Generalul Rustam Muradov, unul dintre principalii comandanți ruși din Ucraina, a fost demis în urma unor atacuri rusești eșuate în apropierea orașului Vuhledar din estul Ucrainei, au declarat pentru The Moscow Times două surse din Ministerul Apărării.

Atacurile rusești asupra orașului strategic de extracție a cărbunelui în ianuarie și la începutul lunii februarie s-au soldat cu pierderi grele de oameni și echipamente. Într-un incident notoriu, zeci de tancuri rusești ar fi fost distruse după ce li s-a ordonat să avanseze pe un singur rând din cauza lipsei de echipament de deminare.

Înlăturarea lui Muradov, un comandant militar experimentat cu experiență în Siria și în Caucazul de Sud, oferă o privire rară asupra consecințelor interne ale eșecului armatei ruse de a obține câștiguri teritoriale semnificative în ofensiva sa de luni de zile în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Zvonuri privind demiterea lui Muradov au circulat în ultimele zile pe canalele rusești pro-război de pe Telegram, dar nu a existat nicio confirmare din partea oficialilor.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea The Moscow Times.

Și Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a precizat că surse rusești au speculat că comandantul districtului militar estic, generalul-colonel Rustam Muradov, a fost demis ca răspuns la criticile privind decesele rusești din Vuhledar din acest an.

Grupul de reflecție a explicat că a observat anterior că „speculațiile rusești intensificate” privind schimbările în comanda militară „corespundeau cu schimbări reale ale comandanților ruși”.