A decolat primul zbor comercial al companiei de turism spaţial Virgin Galactic. Zece minute în imponderabilitate VIDEO

A decolat primul zbor comercial al companiei de turism spaţial Virgin Galactic. Zece minute în imponderabilitate VIDEO

Primul zbor comercial al companiei de turism spaţial Virgin Galactic a decolat joi în Statele Unite, având la bord în special pasageri din cadrul forţelor aeriene italiene, o misiune, dar care este lansată cu o întârziere de câţiva ani, transmite AFP, citată de Agerpres.

Este un pas important pentru compania fondată în 2004 de miliardarul Richard Branson.

Virgin Galactic a ajuns deja de cinci ori în spaţiu, dar până în prezent doar cu membri ai companiei.

Galactic 01, cum a fost numită noua misiune, a decolat de la baza Spaceport America, în deşertul statului american New Mexico.

Experiența oferă zece minute în imponderabilitate

Un uriaş avion purtător a decolat de pe o pistă obişnuită câştigând altitudine timp de aproximativ 30 de minute, urmând ca la 15 kilometri altitudine să lanseze nava, VSS Unity, un avion-rachetă care seamănă cu avion privat. Acesta va porni motorul şi va accelera vertical până când va depăşi altitudinea de 80 de kilometri - limita care marchează începutul spaţiului conform definiţiei armatei americane.

Experiența oferă doar aproximativ zece minute în imponderabilitate, iar ulterior, nava coboară pentru a ateriza pe aceeaşi pistă.

La bordul VSS Unity se află doi ofiţeri superiori din forţele aeriene italiene, un inginer de la Consiliul Naţional de Cercetare (CNR) din Italia şi un angajat al Virgin Galactic care îi însoţeşte. La comenzi sunt doi piloți, iar alţi doi pilotează avionul purtător.

La bord urmează să fie efectuate joi mai multe experimente referitoare la comportamentul lichidelor în imponderabilitate, reacţia corporală a pasagerilor şi altele.

Virgin Galactic. FOTO Facebook Virgin Galactic

O deviere de la traiectorie în 2021

În iulie 2021, chiar Richard Branson a efectuat această scurtă călătorie în spaţiu, însă Administraţia Federală pentru Aviaţie (FAA) din SUA a blocat apoi temporar la sol nava, pentru a investiga o deviere de la traiectorie în timpul acestui zbor foarte mediatizat.

Virgin Galactic a anunţat o suspendare a operaţiunilor sale pentru îmbunătăţirea motorului său, pauză ce a durat mult peste timpul preconizat.

În mai 2023, compania a realizat în sfârşit zborul test final înainte de debutul operaţiunilor comerciale.

Sute de clienți și-au achiziționat bilete

Decolarea primului zbor spaţial comercial al Virgin Galactic este un moment aşteptată de mulţi ani. Cca. 800 de clienţi, inclusiv unele vedete, şi-au achiziţionat deja bilete , la un preţ iniţial cuprins între 200.000 şi 250.000 de dolari americani pe pasager,.

Ulterior, tariful a crescut la 450.000 de dolari americani.

Programul spaţial al Virgin Galactic a înregistrt o întârziere de mai mulţi ani, în special din cauza unui accident produs în 2014, soldat cu moartea unui pilot.

O a doua misiune (Galactic 02) este programată în august, iar ulterior, Virgin Galactic promite zboruri spaţiale în fiecare lună.

Virgin Galactic concurează cu Blue Origin a miliardarului Jeff Bezos, care oferă de asemenea zboruri suborbitale scurte şi a trimis deja 32 de persoane în spaţiu. Însă, de la un accident produs în septembrie 2022, în timpul unui zbor fără echipaj uman, racheta sa a fost blocată la sol. Blue Origin a promis în martie că va relua zborurile spaţial „în curând".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat