5 criterii de care să ții cont pentru alegerea lentilelor de contact

5 criterii de care să ții cont pentru alegerea lentilelor de contact

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale subțiri și rotunde, care aderă de suprafața globului ocular și al căror rol este de îmbunătățire a vederii. Pe unele le poți purta doar o zi, altele pot fi utilizate și noaptea timp de câteva săptămâni, înainte de a fi înlocuite. Fiecare tip în parte are recomandări stricte legate de purtare și de programul de înlocuire. Lentilele de contact pot corecta viciile de refracție, pentru ca tu să ai vederea clară și corectă, indiferent de problemele de vedere.

Află de aici care sunt criteriile de care să ții cont pentru alegerea corectă a lentilelor de contact!

1. Problemele tale de vedere

Controlul optometric reprezintă primul pas în obținerea unui diagnostic corect pentru problemele de vedere cu care te confrunți. Optometristul va oferi prescripție medicală pentru tratarea deficiențelor de vedere identificate și sfaturi personalizate pentru achiziționarea dispozitivelor potrivite nevoilor.

Corecția viciilor de refracție se poate face cu ochelari de vedere, dar și cu lentile de contact cu dioptriile aferente. Pe Lensa.ro găsești lentile de contact Johnson & Johnson, recunoscute pentru calitatea lor, din care poți identifica varianta adecvată problemei tale de vedere.

Există diferite tipuri de lentile de contact, alegerea depinde de nevoile tale specifice și de recomandările specialistului. (1)

2. Stilul de viață

Stilul de viață al unei persoane poate avea un impact semnificativ asupra alegerii lentilelor de contact, mai ales în cazul celor care duc o viață activă. Nu există riscul de a pierde sau de a deteriora lentilele de contact pe durata activităților fizice, ceea ce le face o opțiune sigură și eficientă. În plus, lentilele de contact oferă un câmp vizual amplu, contribuind la o percepție periferică îmbunătățită, care este deosebit de importantă în sporturi sau activități precum conducerea autovehiculelor sau jocul de baschet.

Unele lentile de contact necesită înlocuire zilnică, ceea ce poate fi nepotrivit pentru persoanele cu program aglomerat. Alte tipuri de lentile pot fi purtate pe parcursul unei luni fără a fi nevoie de înlocuire, ceea ce poate fi mai convenabil. (1)

3. Sănătatea și confortul ochilor

Pentru că există o gamă diversificată de produse, vei găsi, cu ajutor de specialitate, cea mai bună variantă pentru tine. Lentilele de contact de unică folosință 1 Day Acuvue Moist sunt special create pentru a corecta deficiențele vizuale din astigmatism. Deși sunt recomandate pentru utilizare pe tot parcursul zilei, oferă confort sporit și hidratare adecvată. 

Lentilele au la bază o soluție inovatoare de stabilizare a lentilei pe ochi numită Blink Stabilized™, ce permite reașezarea acesteia în poziția corectă după fiecare clipire. Acest produs nu necesită soluții de întreținere, fiind de unică folosință. Lentilele au un grad înalt de protecție împotriva razelor dăunătoare UVA și UVB, conferind protecție maximă ochilor.

După ce ai folosit aceste lentile de contact, este important să monitorizezi în continuare sănătatea ochilor. Dacă sesizezi disconfort, iritații sau alte probleme, este important să ceri ajutorul specialistului, în cel mai scurt timp.

4. Întreținere și igienă

Curățarea regulată a lentilelor de contact, care sunt create pentru a fi purtate o perioadă îndelungată, este esențială pentru a îndepărta bacteriile și depunerile care se pot acumula pe suprafața acestora. Soluții speciale ajută la îndepărtarea bacteriilor, dar și la prevenirea formării depunerilor proteice, care pot afecta calitatea vederii.

Fie că vorbim despre lentile de unică folosință, săptămânale sau lunare, fiecare tip are un termen de valabilitate pe care trebuie să-l respecți, pentru a preveni problemele de vedere și infecțiile. 

Pentru a asigura o îngrijire optimă a lentilelor de contact, urmează acești pași simpli:

  • spală întotdeauna mâinile înainte de a manipula lentilele de contact;
  • folosește doar soluții de curățare recomandate de optometrist;
  • nu dormi niciodată cu lentilele de contact, decât dacă acestea sunt concepute special pentru acest scop;
  • înlocuiește cutia de păstrare a lentilelor, conform recomandărilor producătorului. (2)

5. Nevoi și preferințe

Alegerea lentilelor de contact nu se rezumă doar la corectarea problemei de vedere, ci implică și un echilibru între confort, estetică, simplitate și tipul de lentile care se potrivește cel mai bine stilului tău de viață.

Spre exemplu, lentilele de contact săptămânale Acuvue Oasys, 12 lentile/cutie sunt ideale dacă petreci mult timp lucrând la computer, stai în medii încălzite sau ventilate cu aer condiționat, care pot reduce gradul de umiditate a aerului. Lentilele sunt special concepute pentru persoanele care suferă de sindromul "ochilor uscați". Transmisibilitatea crescută a oxigenului permite ochilor să respire natural întreaga zi, iar tehnologia Hydraclear Plus, face ca lentilele să-și păstreze calitățile de lubrifiere pe toată perioada de purtare, oferind astfel un confort sporit.

În concluzie, înainte de alege lentilele de contact, consultă optometristul, pentru a te asigura că produsul preferat este benefic pentru tine!

Alegerea lentilelor de contact poate depinde de mai mulți factori. Achiziționarea lentilelor de contact trebuie să fie personalizată, în funcție de nevoile și condițiile individuale ale ochilor tăi. De asemenea, este crucial să respecți instrucțiunile de întreținere și programul de înlocuire recomandat, pentru menținerea sănătății oculare.
 

Surse de informare:

1. What to Know Before You Get Contact Lenses - https://www.verywellhealth.com/before-you-get-contacts-3421630, Accesat 18.12.2023

2. Contacts - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10737-contacts, Accesat 18.12.2023


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?