A murit Corneliu Turianu, judecătorul care i-a interzis lui Iliescu să mai candideze

A murit Corneliu Turianu, judecătorul care i-a interzis lui Iliescu să mai candideze

Judecătorul și profesorul de drept Corneliu Turianu a murit luni, la Spitalul Elias din Capitală, după o lungă suferință. Fost președinte al Tribunalului București, Corneliu Turianu s-a stins la vârsta de 76 de ani. Pe pagina sa Facebook, zeci de prieteni virtuali transmit condoleanțe familiei.

Cine a fost Corneliu Turianu

Corneliu Turianu s-a născut pe 20 august 1940, la Negreni, județul Olt, potrivit wikipedia.ro.

Turianu a fost jurist român, senator în legislatura 1996-2000, din partea PNȚCD, partid din care a demisionat în februarie 2000.

Pe plan profesional-științific, cea mai mare parte a activității a dedicat-o magistraturii. Timp de 30 de ani (1966-1996) a îndeplinit funcția de judecător, parcurgând toate nivelele ierarhiei judecătorești – de la judecător stagiar, vicepreședinte al Judecătoriei sector 8, președinte de secție și apoi președinte al Tribunalului Municipiului București – până la înalta funcție de judecător al Curții Supreme de Justiție. 

În paralel cu activitatea de judecător la instanțele judecătorești bucureștene, de toate gradele și specializările (secția penală, civilă, comercială), a desfășurat o susținută activitate științifică, didactică și publicistică, care este rodul experienței acumulate în cei 30 de ani de practician al dreptului.

Cea mai controversată lucrare a sa este Reeducarea prin muncă, volum publicat în 1984. Pe 3 aprilie 2006 această carte a fost prezentată de Mircea Dinescu protestatarilor adunați în fața sediului CNSAS, ca urmare a alegerii lui Cornelui Turianu în funcția de președinte CNSAS. 

Această alegere s-a produs cu voturile PD, PSD și PRM, în ciuda înțelegerii reprezentanților coaliției de guvernare de a-l sprijini pe Constantin Ticu Dumitrescu.

În 1994, judecătorul Corneliu Turianu, președinte al Tribunalului Municipiului București, a fost demis de ministrul Justiției din acea vreme, Petre Ninosu, pentru că a emis o hotărâre prin care i se interzicea lui Ion Iliescu să candideze pentru a treia oară la alegerile prezidențiale din 1996. 

Iliescu fusese deja ales președinte în 1990 și 1992, iar legea, valabililă și astăzi, spune că nimeni nu poate să ocupe postul de președinte al României mai mult de două mandate.

Demiterea lui Turianu a declanșat un scandal internațional, la București fiind trimiși doi raportori ai Consiliului European. Ministrul care i-a succedat în funcție lui Petre Ninosu, Gavrilă Iosif Chiuzbaian, a ținut să declare că el s-a împotrivit abuzului comis împotriva lui Turianu.
 



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia