94 de ani de la primul concurs Miss România. Povestea tristă a celei mai frumoase tinere: de ce a leșinat pe scenă

94 de ani de la primul concurs Miss România. Povestea tristă a celei mai frumoase tinere: de ce a leșinat pe scenă

Pentru prima dată în țara noastră, la 23 februarie 1929, la iniţiativa unei reviste s-a organizat concursul Miss România. Titlul de cea mai frumoasă fată a fost adjudecat de Magda Demetrescu, o adolescentă de 17 ani.

Magda Demetrescu, prima Miss România FOTO playtech.ro

La prima competiție dedicată frumuseții, în urmă cu 94 de ani, în competiţie au intrat 72 de concurente din întreaga ţară, după ce în preselecţii se luptaseră 800 de tinere.

Competiţia în urma căreia avea să fie aleasă cea mai frumoasă femeie din ţară a fost organizată la iniţiativa revistei ” Realitatea Ilustrată”.

Iată cum suna anunţul referitor la competiţie care a apărut în numărul din 1 ianuarie 1929 al publicaţiei amintite: “Dudue draga, stimată domnișoară, ursitoarele au fost generoase cu voi. Momentul de acum reprezintă pentru voi anotimpul primăvăratec. Prindeti acest moment. Va oferim prilejul. Participati la concursul nostru. E o splendida lupta data pe judete, pe regiuni, pe tara si lupta se va da apoi cu frumusetile de pe intregul glob. Care va birui? Cine stie, poate ca d-ta, sau d-ta, dudue, tânara cititoare cu ochi in cari noaptea si-a filtrat misterele, sau in cari cerul si-a picurat seninul”.

Printre tinerele dornice de afirmare s-a aflat și Magda Demetrescu, de 17 ani, din Bucureşti. Tânăra era fiica orfană a arhitectului Nicolae Demetrescu si a Magdei Demetrescu. După ce mama ei murise la şase săptămâni după naştere, iar tatăl pierise şi el pe vremea când fata avea 5 ani, Magda fusese înfiată şi crescută de o mătuşă. Tânăra s-a înscris în concurs, încurajată de apropiaţi.

Concurentele, de o moralitate desăvârșită

Participantele concursului de frumusește aveau între 16 si 25 de ani, nu erau măritate şi, aşa cum cereau condiţiile impuse de organizatori, aveau o moralitate desăvârșită.

În urma preselecţiilor, în primul concurs Miss România au rămas 72 de tinere, printre care şi Magda Demetrescu. Concursul propriu-zis s-a desfăşurat pe 3 martie 1929. Din juriul competiţiei au făcut parte personalităţi ale vremii printre care s-au numărat ministrul de interne Alexandru Vaida-Voevod, profesorul Tzigra Samurcas, prinţesa Alexandrina Cantacuzino, scriitorul Liviu Rebreanu.

În momentul în care Magda Demetrescu a fost declarată câștigătoare, de moție, adolescenta a leșinat pe scenă.

Presa vremii a descris-o astfel : ”Câştigătoarea premiului întâiu este o dobrogeancă de frumuseţe impresionantă, statură înaltă, brună, graţioasă şi elegantă. Înfăţişează tipul de frumuseţă caracteristic al neamului românesc şi va reprezenta la Paris pe cele mai frumoase fete din câte s-au prezentat la concursurile de frumuseţe, ţinute în provincie şi Capitală”.

A participat și la Miss Univers

După câştigarea titlului de Miss România, Magda Demetrescu a participat la concursul Miss Europa, desfăşurat la Paris şi apoi la Miss Univers, competiţie desfăşurată în America. La Miss Univers, concurs de frumuseţe la care au participat 40 de concurente din toată lumea, românca a câştigat locul şase şi a primit 100 de dolari şi un ceas-brăţară. Locul şase a fost considerat un mare succes pentru România care era reprezentată în premieră la concursul Miss Univers.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 O nouă arestare la vârf în Rusia