acesta de creaţie era în sufletul lui şi în lumea lui, nu prea avea nimeni acces. Însă, ca senzaţie, părea că totul e foarte uşor“.

Unchiul și mătușă, surse de inspirație

Amza Pellea obişnuia încă din liceu să le spună colegilor de clasă poante de la el din Băileşti. Personajele Veta şi Mărin au fost inspirate chiar din familia sa. „Ăsta e un omagiu adus unui unchi de-al meu dispărut pe front, pe care-l chema Mărin şi care era foarte vesel, un tip cu foarte mult haz, iar pe nevastă-sa o chema Veta“, le povestea marele actor colegilor de clasă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…