78 de ani de la instalarea comunismului în România. Cum s-a aruncat Petru Groza la picioarele lui Stalin: „Eram un teatralist fără pereche“

78 de ani de la instalarea comunismului în România. Cum s-a aruncat Petru Groza la picioarele lui Stalin: „Eram un teatralist fără pereche“

Pe 6 martie 1945, instalarea guvernului Petru Groza la presiunea Moscovei a însemnat venirea regimului comunist în România. Stalin reuşise să îşi ducă la îndeplinire prima parte a planului său de sovietizare forţată a României: impunerea unui guvern comunist la conducerea ţării.

Petru Groza, premierul primului guvern comunist din România FOTO Adevărul

În urmă 78 de ani, Petru Groza depunea jurământul de prim-ministru în faţa Regelui Mihai. La 6 martie 1945 a avut loc instaurarea oficială a regimului comunisto-bolşevic în România. Petru Groza a fost cel care a girat, din postul de prim-ministru al României, instaurarea regimului comunist şi politicile represive. Guvernele succesive conduse de Petru Groza au permis fraudarea alegerilor din 1946. La 30 decembrie 1947, împreună cu Gheorghiu-Dej, Groza l-a forţat pe regele Mihai să abdice, în cursul aceleiaşi zile proclamând republica populară.

În ianuarie 1945, liderul Partidului Comunist din România, Gheorghe Gheorghiu Dej, este chemat la Moscova împreună cu Ana Pauker. Stalin le trasează instrucţiuni clare pentru acapararea rapidă a puterii din România: armata, internele, administraţia publică.

Guvernul condus de generalul Nicolae Rădescu şi tânărul rege Mihai I asistau neputincioşi la preluarea în forţă a ţării de către URSS. Tancurile Armatei Roşii erau scoase pe străzile Capitalei ori de câte ori o acţiune a comuniştilor se încerca a fi blocată de autorităţile române. Armata, Poliţia, Jandarmeria şi presa erau toate în mâinile sovieticilor, iar englezii şi americanii erau doar spectatori ai piesei pe care Stalin o pusese în scenă la Bucureşti.

Lovitura finală: miting împotriva guvernului

La finalul lunii februarie 1945, comuniştii decid să aplice lovitura finală. Convoacă la Bucureşti, pentru ziua de 24 februarie, un uriaş miting împotriva guvernului. Peste 25.000 de oameni, conduşi de Ana Pauker, se revarsă în piaţa din faţa Guvernului şi a Palatului Regal. Sovieticii pun la cale o diversiune: trag câteva focuri de armă în mulţime, omoară oameni şi apoi îl acuză pe prim-ministru că a dat ordin armatei să tragă. În acest context, sovieticii decid să înlocuiască guvernul, aşa că adjunctul ministrului sovietic de Externe, Andrei Vîşinski, îl impune pe Petru Groza, omul ruşilor.

Andrei Vîşinski a fost trimis în Bucureşti pe 27 februarie, la trei zile după mitingul comuniştilor din Piaţa Palatului. A venit direct la Palatul Elisabeta şi i-a cerut regelui ultimativ demiterea premierului Rădescu şi înlocuirea lui cu Petru Groza. Monarhul i-a cerut un răgaz de gândire. A doua zi însă, Vâşinski s-a întors, a bătut cu pumnul în masă, a trântit uşa cabinetului şi l-a forţat pe rege să îl demită pe şeful guvernului. Cu toate instituțiile statului controlate de comunişti şi fără nici un aliat occidental alături, regele Mihai este obligat să îl desemneze premier pe Petru Groza.

O personalitate controversată

Petru Groza s-a născut în 7 decembrie 1884, în comuna Băcia din judeţul Hunedoara. Moşierul din Deva care a condus primul guvern comunist a rămas în istorie drept unul dintre cele mai controversate personalităţi ale secolului XX.

Petru Groza a fost avocat, moşier cu o avere impresionantă şi politician. Deşi nu a fost membru al Partidului Comunist Român, deveanul a fost numit prim-ministru în primul guvern comunist al României, între 1945 si 1952, iar apoi a fost, până în 1958, preşedinte al Marii Adunări Naţionale.

"Este genul de om pe care sovieticii l-ar exila inevitabil în Siberia. Şi totuşi conduce un guvern comunist”, era caracterizat Petru Groza, de jurnaliştii americani, la instalarea sa în fruntea primului guvern comunist din istoria României.

Groza este orice altceva decât un proletar. E ceea ce sovieticii ar numi kulak – un fermier prosper. A fost între timp şi bancher, industriaş şi proprietar de hotel. Şi nu e membru al Partidului Comunist. Un mare moşier care conducea o reformă drastică de naţionalizare în agricultură, un capitalist care joacă rolul unui comunist. Un tip dur care vorbeşte ca un profesor. Acesta este Petru Groza al României”, continuau jurnaliştii americani în descrierea lui Petru Groza, din 1946 (Joachim Joester - corespondent al agenţiei de presă NEA din Statele Unite ale Americii).

Corneliu Coposu a mărturisit că Petru Groza s-ar fi aruncat la picioarele liderului Uniunii Sovietice, Iosif V. Stalin, pentru a-l determina să îl accepte la conducerea guvernului. Scena, povestită de Groza, a fost redată în volumul „Corneliu Coposu – Dialoguri cu Vartan Arachelian”, astfel: „m-am apropiat de el. Acesta stătea pe un soi de cotineaţă, ceva mai înaltă ca podeaua. M-am aruncat în genunchi, i-am sărutat picioarele şi i-am spus: În sfârşit mi-am atins idealul de mic copil. Ziua asta va fi cea mai frumoasă zi din viaţa mea. Stalin, vădit impresionat, m-a luat de braţ, m-a ridicat, m-a îmbrăţişat. Îi făcuse o impresie deosebită circul meu şi pe urmă l-am câştigat. Eram un teatralist fără pereche”, ar fi mărturisit Petru Groza.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”