A murit Mitică Popescu. Marele actor avea 86 de ani | FOTO VIDEO

A murit Mitică Popescu. Marele actor avea 86 de ani | FOTO VIDEO

Actorul a încetat din viață în această după-amiază, la Spitalul Elias din Capitală. Acesta avea probleme cardiace, iar în decembrie a fost internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din București, la secția Cardiologie. Din 29 decembrie, Mitică Popescu era internat la Spitalul Elias.

Mitică Popescu este unul dintre cei mai iubiţi actori din României și a jucat în zeci de filme şi spectacole de teatru. Totodată, timp de 24 de ani a prezentat la TVR 2 una dintre cele mai iubite şi longevive emisiuni din peisajul media românesc, „D’ale lu’ Mitică“: reportajele spumoase din lumea satului, prezentate cu fină ironie şi haz de necaz.

Monument de talent, Mitică Popescu nu s-a considerat niciodată vedetă sau artist şi spunea că rămâne un „simplu actor“, care şi-a iubit meseria până la sacrificiu. „Cea mai mare realizare este că încă sunt în viaţă“, mărturisea actorul într-un interviu pentru Adevărul , vorbind despre inerentele probleme ale vârstei şi despre povara singurătăţii.

Mitică Popescu a legat o mare prietenie cu actorul Ștefan Iordache, iar iubirea vieții sale a fost actrița Leopoldina Bălănuță , cu care a fost căsătorit timp de 25 de ani. "A fost un avantaj faptul că eram amândoi actori, pentru că nu depindeam unul de altul. Eram însă foarte ocupaţi şi ne-a lipsit timpul... Poate din cauza asta nici n-am avut prea mulţi prieteni. Ne eram de ajuns unul celuilalt. La înmormântarea ei au venit şi Ion Iliescu, şi Emil Constantinescu. Le-am zis atunci: A murit intelectualul familiei. Dragostea durează un an, doi, trei, însă focul se mai stinge. Cred că ecuaţia perfectă înseamnă să fii foarte bun prieten cu omul de lângă tine. Eu şi Poldi am stat împreună 25 de ani. Mai era loc... ", spunea marele actor.

Mitică Popescu, date biografice

Mitică Popescu s-a născut la 2 decembrie 1936, la Bucureşti. În 1967 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti. A jucat la Timişoara şi Piatra Neamţ. La Teatrul Mic din Bucureşti a ajuns în 1973. Un an mai târziu a jucat în spectacolul ''Matca'', de Marin Sorescu, în care a interpretat rolul logodnicului, alături de regretata actriţă Leopoldina Bălănuţă, care i-a fost soţie din 1977. A rămas fidel acestui teatru, unde a jucat până în 2010, potrivit Agerpres. Cea mai mare parte a carierei, actorul Mitică Popescu a jucat pe scena Teatrului Mic.

A realizat roluri de excepţie în piesele ''Cititorul de contor'' de Paul Everac (1976, regia Paul Everac), ''Să îmbrăcăm pe cei goi'' de Pirandello (1978, regia Cătălina Buzoianu), ''Maestrul şi Margareta'' de Bulgakov (1980, regia Cătălina Buzoianu), ''Nişte ţărani'' de Dinu Săraru (1981, regia Cătălina Buzoianu), ''O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord'' de Eduard Radzinski (1986, regia Dragoş Galgoţiu), ''Pescăruşul'' de Cehov (1993, regia Cătălina Buzoianu).

Alte spectacole memorabile sunt ''Cum vă place'' de William Shakespeare (1996, regia Nona Ciobanu), ''Sonata fantomelor'' de August Strindberg (1999, regia Cătălina Buzoianu), ''Şcoala femeilor'' de Moliere (1999, regia Alexandru Dabija), ''Slugă la doi stăpâni'' de Carlo Goldoni (1999, regia Mihai Constantin Ranin), ''Viitorul e maculatură'' de Vlad Zografi (2000, regia Nona Ciobanu), ''Alex şi Morris'' de Michael Elkin (2004, alături de regretatul Ştefan Iordache, regia Gelu Colceag) sau ''Colonia îngerilor'' de Ştefan Caraman (2007, regia Nona Ciobanu).

Rămâne memorabil rolul lui Cocoşilă din filmul ''Moromeţii'', de Stere Gulea, în care a jucat alături de Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu. Un alt rol de referinţă este cel din filmul ''Vânătoarea de vulpi'' (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului ''Nişte ţărani'' de Dinu Săraru, în care Mitică Popescu are o apariţie de neuitat.

Mitică Popescu mai jucat în ''Stejar, extremă urgenţă'' (regia Dinu Cocea, 1973), ''Mere roşii'' (regia Alexandru Tatos, 1976), ''De ce trag clopotele, Mitică?'' (regia Lucian Pintilie, 1981), ''Înghiţitorul de săbii'' (regia Alexa Visarion, 1981), ''Glissando'' (regia Mircea Daneliuc, 1985), ''Secretul armei... secrete'' (regia Alexandru Tatos, 1988), ''Cel mai iubit dintre pământeni'' (regia Şerban Marinescu, 1993), ''Dulcea saună a morţii'' (regia Andrei Blaier, 2003), ''Păcală se întoarce'' (regia Geo Saizescu, 2006), ''Ticăloşii'' (regia Şerban Marinescu, 2007) sau ''Umilinţă'' (regia Cătălin Apostol, 2011).

Actorul a prezentat una dintre cele mai longevive producţii ale TVR, emisiunea ''D'ale lui Mitică", difuzată din 1999 la postul TVR 2.

A fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional 'Serviciul Credincios în grad de Cavaler', alături de alţi actori, "pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc".

La 27 aprilie 2009, la cea de-a 17-a ediţie a galei Premiilor UNITER, actorul Mitică Popescu a fost distins cu premiul UNITER pentru întreaga activitate. Actorul a fost premiat la gala de decernare a premiilor Municipiului Bucureşti pentru artă şi cultură, secţiunea "Artele spectacolului", care a avut loc la 14 decembrie 2009 pe scena Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Capitală.

Mitică Popescu a fost arestat de Securitate pe 5 noiembrie 1958 , pentru „Trădare şi trecere de frontieră“. Pe 9 februarie 1959, când era student în anul II la Teatru, a fost condamnat la trei ani de închisoare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

4 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?