A murit Matteo Messina Denaro, „ultimul naș“ al mafiei siciliene

A murit Matteo Messina Denaro, „ultimul naș“ al mafiei siciliene

Șeful Cosa Nostra, în vârstă de 61 de ani, se ascundea din 1993 și a fost arestat în ianuarie în timp ce se afla la spital.

Matteo Messina Denaro

Matteo Messina Denaro, "ultimul naș" al mafiei siciliene, acuzat de orchestrarea unora dintre cele mai odioase crime comise de Cosa Nostra, a murit după o boală îndelungată, a anunțat presa italiană, potrivit theguardian.com.

Agenția națională de știri ANSA a anunțat decesul acestuia în cursul nopții de duminică spre luni. Primarul din L'Aquila, Pierluigi Biondi, a confirmat decesul lui Denaro în spital "în urma agravării bolii sale".

Moartea sa "pune capăt unei povești de violență și sânge", a declarat Biondi, mulțumind personalului închisorii și spitalului pentru "profesionalismul și umanitatea lor".

A fost "epilogul unei existențe trăite fără remușcări sau căință, un capitol dureros din istoria recentă a națiunii noastre".

În ianuarie, Denaro, în vârstă de 61 de ani, care se ascundea din 1993, a fost prins într-o clinică privată din Palermo, unde primea periodic tratament pentru o tumoare sub numele fals de Andrea Bonafede.

În august, el a fost mutat din închisoarea de maximă securitate din L'Aquila și internat la spitalul San Salvatore din oraș, deoarece starea sa de sănătate se deteriorase și nu era "compatibilă" cu regimul dur de detenție din închisoare în care era ținut, a declarat avocatul său, Alessandro Cerella.

Încă de vineri seară, acesta ar fi fost anunțat că se află într-o "comă ireversibilă". În ultimele zile, fiica sa, pe care a întâlnit-o pentru prima dată în închisoare în aprilie, a fost la căpătâiul său, a relatat agenția de presă ANSA.

Pregătirile erau deja în curs de desfășurare pentru înmormântarea sa în mormântul familiei din oraș, alături de tatăl său, Don Ciccio, care era și șeful clanului loca l, potrivit ziarului Corriere della Sera.

Poreclit Diabolik sau U Siccu (slăbănogul), Denaro s-a născut la Castelvetrano, în Sicilia, în 1962. El a prosperat în afacerile familiei, construind un imperiu ilicit de mai multe miliarde de euro în sectorul deșeurilor, al energiei eoliene și al comerțului cu amănuntul.

În 2002, a fost declarat vinovat și condamnat în absență la închisoare pe viață pentru că a ucis personal sau a ordonat uciderea a zeci de persoane.

În timp ce se afla în libertate, mafiotul, care a afirmat cândva în mod infamant: "Am umplut un cimitir, de unul singur", se pare că și-a păstrat stilul de viață luxos, datorită mai multor finanțatori care, potrivit procurorilor, includeau politicieni și oameni de afaceri. Era cunoscut pentru faptul că purta costume scumpe, un Rolex și ochelari de soare Ray-Ban.

Încercarea de a-l localiza pe Denaro a fost complicată de absența aproape completă a fotografiilor recente. Având la dispoziție doar câteva fotografii de identitate realizate la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, autoritățile italiene i-au reconstruit aspectul digital, folosind cele mai recente tehnologii informatice și informații furnizate de trădătorii mafioți.

De-a lungul anilor, zeci de persoane au fost arestate în locul său în cazuri de confuzie de identitate. În 2019, poliția militară a carabinierilor a făcut o razie într-un spital din Sicilia pentru a aresta un bărbat din Castelvetrano care se afla în convalescență la secția de neurologie.

Timp de 30 de ani, de fiecare dată când anchetatorii păreau să se apropie de ținta lor, Denaro dispărea.

Poliția spune că și-a petrecut o mare parte din anul 2022 ascunzându-se în Campobello di Mazara, un oraș de aproximativ 11.000 de locuitori, la mică distanță cu mașina de casa mamei sale din vestul Siciliei.

El comunica cu alți mafioți prin intermediul "pizzini", mici bucăți de hârtie scrise uneori în cod distribuite de mesageri, unele dintre ele fiind interceptate de poliție.

În vinerea dinaintea arestării, carabinierii au primit o informație decisivă: pe 16 ianuarie, în jurul orei 8 dimineața, suspectul urma să se întoarcă la clinică pentru a se supune unui tratament.

După arestare, Denaro a fost mutat într-o închisoare de maximă securitate din orașul L'Aquila, din centrul Italiei, unde și-a continuat tratamentul împotriva cancerului.

"M-ați arestat doar din cauza bolii mele", le-a spus Denaro magistraților care l-au interogat după capturarea sa.

Ca și alți șefi ai mafiei siciliene, Denaro a refuzat întotdeauna să coopereze cu autoritățile și să dezvăluie crimele Cosa Nostra. Potrivit informatorilor mafioți și procurorilor, el deținea cheia unora dintre cele mai atroce crime comise de mafia siciliană, inclusiv atacurile cu bombă care i-au ucis pe legendarii magistrați antimafia Giovanni Falcone și Paolo Borsellino.

Anchetatorii se tem acum că ultimul naș al mafiei siciliene a dus aceste secrete în mormânt.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat