A fost din nou aglomerație pe cer în zona României

A fost din nou aglomerație pe cer în zona României

Pe fondul celui de-al doilea summit al Comunității Politice Europene (CPE), care s-a desfășurat în Republica Moldova, pe 01.06.2023, în cercetarea aeriană executată de statele membre NATO în zona Mării Negre a fost înregistrată o premieră absolută.

Un avion de cercetare radioelectronică RC-135W aparținând forțelor Aeriene ale Marii Britanii a evoluat, pentru prima dată, în spațiul aerian al Republicii Moldova. Alte trei aeronave au survolat partea de est și respectiv sud-est a României.

Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, avionul Boeing RC-135W Rivet Joint a decolat de la Baza Aeriană Waddington din Marea Britanie. Aeronava, cu numărul de înregistrare ZZZ664 și indicativul radio RRR7201, a trecut în Republica Moldova de pe teritoriul României, la sud de localitatea Bălți. Avionul a orbitat într-un raion aerian situat între localitățile Bălți și Kahul din Republica Moldova.

Aglomerație mare și pe cerul României

1. -imagine fara descriere- (cd_78726400.jpg)

De-a lungul frontierei de est a României a evoluat și un avion de cercetare Boeing RC-135V Rivet Joint din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA. Aeronava, cu numărul de înregistrare 64-14846 și indicativul radio JAKE17, a decolat de la Baza Aeriană Mildenhall de pe teritoriul Marii Britanii. Aceasta a zburat pe toată granița de est a României, de la Suceava și până la Constanța.

În zona litoralului românesc s-a aflat și un avion al forțelor NATO de tip Boeing E-3A Sentry. Acesta a decolat de la Baza Aeriană Geilenkirchen de pe teritoriul Germaniei. Aeronava, cu numărul de înregistrare LX-N90452 și indicativul radio NATO03, a survolat un raion aerian situat la nord-vest de Constanța.

De asemenea, în estul României a zburat și un avion A330MRTT (cu numărul de înregistrare F-UJCH) din cadrul Forțelor Aeriene ale Franței. Acesta a desfășurat misiuni de realimentare în aer a unor avioane de vânătoare angajate în patrula Combat Air în zonă.

Toate aceste zboruri sunt legate, probabil, de asigurarea securității în regiune pe timpul desfășurării summitului din Republica Moldova, la care au fost prezenți aproximativ 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ne-am uitat şi între picioarele ei” / O concurentă de la Vocea României, în atenția CNA

2 Andreea Esca dispare un timp de la știrile Pro TV. La 51 de ani se lansează într-o nouă provocare

3 Simona Halep a dat în judecată compania canadiană care a produs suplimentul contaminat / Cere despăgubiri de câteva milioane de dolari

4 „Sunt șocat, sunt consternat și, în același timp, debusolat” / Dorian Popa, țepuit de milionarul Donca

5 VIDEO Momentul arestării interlopului Rechinul, care a furat 200.000.000$ de pe carduri în Mexic