A fost lansată o petiție în Germania pentru decorarea postumă a șoferului polonez ucis de teroristul de la Berlin

A fost lansată o petiție în Germania pentru decorarea postumă a șoferului polonez ucis de teroristul de la Berlin

O petiție a fost lansată luni în Germania pentru decorarea postumă a șoferului polonez a cărui intervenție se presupune că a salvat vieți în timpul atentatului comis cu o săptămână în urmă de un terorist tunisian asupra unei piețe de Crăciun la Berlin, transmite AFP.

Până la mijlocul după-amiezii peste 33.000 de persoane au semnat pe site-ul Change.org petiția prin care i se cere președintelui Germaniei, Joachim Gauck, să-i acorde cu titlu postum șoferului polonez Lukasz Urban cea mai înaltă distincție civilă a țării, Crucea Federală a Meritului.

Poliția l-a găsit pe șoferul polonez mort pe scaunul pasagerului în camionul cu care teroristul Anis Amri a pătruns în mulțimea de la târgul de Crăciun, ucigând 12 persoane și rănind alte 48.

Conform presei germane, teroristul a sechestrat camionul și l-a obligat pe șoferul polonez să rămână pe locul din dreapta, amenințându-l cu un pistol. Dar în momentul în care atacatorul tunisian a direcționat vehiculul către mulțime, polonezul ar fi încercat să preia controlul camionului și astfel l-a deviat de la traiectoria inițială. În acel moment teroristul l-a împușcat mortal. 'Grație acestui act eroic, el a salvat probabil mulți oameni (...) Pentru curajul său merită cea mai înaltă distincție germană', se menționează în textul petiției.

Teroristul Anis Amri a reușit să fugă de la locul faptei și a fost ucis trei zile mai târziu de către poliția italiană lângă gara din Milano.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria