A murit Fidel Castro!

A murit Fidel Castro!

Fidel Castro a murit. Liderul istoric al Cubei avea 90 de ani. Actualul preşedinte al Cubei, Raul Castro, a fost cel care a făcut anunţul, informează presa oficială din Cuba, citată de CNN Español.

Fostul lider cubanez va fi incinerat sâmbătă.

Fidel Castro a fost liderul Revoluţiei Cubaneze, a deţinut funcţia de premier al Cubei în perioada 1959-1976 şi de preşedinte, între 1976 şi 2008.

"Comandantul Revoluţiei cubaneze a decedat vineri la ora 22.29" (sâmbătă, 5.29, ora României), a anunţat Raul Castro într-un discurs transmis în direct la televiziunea publică din Cuba.

Deşi retras din viaţa publică, Fidel Castro a rămas o sursă de inspiraţie pentru nucleul dur al Administraţiei socialiste de la Havana, condusă de fratele său, Raul Castro.


Imagini document. Vizita lui Fidel Castro în... de f100000027739678

Venerat sau detestat, considerat erou sau criminal, Fidel Castro era unul dintre ultimii giganţi politici în viaţă ai secolului 20. În lunga sa viaţă, el a fost vizat de peste 600 de tentative de atentat şi a sfidat zece preşedinţi americani.

La 31 iulie 2006, din motive de sănătate, Fidel Castro a predat atribuțiile de președinte fratelui său mai mic, Raul, fostul număr doi al regimului și care deținea postul de ministru al apărării de la Revoluția din 1959.

"Nu m-am născut politician. Dar, încă din tinereţe, am observat lucruri care mi-au rămas în minte, care m-au ajutat să înţeleg realităţile din jurul meu", scria Fidel Castro la un moment dat, notează BBC.

Anul acesta, la 13 august, când a împlinit 90 de ani, fostul „lider maximo” a fost intens sărbătorit în Cuba. A primit cadou un trabuc de 90 de metri şi mii de urări de viaţă lungă de la localnici, dar nu şi-a făcut apariţia în public din cauza problemelor de sănătate. Totuşi, a fost prezent în paginile ziarului partidului comunist, de unde l-a criticat din nou pe preşedintele Statelor Unite.

O viață de poveste

„Va sosi timpul pentru noi toţi“, le spunea în aprilie Castro, cunoscut ca „El Lider Maximo“, celor prezenţi la Congresul Partidului Comunist din Cuba. Câţiva dintre delegaţi au izbucnit atunci în lacrimi. Majoritatea cubanezilor nu au trăit într-o perioadă în care să nu existe bărbatul pe care îl numesc pur şi simplu Fidel.

Sub conducerea sa, între 1959 şi 2006, Castro a înfruntat 10 preşedinţi americani. A pus la punct un regim comunist exact la uşa Statelor Unite ale Americii şi a supravieţuit celor peste 600 de tenative de asasinat care l-ar fi vizat, aminteşte DPA.

Fidel Castro a murit. Copilul din flori ajuns lider al Cubei

Fidel Castro s-a născut pe 13 august 1926 în oraşul Biran din estul Cubei. A fost un copil din flori, rod al unei relaţii dintre un imigrant spaniol, care a devenit un fermier de succes, şi servitoarea acestuia. A mers la şcoală alături de copii ai fermierilor şi, încă de mic, a văzut cu ochii săi ce înseamnă sărăcia în care majoritatea cubanezilor se zbăteau.

Anii au trecut, iar Fidel Castro a ajuns să studieze dreptul la Havana şi s-a implicat fără rezerve, în timpul studiilor sale, în politică. Tânărul Castro nu a făcut un secret din ambiţiile sale. Le-a spus colegilor săi studenţi că îşi doreşte „faimă şi glorie“. Numai că era departe de a fi un revoluţionar spartan. Purta costume cu dungi şi conducea o decapotabilă. După absolvirea facultăţii, Castro a pus bazele unei firme de avocatură, însă adevărata sa pasiune era politica.

În anul 1952 a candidat pentru un loc în Congres, numai că o lovitură de stat pusă la cale de generalul Fulgencio Batista a dus la anularea alegerilor. Dictatura instaurată a zădărnicit planurile lui Castro de a-şi construi o carieră civilă şi l-a transformat într-un revoluţionar. În anul care a urmat, Castro şi un grup de militanţi apropiaţi lui au atacat barăcile militare din Santiago de Cuba, dar armata a avut câştig de cauză în faţa acestui complot care nu fusese pus la cale temeinic şi nici suficient susţinut.

„Condamnaţi-mă. Nu contează. Istoria mă va absolvi“, le-a spus Fidel Castro judecătorilor. Şi a fost condamnat. La 15 ani de închisoare. Dar, în cadrul unei amnistii generale, a fost eliberat doi ani mai târziu.

Fidel Castro a murit. Pregătiri pentru revoluţie

A luat calea Mexicului, alături de fratele său Raul. Au format un grup rebel, care să instige la revoluţie în Cuba. În exil l-a cunoscut pe argentinianul Ernesto „Che“ Guevara, care avea să-i devină camarad de arme, şi a învăţat tactici de gherilă.

În 1956, la bordul iahtului „Granma“, Castro s-a întors în Cuba. Alături de el se aflau 81 de bărbaţi, toţi revoluţionari. La început au suferit pierderi, dar, în timp, au început să câştige teren. Spre sfârşitul anului 1958 au trecut la adevărata ofensivă.

În ajunul Anului Nou, Batista a fugit, iar la primele ore ale zilei de 1 ianuarie 1959, Castro a anunţat triumful revoluţiei sale. A condus ţara cu o mână de fier şi a fost acuzat nu o dată că a încălcat drepturile omului în perioada în care a trecut la ceea ce a numit reconstruirea Cubei, confiscând nu numai proprietăţile companiilor străine, ci şi ale propriei sale familii.

Reformele promovate de Castro au dus la tensionarea relaţiilor cu Statele Unite, care au impus un embargo comercial şi care chiar au sprijinit o invazie a unor cubanezi aflaţi în exil, invazie care a avut loc în 1961 în Golful Porcilor, dar care s-a soldat cu un eşec.

Castro a mers mai departe şi a devenit un aliat al Uniunii Sovietice, iar în 1962, desfăşurarea de rachete sovietice în Cuba a adus Planeta în pragul unui război nuclear. În acest timp însă, Castro se poziţiona ca o figură-cheie a naţiunilor nealiniate.

„A demonstrat că revoluţiile socialiste sunt posibile în lumea a treia“, a afirmat Bert Hoffmann, expert pe teme legate de Cuba la Institutul de Studii Latino-americane din Hamburg. „Educaţia gratuită şi accesul la sistemul de sănătate au fost realizări salutate la nivel global“, a adăugat Hoffman.

Fidel Castro a murit. Crize după crize

Numai că după colapsul Uniunii Sovietice, Cuba a intrat în criză economică. Pe mulţi cubanezi îi trec şi acum fiorii când îşi amintesc de lipsurile cu care s-au cofruntat în asa numită „perioadă specială“ de la începutul anilor ’90. Cuba a reuşit, totuşi, să supravieţuiască graţie veniturilor din turism, dar şi datorită cooperării cu Venezuela, o ţară bogată în petrol.

Pe data de 31 iulie 2006, din motive de sănătate, Fidel Castro îi predă atribuţiile de preşedinte fratelui său mai mic, Raul, fostul număr doi al regimului şi care a deţinut postul de ministru al Apărării de la Revoluţia din 1959. Ieşirea sa din scenă devine permanentă doi ani mai târziu, în 2008, când Raul Castro este numit oficial lider al ţării.

Fidel Castro a murit. Simbolul Cubei

Dar Fidel rămâne un simbol puternic. „Este necesar ca figură, ca o justificare ideală“, a explicat biograful lui Castro, Volker Skierka, adăugând că această necesitate vine „mai ales acum, când se construiesc legături mai strânse cu Statele Unite“. Cuba de astăzi, condusă de Raul Castro, nu mai seamănă cu cea din vremea lui Fidel. Acum, cubanezii au restaurante private, acces la internet, pot cumpăra sau vinde locuinţe şi maşini, se bucură de o anumită libertate religioasă, iar ambasada Statelor Unite la Havana a fost redeschisă. Mai mult, în luna martie a acestui an, liderul SUA, Barack Obama, a fost în vizită în Cuba.

Dar, în ciuda unei anumite deschideri către exterior şi a progreselor economice concretizate în creşterea nivelului de trai, Raul este în continuare criticat pentru aceleaşi motive ca fratele său, respectiv birocraţia şi sistemul partidului unic ce reprimă orice disidenţă. În timp ce guvernul de la Havana neagă faptul că în Cuba ar mai exista deţinuţi politici, după eliberarea a 130 de persoane în anul 2010, Comisia cubaneză pentru drepturile omului susţine că 93 de deţinuţi sunt în continuare în închisorile cubaneze din motive politice.




Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...