A MURIT Culiţă TĂRÂŢĂ/Tărâţă, unul dintre latifundiarii României, avea 62 de ani şi suferea de cancer

A MURIT Culiţă TĂRÂŢĂ/Tărâţă, unul dintre latifundiarii României, avea 62 de ani şi suferea de cancer

Presedintele Consiliului Judetean Neamt, Culita Tarata a murit, in noaptea de vineri spre sambata, la varsta de 62 de ani, in urma unei boli incurabile, potrivit unui anunt facut de familia acestuia, scrie Agerpres. In ultima perioada, starea de sanatate a lui Culita Tarata era vizibil afectata de boala si de chimioterapia pe care o facea la clinica AKH din Viena, Austria. De altfel, el s-a aflat in concediu medical in ultimele sase luni, fiind prezent sporadic la Consiliul Judetean.

Culita Tarata a fost deputat PSD in doua mandate, intre anii 2000 - 2004 si 2008 - 2012. In anul 2011 a demisionat din PSD si a devenit fondator si vicepresedinte al UNPR. In anul 2012, Culita Tarata a candidat si a castigat presedintia Consiliului Judetean Neamt in cadrul unei aliante UNPR cu PDL si PNTCD.

De profesie inginer agronomic, Culita Tarata a fost si fondatorul Holdingului TCE 3 Brazi care a avut in administrare Insula Mare a Brailei.

Culita Tarata isi imparte averea celor trei copii

Culita Tarata, proprietarul companiei TCE 3 Brazi, care genereaza anual 80 de milioane de euro din agricultura, a decis sa isi imparta businessul creat in urma cu 20 de ani intre cei trei fii.

"Trebuie sa ii antrenez, pentru ca daca nu implici copiii, vei munci pentru ei pana ii scoti la pensie. Transferul actiunilor a inceput de mai mult timp, prima oara catre cel mai mare fiu, apoi catre ceilalti doi, dar cu siguranta nu ma voi retrage din agricultura. Nu pot renunta la acest domeniu, chiar acum am vizitat ferma de vaci, pentru ca aici trebuie sa lucrezi la foc continuu. In plus, voi fi consultat in toate deciziile administrative", a declarat Culita Tarata.

Culita Tarata a inceput afacerile in agricultura cu cateva hectare de teren agricol si 100 de oi. La doi ani dupa prima recolta, pentru a creste valoarea businessului a pus pe picioare ferma de animale, sectorul de abatorizare si de prelucrare a laptelui si carnii.

In prezent, lucreaza circa 65.000 de hectare de teren agricol in Insula Mare a Brailei si in judetul

Neamt, are 2.500 de bovine, 10.000 de oi si 20.000 de porci.

Grupul lui Tarata include si sectorul prelucrarii lemnului si turismul.

"Fiul cel mare, George se ocupa de compania TC Compilimpex, cu activitate in prelucrarea lemnului, care are circa 400 de angajati. Culita, baiatul mijlociu, care a absolvit ASE-ul se va ocupa de managementul statiunii Durau, iar Mihai, cel mai mic dintre fii, care a terminat Agronomia, a preluat partea de agricultura. Ii trec prin rotatie prin toate sectoarele sa invete", spune Culita Tarata.

In decembrie, omul de afaceri din Neamt a inaugurat un hotel de patru stele in statiunea Durau, in urma unei investitii de patru milioane de euro. Hotelul are 50 de camere, sali de conferinte, un restaurant, spa si club de noapte.

"Turismul si agricultura vor avea mari sanse in Romania. Am tras tare sa terminam investitia inceputa cu mult timp in urma, pentru ca daca lasam lucrarile neterminate pierdeam sume si mai mari. Anul acesta nu vom mai investi in acest sector, dar in 2011 vom incepe constructia unui alt hotel de patru stele, tot in Durau, dar care va avea 218 locuri", afirma Tarata. Investitia in cel de-al doilea hotel, care va fi administrat de unul dintre fiii omului de afaceri, ajunge la circa sapte milioane de euro.

O afacere de familie

Afacerea creata de Tarata a fost gandita inca de la inceput ca business de familie, un pachet minoritar din grup, de 10%, fiind detinut de sotia sa Elvira Tarata. Insusi numele companiei, TCE 3 Brazi, a fost creat din initialele celor doi si cu referire directa la cei trei copii ai familiei Tarata. Intr-un interviu acordat anterior exclusiv ZF, Culita Tarata spunea ca nu s-a gandit niciodata la valoarea businessului sau, pentru ca "nu este de vanzare". "Ar insemna sa ma vand. Niciodata nu am luat in considerare vanzarea companiei pe care am creat-o, pentru ca am trei copii care vor prelua conducerea. Singurul lucru la care m-am gandit pana acum a fost legat de consolidarea grupului", anunta atunci Culita Tarata. Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.04.2010

Ultima Declaraţie de avere  AICI


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

3 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia