500 de zile de la izbucnirea războiului. Ucraina recunoaște că a aruncat în aer podul Rusiei către Crimeea VIDEO

500 de zile de la izbucnirea războiului. Ucraina recunoaște că a aruncat în aer podul Rusiei către Crimeea VIDEO

Un înalt oficial ucrainean din domeniul apărării a marcat sâmbătă 500 de zile de război, recunoscând responsabilitatea pentru un atac de anul trecut care a avariat grav podul Rusiei către Peninsula Crimeea ocupată.

Podul a fost aruncat în aer - arhiva foto

Într-o postare pe Telegram, Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, a scris că podul peste strâmtoarea Kerci – care a fost deschis la patru ani după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014 – a fost vizat pentru a perturba liniile de aprovizionare ale Moscovei. Ea a menționat că sâmbătă se împlinesc 273 de zile de la "prima lovitură" asupra podului, care a fost efectuată "pentru a sparge logistica rușilor", scrie Insider .

Toamna trecută, The New York Times a publicat o investigație, "Cum a aruncat Ucraina în aer un pod rusesc cheie", care detaliază modul în care agenții ucraineni au încărcat un camion cu explozibili și l-au aruncat în aer la jumătatea podului, ucigând patru persoane și deteriorând grav structura în ceea ce președintele rus Vladimir Putin a numit un "act terorist".

Deși oficialii ucraineni nu au revendicat anterior responsabilitatea, au făcut aluzie la aceasta.

"Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce a fost furat trebuie returnat Ucrainei, tot ce a fost ocupat de Rusia trebuie expulzat", a scris pe Twitter Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în octombrie anul trecut.

Pe lângă faptul că s-a dovedit a fi o umilință pentru conducerea rusă – Putin însuși a participat la ceremonia de deschidere a podului în 2018 – lovitura a împiedicat eforturile Moscovei de a transporta provizii în Crimeea. Traficul de vehicule a fost complet restabilit abia în februarie, a raportat The Moscow Times, serviciul feroviar revenind în mai.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat