A început procedura Comisie Europene privind respectarea statului de drept faţă de Ungaria

A început procedura Comisie Europene privind respectarea statului de drept faţă de Ungaria

Comisarul responsabil pentru bugetul UE, membru Comisiei Europene, Johannes Hahn a transmis o notă oficială guvernului maghiar, prin care a anunţat declanşarea procedurii privind respectarea statului de drept împotriva Ungariei. Acest fapt a fost anunţat de vicepreşedintele Comisiei Margaritis Skinas în cadrul conferinţei de presă organizată la Bruxelles, miercuri la prânz.

Astfel au fost confirmate informaţiile presei maghiare potrivit căreora azi se va lua o decizie privind declanşarea acestei proceduri. În scrisoarea respectivă, Comisia Europeană a sintetizat acele îngrijorări, pe baza cărora are o suspiciune întemeiată privind faptul că „în Ungaria nu sunt respectate regulile stabilite în Regulamentul privind statul de drept adoptat prin Rezoluţia Parlamentului European din 17 decembrie 2020 şi corupţia din ţară poate reprezinta un risc”. Johannes Hahn consideră că pentru gestionarea acestei situaţii nu există alt mijloc declanşarea procedurii.

Începând de azi se declanşează o procedură de 6-9 luni. Dacă în cursul acesteia se dovedeşte că prin încălcarea normelor privind statul de drept sunt afectate interesele financiare ale Uniunii Europene, atunci Consiliul Uniunii Europene poate decide blocarea parţială sau totală a finanţărilor europene pentru Ungaria.

Cu toată acestea, oficialii din Bruxelles subliniează că scopul procedurii nu este sancţionarea Ungariei, ci rezolvarea diferendelor prin negocieri. În urmă cu ceva timp, Johannes Hahn a declarat – şi acest lucru a fost confirmat miercuri şi de către alţi oficiali europeni – că deocamdată nu plănuiesc măsuri financiare şi ar fi prematur ca să se facă speculaţii despre sume concrete. Ca prim pas, Comisia aşteaptă modificarea legislaţiei maghiare în conformitate cu cerinţele UE. Dacă însă se va ajunge la sancţiuni financiare, atunci potrivit Regulamentului vor fi afectate sumele acordate Ungariei după data de 1 ianuarie 2021.

Funcţionarii Comisiei Europene consideră că în Ungaria sunt probleme grave în domeniul acordării sprijinului financiar pentru agricultură, în legătură cu controlul financiar şi se constată practici stranii în cadrul achiziţiilor publice, precum şi în lupta împotriva corupţiei. Despre aceste îngrijorări s-au adunat şi dovezi, iar atitudinea guvernului faţă de instituţiile independente este considerată ca o circumstanţă agravantă. „Este vorba despre abuzuri comise în formă continuată timp de mai bine de zece ani” – scrie nota trimisă guvernului maghiar. Comisia a subliniat că procedura declanşată, azi, are caracter administrativ şi nu unul sancţionare şi doreşte doar să deschidă prima rundă de negocieri între Ungaria şi Comisia Europeană.

După trimiterea scrisorii, guvernul maghiar va avea la dispoziţie două luni pentru a reacţiona la observaţiile Comisiei şi la Bruxelles se speră că părţile vor reuşi să ajungă la un acord. „Dar dacă nu, atunci vom merge mai departe” – au declarat surse ale Comisiei Europene pentru portalul maghiar Telex. După răspunsul guvernului, Comisia va avea la dispoziţie o lună pentru a analiza situaţia şi va trimite o nouă notă guvernului maghiar. Dacă cei de la Bruxelles nu vor fi mulţumiţi nici cu cel de al doilea răspuns al guvernului, atunci cazul va ajunge pe masa Consiliului Uniunii Europene, care va decide cu o majoritate calificată despre propunerile Comisiei privind eventuala sancţionare a Ungariei.

Deşi oficialii nu au dorit să vorbească despre mărimea sancţiunilor, aceştia au dezvăluit pentru Telex că la stabilirea acestora se va lua în considerare efectul încălcărilor regulilor statului de drept asupra bugetului Uniunii. În orice caz – declarau aceştia – sancţiunile vor fi proprţionale cu prejudiciul cauzat bugetului UE. Trebuie avut în vedere că este vorba despre banii contribuabilior europeni şi Comisia are datoria să protejeze fondurile de folosirea lor nejustificată.

Ungaria este prima şi singura ţară faţă de care se declanşează această procedură. Comisia Europeană a renunţat la intenţia de a iniţia un proces similar şi Poloniei, având în vedere că Varşoviei i se impută probleme privind organizarea justiţiei, ceea ce nu afectează bugetul Uniunii.

Székely Ervin, RADOR

Sursa: rador.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”