62% din ruși n-au încredere în vaccinul Sputnik V și doi din trei cred că virusul a fost creat în laborator

62% din ruși n-au încredere în vaccinul Sputnik V și doi din trei cred că virusul a fost creat în laborator

Aproape doi din trei ruși cred în teoria conspirației potrivit căreia coronavirusul este o armă biologică creată de cercetători, arată un sondaj publicat miercuri și citat de Moscow Times .

Potrivit sondajului realizat de Centrul Levada, o firmă independentă de sondare a opiniei publice, 64% dintre respondenți au afirmat că SARS-CoV-2 a fost creat artificial pentru a fi folosit ca armă biologică, 23% cred că virusul a apărut natural și 13% au declarat că nu pot răspunde la întrebare.

Sondajul realizat de Levada a găsit de asemenea o corelație între scăderea rapidă a numărului de noi contagieri cu COVID-19 și teama rușilor de a fi infectați cu coronavirusul.

Peste jumătate din respondenți (56%) au declarat că nu se tem de infectarea cu SARS-CoV-2 comparativ cu 43% care au afirmat că acest lucru îi îngrijorează.

Procentul celor care au răspuns că nu se tem de infectare este cel mai scăzut înregistrat de la izbucnirea pandemiei în Rusia în februarie 2020.

În luna octombrie a anului trecut un alt sondaj arăta că 64% dintre ruși erau îngrijorați să nu contracteze COVID-19 în timp ce 34% susțineau contrariul.

Scepticismul față de vaccinare este de asemenea în creștere, 62% din cei care au participat la sondajul Levada afirmând că nu vor să fie inoculați cu vaccinul Sputnik V dezvoltat de Rusia comparativ cu 30% care au spus că vor să fie vaccinați.

Sondajul arată că rușii tineri sunt mult mai sceptici vizavi de Sputnik V față de cei mai în vârstă: 74% versus 56%.

Printre îngrijorările principale exprimate de aceștia pentru reticența față de vaccinul rusesc se numără teama față de posibile efecte secundare, testarea clinică incompletă și credința că vaccinarea „n-are rost”, potrivit Levada.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a fost posibil? / BBC a venit în România și a descoperit chestii incredibile despre frații Tate

2 Alexandra Stan, din nou aproape goală

3 Duelul eclerurilor. Jamila pierde și a doua fază a procesului cu Laura Laurențiu

4 Frații Tate, „judecați” de CTP: Este o batjocură cruntă pentru România faptul că acești inși au venit aici cu mâna-n chiloți și au ajuns milionari în …

5 Ce se întâmplă? / Epurarea bruscă a armatei Ungariei