A început votarea anticipată pentru alegerea președintelui Statelor Unite

A început votarea anticipată pentru alegerea președintelui Statelor Unite

În statul american Carolina de Nord a început vineri votarea anticipată pentru alegerea președintelui Statelor Unite, transmite agenția Xinhua. Cei care nu vor sau nu pot să se prezinte la urne pe 8 noiembrie pot depune timp de două luni buletinele de vot prin poștă, iar începând de la sfârșitul lui octombrie și personal.

Districtul Columbia și 37 din cele 50 de state americane permit votul anticipat, fără a solicita vreo justificare alegătorilor care optează pentru această procedură. Popularitatea acesteia a crescut la ultimele alegeri: dacă în 2000 doar 16% din votanți au ales să nu aștepte ziua oficială alegerilor prezidențiale, în 2012 procentajul urcase la 35%, iar anul acesta se estimează că va înregistra un nou record, de 40%.

În special americanii de origine africană preferă votul anticipat. În Carolina de Nord, în 2012, 74% dintre aceștia au depus buletinele de vot mai devreme, față de numai 63% din albi.

Cifrele exacte privind numărul de voturi anticipate nu vor fi anunțate decât pe 8 noiembrie. Unele state publică însă informații limitate privind votul prin corespondență și personal, precum și distribuția voturilor către candidații partidelor politice. Acestea pot fi un indiciu al succesului campaniilor electorale în mobilizarea la urne a susținătorilor lor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu