A început apelul fostului premier francez Francois Fillon, condamnat în primă instanţă pentru deturnare de fonduri

A început apelul fostului premier francez Francois Fillon, condamnat în primă instanţă pentru deturnare de fonduri

Francois Fillon, fost prim-ministru al Franţei din 2007 până în 2012, condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare, dintre care doi cu executare, s-a prezentat luni la judecata în apel, la Paris, relatează AFP.

Acum în vârstă de 67 de ani, Fillon a intrat în sală fără a face declaraţii presei, alături de soţia sa, Penelope, cu un an mai tânără decât el.

În urmă cu aproape un an şi jumătate, fostul şef al guvernului de la Paris a fost considerat de magistraţi vinovat de deturnare de fonduri publice. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, el a fost condamnat şi la plata unei amenzi de 375.000 de euro şi i s-a interzis să fie ales timp de zece ani.

Apelul urmează să se încheie în 30 noiembrie.

Ancheta penală a început după dezvăluirile făcute în ianuarie 2017 de săptămânalul satiric "Canard enchaine". Fillon, favorit în sondajele de opinie, candida la preşedinţia Franţei, dar după ce a fost învinuit, a pierdut încă din primul tur.

Acum pensionar, fostul politician trebuie să explice în ce condiţii şi-a angajat soţia ca asistent parlamentar din 1998 până în 2013, în cadrul a trei contracte semnate chiar de el şi de supleantul său, Marc Joulaud.

Procurorii susţin că Penelope Fillon a fost plătită cu 613.000 de euro net (peste un milion de euro brut) pentru prestaţii "fictive sau supraevaluate", care ţineau de fapt de "rolul social" al unei soţii de om politic. Fillon a susţinut că activitatea soţiei sale a fost "discretă", dar "esenţială".

Şi cei doi copii ai soţilor Fillon au fost angajaţi ca asistenţi parlamentari; ei au fost remuneraţi cu 100.000 de euro brut în perioada 2006-2007. Penelope Fillon a mai obţinut şi un contract de "consilier literar" la "Revue de deux monde", în cadrul căreia a primit 135.000 de euro brut. Proprietarul revistei, Marc Ladreit de Lacharriere, prieten cu Francois Fillon, a recunoscut că angajarea soţiei acestuia a fost parţial fictivă şi în 2018 a fost condamnat, într-un proces separat, pentru abuz de active sociale.

Fillon mai este judecat şi pentru că nu a declarat Înaltei Autorităţi pentru Transparenţa Vieţii Publice (HATVP) un împrumut de 50.000 de euro de la Ladreit de Lacharriere.

În primă instanţă, Penelope Fillon a fost condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendare, şi la o amendă de 375.000 de euro; totodată, i s-a interzis să fie aleasă timp de doi ani. Marc Joulaud a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare, la o amendă de 20.000 de euro şi i s-a interzis să fie ales timp de doi ani. Ambii au făcut apel.

Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului Franţei) a obţinut despăgubiri de peste un milion de euro, ca parte civilă.

Apărarea a criticat de la început "ancheta nebunească" despre care consideră nu a urmărit să stabilească adevărul, ci să dovedească vinovăţia. Avocatul Antonin Levy intenţionează să dezbată din nou declaraţiile fostei şefe a Parchetului Naţional Financiar, Eliane Houlette. În iunie 2020, cu câteva zile înainte de sentinţa primei instanţe, ea s-a referit la "presiuni" ierarhice în dosar.

Preşedintele Emmanuel Macron a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, care a ajuns la concluzia că justiţia franceză a acţionat independent. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?