A fost descoperit craniul unei femei, ce avea o formă bizară - FOTO

A fost descoperit craniul unei femei, ce avea o formă bizară - FOTO

Mormântul unei femei cu craniul alungit a fost descoperit în Peninsula Coreeană, iar cercetătorii afirmă că, deşi au fost descoperit cranii deformate în alte morminte străvechi, cel găsit în Peninsula Coreeană nu avea urme de turtire naturală.

A fost descoperit craniul unei femei, ce avea o formă bizară - FOTO (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Femeia făcea parte din cultura străveche Silla, care a domnit pentru mulţi ani în Peninsula Coreeană, notează Descoperă.

Cultura străveche

Regatul străvechi Silla s-a regăsit în Peninsula Coreeană între anii 57 î.Hr şi 935 d.Hr., fiind una dintre cele mai longevive dinastii. Majoritatea practicilor culturale din Peninsula Coreeană de astăzi îşi regăsesc rădăcina în cultura antică.

Deşi au avut o domnie îndelungată, numărul mormintelor din Silla în care s-au descoperit oseminte intacte este foarte mic, a afirmat co-autorul studiului Dong Hoon Shin, bioantropolog la Universitatea Naţională de Medicină din Seul, capitala Coreei de Sud.

În 2013, cercetătorii au descoperit un sicriu tradiţional numit "mokgwakmyo", în care s-au regăsit osemintele intacte ale unei femei, care ar fi murit în jurul vârstei de 30 de ani.

Craniul alungit

Echipa a reuşit să extragă ADN-ul mitocondrial din craniu, iar analiza a dezvăluit că femeia era descendenta unei rase comune în estul Asiei din ziua de astăzi. Analiza izotopilor de carbon din craniu a dovedit că femeia era strict vegetariană, fapt ce susţine ideea stilului budist prezent în acele vremuri, în Peninsula Coreeană.

De asemenea, echipa a reuşit să reconstruiască aspectul facial şi forma capului din fragmentele craniului. Studiul a dezvăluit că forma craniului era dolicocefală, ceea ce înseamnă că lăţimea capului era cu 75 de procente mai mică decât lungimea sa.

Diferenţa este că locuitorii zonei din zilele noastre au forma capului brahicefală, ceea ce înseamnă că lăţimea este mai mică cu 80 de procente decât lungimea capului.

Una dintre posibilităţi este deformarea deliberată a craniului, pentru a avea o formă mai alungită. Deformarea intenţionată a craniului este o practică comună regăsită de arheologi în regatul Gaya, conform co-autorului Eun Jin Woo, antropolog la Universitatea Seul.

Woo a explicat că oamenii care apelau la deformare intenţionată aveau fruntea mult mai plată pentru a compensa presiunea pe care deformarea capului o cauza.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”