A murit André Leon Talley, una dintre figurile emblematice ale revistei Vogue

A murit André Leon Talley, una dintre figurile emblematice ale revistei Vogue

Influentul jurnalist de modă André Leon Talley, primul afro-american care a ocupat funcţia de director de creaţie la revista americană Vogue, a murit marţi la New York la vârsta de 73 de ani, potrivit unui comunicat postat pe contul său oficial de Instagram, informează AFP.

"Cu mare tristeţe anunţăm decesul lui André Leon Talley", se arată în acesta. "Figură emblematică la nivel internaţional a ultimelor cinci decenii, André Leon Talley a fost un confident apropiat al designerilor Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld, Paloma Picasso şi Diane von Furstenberg", plăcându-i totodată să descopere, să încurajeze şi să celebreze tinerii creatori de modă", adaugă comunicatul.

Născut la Washington în 1948, André Leon Talley a fost crescut în mare parte de bunica sa din Durham, Carolina de Nord, şi a devenit interesat de modă încă de la o vârstă fragedă. A studiat franceza la universitate, obţinând o diplomă de master de la prestigioasa Brown University înainte de a intra în lumea jurnalismului de modă.

După ce a lucrat la revista Interview a lui Andy Warhol, la Women's Wear Daily, la W şi o scurtă perioadă la New York Times, el s-a alăturat Vogue ca director al departamentului de ştiri al revistei în 1983, în acelaşi an cu Anna Wintour, care avea să devină redactor-şef. Va rămâne acolo timp de 30 de ani, până la plecarea sa în 2013, după ce a deţinut funcţiile de director de creaţie şi de redactor-şef, formând un duo emblematic cu Anna Wintour.

André Leon Talley a fost un susţinător al diversităţii în industria modei şi un promotor al designerilor afro-americani. Pe lângă activitatea sa de jurnalist de modă, el a fost jurat în cadrul emisiunii "America's Next Top Model" şi a apărut în câteva episoade din serialele "Sex and The City" şi "Empire".

A scris trei cărţi, printre care şi una de memorii, "The Chiffon Trenches", în care povesteşte despre cearta sa cu atotputernica Anna Wintour.

Lumea modei şi a culturii i-a adus un omagiu pe reţelele de socializare. "Adio, dragă André (...) nimeni nu a văzut lumea într-un mod mai şic şi mai elegant decât tine", a scris Diane de Furstenberg pe Instagram. "Te-am iubit şi am râs cu tine timp de 45 de ani", a adăugat ea.AGERPRES/ ( AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale