A fost descoperită o stea cu cea mai mare viteză de rotaţie din Calea Lactee

A fost descoperită o stea cu cea mai mare viteză de rotaţie din Calea Lactee

O stea cu cea mai mare viteză de rotaţie din galaxia Calea Lactee a fost descoperită de un astronom chinez pe baza datelor obţinute cu ajutorul telescopului LAMOST din Xinglong, în provincia nordică Hebei, informează Xinhua joi.

Steaua, numită LAMOST J040643.69 + 542347.8, are o viteză de rotaţie estimată la 540 km pe secundă, cu aproximativ 100 km pe secundă mai mare decât cea a deţinătoarei recordului precedent, HD 191423.

Analizând spectrul acestei stele, Li Guangwei, cercetător asociat la Observatoarele Astronomice Naţionale din cadrul Academiei de Ştiinţe din China, a descoperit că este vorba despre o stea masivă, cu o temperatură ridicată.

Steaua are o formă alungită, din cauza vitezei foarte mari de rotaţie, cu raza ecuatorială mai lungă decât raza polară, ceea ce determină o gravitaţie mai mare la poli şi o gravitaţie mai mică la ecuator, a explicat Li, adăugând că temperaturile la cei doi poli sunt mai ridicate în comparaţie cu cele de la ecuator.

El a mai descoperit de asemenea că această stea, situată la aproximativ 30.000 de ani lumină de Soare, se îndepărtează de locul de naştere cu o viteză de 120 km pe secundă, ceea ce înseamnă că provine probabil dintr-un sistem binar.

Descoperirea a fost publicată recent în Astrophysical Journal Letters.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro