A murit Adi de la Brad, „gurul” din Apuseni care cerea favoruri sexuale în schimbul „evoluţiei spirituale”

A murit Adi de la Brad, „gurul” din Apuseni care cerea favoruri sexuale în schimbul „evoluţiei spirituale”

Liderul comunităţii "Copiii Soarelui", Ardelean Farcaş, cunoscut drept "Adi de la Brad", a murit.

Bărbatul a fost internat la spitalul din Deva în urmă cu câteva zile, când medicii au stabilit că avea o infecţie gravă la plămâni, dar şi ocluzie intestinală.

Ardelean Farcaş a suferit o hemoragie digestivă de amploare și a fost intubat, au anunţat medicii de la spitalul din Deva, acolo unde a fost internat.

Vineri dimineaţă, 8 iulie, bărbatul a intrat în stop cardio-respirator, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa.

Liderul comunităţii "Copiii Soarelui", Ardelean Farcaş, cunoscut drept "Adi de la Brad", a fost arestat preventiv pe 27 mai pentru şantaj, viol, împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu şi exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi.

Acesta a contestat arestul preventiv și s-a plâns de condițiile din detenție, invocând probleme grave de sănătate care i-ar pune viaţa în pericol.

Bărbatul de 59 de ani a solicitat să fie judecat în stare de libertate, referindu-se la afecţiuni cardiace care nu i-ar permite să stea în pușcărie.

Apărătorul său a transmis că arestarea lui Adrian Farcaş ar fi fost abuzivă.

Tribunalul Hunedoara a decis să îl pună sub control judiciar.

Cine a fost "Adi de la Brad"

Gurul „Copiilor Soarelui”, pe nume Ardelean Farcaş este un fost miner cu studii liceale. A înfiinţat în 1997 „Centrul de meditaţie Vipassana” de la Dumbrava de sus (comuna Ribiţa), condus de asociaţia sa, Copiii Soarelui.

Susține că deţine tehnica respiraţiei pe care a învăţat-o de la mama sa și că pragul taberei din vârf de munte i-a fost călcat de oameni importanţi, dornici să experimenteze tehnicile sale de meditaţie.

„Vin la mine politicieni, poliţişti, ziarişi şi preoţi. Toţi vor să participe la curs. Mulţi renunţă pentru că este foarte greu. Spre exemplu, în cele 10 zile cât durează cursul este interzisă orice formă de comunicare. Eu îi purific. Îi învăţ să se cunoască pe ei însuţi. Cine mă ascultă şi stăpâneşte tehnica va trăi sute de ani”, afirma acesta.

Acuzațiile aduse de foştii discipoli

În luna aprilie 2022, într-un articol publicat de „Scena 9”, jurnalista Delia Marinescu a reclamat abuzuri la care Ardelean Farcaş i-ar fi supus pe unii dintre cursanţi.

„Foştii membri îl acuză pe Adi de la Brad de abuz sexual, abuz emoţional, exploatare prin muncă, izolarea de propriile familii, constrângerea de a nu merge la medic, de a trece copiii pe numele lui şi a nu-i trimite la şcoală. Şi în primul material documentasem abuzurile emoţionale ale liderului, care le indica oamenilor când au voie să facă sex sau să mănânce, care le recomanda să apeleze la obiectele şi poţiunile create într-un laborator improvizat în loc să meargă la medic şi care includea teorii ale conspiraţiei în meditaţie”, informa publicaţia „Scena 9”.

Abuzurile la care erau supuse femeile

Una dintre tinere s-a alăturat comunităţii înfiinţate de Ardelean Farcaş în 2004, când avea 24 de ani.

„Tânăra îi spunea lui Adi de la Brad taica, pentru că era mult mai în vârstă decât ea şi pentru că îl vedea ca pe un părinte spiritual. Taica, însă, o hărţuia sexual. Îi punea mâna pe sâni şi pe fund fără voia ei şi o şantaja minţind-o că afecţiunea ginecologică pe care o avea se va înrăutăţi dacă nu va face sex cu el. În paralel, mai multe femei din comunitate o presau să se culce cu el, pentru că doar aşa se va vindeca, va evolua şi se va curăţa de karmă, la fel ca ele.

La fel ca ceilalţi membri care munceau pe gratis în agricultură şi în întreţinerea centrului de meditaţie, Cristina era dependentă financiar şi emoţional în totalitate de Adi.

Astfel, s-a simţit constrânsă să întreţină relaţii sexuale cu el ani la rând. Astăzi le numeşte „violuri consimţite”.

Mai mulţi foşti membri susţin că Adi de la Brad le promite femeilor „evoluţia spirituală” şi unele privilegii în comunitate în schimbul contactului sexual”, relatează autoarea articolului din „Scena 9”.

Bărbatul a negat acuzaţiile de abuz sexual. „E incorect ce s-a spus. Nu e adevărat şi cine o spus să vină în faţă cu toţi oamenii, de faţă cu toţi. Minciunile astea îs grave, minciunile astea cineva o să suporte consecinţele. (...) Măi, la mine acasă dacă vrei să respecţi o disciplină o respecţi, dacă nu, sigur te vei răzbuna pe mine”, informa jurnalista de la „Scena 9”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”